Η κ. Τζώρτζογλου, Ελληνίδα με καταγωγή από την Κρήτη και νικήτρια του βρετανικού «Master Chef», στην Ελλάδα πιθανόν δεν θα είχε καμία τύχη.

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου, από το λίγο που παρακολούθησα και έψαξα αμέσως μετά την επιτυχία της στον τηλεοπτικό διαγωνισμό του βρετανικού «Master Chef», στήριξε την παρουσίασή της στην ελληνικότητα και κυρίως στην κρητική κουζίνα. Αν ήμουν Κρητικός, θα ήμουν πολύ περήφανος για την επιτυχία της. Χτύπησε ευαίσθητες χορδές, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο η κουζίνα αναζητά τη νέα της ταυτότητα, ζυμωμένη με τον πολιτισμό που φέρνουν μαζί τους οι νέοι κάτοικοί του. Ακολουθώ την Ειρήνη Τζώρτζογλου στο Instagram. Ανεβάζει φωτογραφικό υλικό, με την ηλικιωμένη μάνα της να απολαμβάνει το κρασί, με μα’ειργιές στρωμένες σε τραπέζια που αναδεικνύουν τον λιτό, εποχιακό χαρακτήρα της κουζίνας μας.

Λέει η ίδια: «Η παιδική μου ηλικία, ο τόπος όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αυτή ήταν η έμπνευση πίσω από κάθε μου παρουσίαση». Το χωριό της στην Κρήτη! Εκεί βρέθηκε αμέσως μετά τον διαγωνισμό. Γιατί η Ειρήνη έφυγε νέα από το νησί, άρα μιλάμε κυριολεκτικά για μνήμες και όχι καταγραφή και κατανόηση από πιο επαγγελματική σκοπιά. Όχι πως είναι επαγγελματίας! Στο αγγλικό «Master Chef» συμμετέχουν αποκλειστικά ερασιτέχνες μάγειρες. Ο ανταγωνισμός έχει άλλο χρώμα. Στον τελικό δεν είδα ίντριγκα. Είδα αναγνώριση και αλληλοεκτίμηση. Γι’ αυτό και ειπώθηκε κάτι που σπάνια ακούς στα καθ’ ημάς: «Three women who share a passion, who share huge respect for each other» (τρεις γυναίκες που μοιράζονται ένα πάθος, έναν τεράστιο σεβασμό η μία για την άλλη). Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν, ούτε επιβλήθηκε από την παραγωγή, το ότι, μετά το πέρας της εκπομπής, αντάλλαξαν επισκέψεις και μαγείρεψαν μαζί, στα σπίτια τους. Έγραφα τον Φεβρουάριο, αναφερόμενος στην εστιατορική σκηνή του Λονδίνου, για τον σεβασμό προς τις εθνικές γαστρονομικές συνήθειες, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στον εμπλουτισμό της εστίασης ως πολυπολιτισμικού αγαθού. Κύρια αιτία, το κύμα μεταναστών από κάθε γωνιά της Γης. Να θυμηθούμε την ελληνική κουζίνα; Το μπόλιασμά της με την κουζίνα της Ανατολής και της Μικράς Ασίας; Μπορεί τους ίδιους τους πρόσφυγες να μην τους είδαν οι Ελλαδίτες με καλό μάτι, πλην όμως την κουζίνα τους αργά ή γρήγορα και την αποδέχτηκαν, και την ενσωμάτωσαν.

Ο Έλληνας τηλεθεατής, η κοινωνία ή αυτό που ονομάζουμε «το σύστημα» δύσκολα θα δέχονταν τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της Ειρήνης και κάθε Ειρήνης: το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή. Η κυρία Τζώρτζογλου είναι γυναίκα, είναι 60 ετών, ξένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα πιθανόν δεν θα είχε καμία τύχη, ακόμα κι αν μαγείρευε και εδώ εξωτικούς ξινόχοντρους, παϊδάκια και… τραχανάδες.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Μαΐου, τεύχος 157.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT