Στις 20 Ιουλίου γιορτάζουμε τον προφήτη Ηλία, προστάτη των αρτοποιών. Ο Ιούλιος ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής, γιατί στις μέρες του γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών. Σήμερα οι εργασίες γίνονται με γεωργικά μηχανήματα, παλαιότερα όμως με τα βόδια, τα άλογα, τα γαϊδούρια ή τα μουλάρια μετέφεραν από τα χωράφια στα αλώνια τα σιτηρά και τα αλώνιζαν. Τα φριμάτιζαν (κομμάτιαζαν) με τη δοκάνα και τα λίχνιζαν με το δικράνι ή το φτυάρι. Με το λίχνισμα συνδέεται και ο προφήτης Ηλίας, που διαφεντεύει τους ανέμους και γι’ αυτό ο Ιούλιος ονομάζεται και Αηλιάτης ή Αηλιάς.

«Στ’ αλώνια καλοσάρωτα και ξεχορταριασμένα
θα ξαπλωθούν οι θυμωνιές ξανθόμαλλες πλεξίδες»

Γ. Δροσίνης

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. Λέγεται Θεσβίτης επειδή καταγόταν από το χωριό Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ. Ήταν αυστηρός και ασκούσε κριτική με πολύ ιδιαίτερο ζήλο και γι’ αυτό ονομάζεται και ζηλωτής. Συνεχώς κρυβόταν στα βουνά και στις σπηλιές από τον φόβο των αρχόντων. Συναντάμε τα εκκλησάκια του στις βουνοκορφές, σε ψηλά μέρη, μακριά από πόλεις και χωριά, για να μας θυμίζει την άσκηση και την αυστηρή τήρηση των θρησκευτικών μας υποχρεώσεων. Επί τριάμισι χρόνια κρυβόταν σε έναν χείμαρρο και εκεί «έφερεν ο κόρακας αυτώ άρτον, το πρωί». Κάθε πρωί. Επίσης στα μέρη της Σιδώνος υπήρξε κάποια εποχή μεγάλη ξηρασία και κατά συνέπεια πολλή πείνα.

Ο προφήτης ευλόγησε το λίγο αλεύρι στο σπίτι όπου φιλοξενείτο και έζησε με αυτό όλη η οικογένεια και αυτός επί έξι μήνες. «Τάδε λέγει Κύριος. Η υδρία του αλεύρου ουκ εκλείψει». (υδρία = μονάδα μέτρησης σιτηρών)

Ο άρτος ημών… ο Αγιορείτικος (για 1 μεγάλο καρβέλι)

Στο Άγιον Όρος συνηθίζουμε να ζυμώνουμε ψωμί με ξινή μαγιά. Μετά από κάθε ζύμη κρατάμε ένα μπαλάκι 100 γρ. ζύμης, αυτό ξινίζει (στην ουσία πολλαπλασιάζονται οι ζυμομύκητες) και το χρησιμοποιούμε στην επόμενη ζύμη.

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις / 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης / 50 γρ. νωπή μαγιά / αλάτι / χλιαρό νερό Λιώνουμε τη μαγιά σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό, προσθέτουμε και ανακατεύουμε περίπου 3 κουτ. σούπας από το μετρημένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5-6 ώρες, να φουσκώσει.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με τα άλευρα και το αλάτι. Ρίχνουμε σταδιακά χλιαρό νερό (περίπου 600 ml) και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λεία και σφιχτή ζύμη (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό). Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2-3 ώρες, να φουσκώσει καλά. Μετά το ξαναζυμώνουμε ελαφρώς, το πλάθουμε και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά, για να ξαναφουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Φουρνίζουμε το ψωμί και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών