Ας μάθουμε στα παιδιά μας πώς καθαρίζουμε σωστά ένα μήλο. Τι φύρα έχει, αν έχει. Τι τρώμε, τι πετάμε. Πετάμε; Ε, τι να τα κάνουμε τα κουκούτσια; Μα δένουν ωραία σάλτσες και μαρμελάδες.

Ας τους μάθουμε πως τα μήλα ξεκινούν να τα μαζεύουν τώρα τον Αύγουστο. Τώρα αρχίζει η συγκομιδή τους και ολοκληρώνεται τέλη φθινοπώρου. Πως μετά τα μήλα συντηρούνται επί μακρόν σε μεγάλα, τεράστια ψυγεία-αποθήκες. Ωωωω. Όχι, δεν είναι κακό αυτό, όμως έχει αξία να φας το φρούτο στον καιρό του. Να τους μάθουμε πως τον Μάρτη, τον Απρίλη καλό είναι να μη ζητάμε μήλα πια, έχει άλλα φρούτα τότε, μήλα μπορεί να μην έχει. Κι αν έχει, μπορεί να είναι εισαγόμενα από μακριά, πολύ μακριά.

(Να πάμε κόντρα στην αγορά; Μα η αγορά ακούει τα δικά μας γούστα. Η ζήτησή μας διαμορφώνει την προσφορά της.)

Ας τους μάθουμε πως τα τρόφιμα έχουν εποχές, σχεδόν όλα τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμα και το γιαούρτι έχει εποχή. Και κάθε εποχή αποτυπώνεται γοητευτικά στη γεύση του. Το γιαούρτι του μικρούτσικου παραγωγού, ναι, αυτό έχει εποχή. Και τι γιαούρτι είναι αυτό, ε; Και πώς πάει με το μήλο μας!

Ας τους μάθουμε τι μήλα βγάζει η πατρίδα μας. Τις παλιές και τις νέες ποικιλίες. Τα στάρκιν, με το αισχυντηλό κόκκινο, από το βουνό των Κενταύρων (να τους πούμε για τους Κενταύρους!). Τα σεμνά μα με μυθική γεύση Πιλαφά από τα ακρόχειλα των αρκαδικών ορέων. Ας τους μάθουμε τις διαφορές. Να ψάξουμε να βρούμε τα διαφορετικά μήλα και να χαρούμε μαζί τον πλούτο των γεύσεων. Να τα βάλουμε όλα κεφλίδικα σε τάξη.

Ας τους δείξουμε μια μηλιά. Να σχεδιάσουμε μιαν εκδρομή για να δούμε αγκαλιά τι ωραία δέντρα που είναι οι μηλιές. Να βιδώσουμε αυτή την πολύτιμη εικόνα στο μυαλό τους.

Να εντοπίσουμε μαζί, στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ, τα καλύτερα μήλα. Τα νοστιμότερα, τα ασφαλέστερα. Των μικρών και των μεγαλύτερων, των πιο καλόγουστων παραγωγών.

Στο σπίτι, να τους δείξουμε τη φαμόζα ιδιότητα των μήλων: να βάλουμε κάτι άγουρο μαζί με ένα μήλο σε μια σακούλα. Να δουν για πότε θα ωριμάσει τέλεια το ανώριμο.

Ένα σωρό ιστορίες μπορεί να μας πει το μήλο μας.

Να φυτέψουμε αυτό το σποράκι της γνώσης και να το δούμε να θεριεύει. Από εκεί, θα γίνουν σιγά σιγά όλα, θα έχουμε πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση χαράς και ευθύνης.

Ας μάθουμε τα παιδιά πώς να καθαρίζουν σωστά ένα μήλο. Ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να καθαρίζουν σωστά ένα μήλο. Αυτός ο ελάχιστος σεβασμός στην τροφή μας είναι αρκετός για να αλλάξει τον κόσμο.

Το σποράκι της γνώσης θα πατήσει χάμω τον ζόφο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών