Αρκετές μέρες μετά την άρση της καραντίνας, αρκετές μέρες μετά τη νέα πραγματικότητα, είναι μάλλον καιρός να κάνουμε έναν μέχρι τώρα απολογισμό, μια αποτίμηση του τι έγινε και τι δεν έγινε, τουλάχιστον σε επίπεδο καταναλωτικών συνηθειών. Είναι γεγονός πως άλλαξαν πολλά, ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μας και όλοι περιοριστήκαμε στα σπίτια μας. Ήταν μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Ζήσαμε τις οικογένειές μας, κάναμε πράγματα για τον εαυτό μας και το ρίξαμε και στη μαγειρική! Το τι πειράματα έγιναν, τι γαστρονομικές υπερβάσεις έλαβαν χώρα, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Η μαγειρική έγινε μια εποικοδομητική διέξοδος από την καραντίνα και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός αυτοσυντήρησης ενάντια στον κορωνοϊό.

Είναι αρχέγονη πεποίθηση ότι έναν οργανισμό που τρέφεται σωστά δεν τον πλησιάζει καμία ασθένεια. Έτσι λοιπόν μειώσαμε το έτοιμο φαγητό, αρχίσαμε να μαγειρεύουμε στο σπίτι και δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις πρώτες ύλες. Όσο πιο καλή και υγιεινή η πρώτη ύλη, τόσο μεγαλύτερες οι προσδοκίες για ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα. Τι καλύτερο λοιπόν από πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Όσοι ήταν ήδη καταναλωτές βιολογικών αύξησαν τις ποσότητες, όσοι δεν ήταν άδραξαν την ευκαιρία για μια γνωριμία με αυτό το είδος τροφής. Όλη αυτή η διάχυτη καχυποψία για τα βιολογικά έγινε επένδυση και ελπίδα για καλύτερη υγεία. Ζωηρή ζήτηση, περιορισμένη προσφορά, εμφανίστηκε το φαινόμενο από τη μια οι τιμές των συμβατικών προϊόντων να πέσουν και οι τιμές των βιολογικών να ανέβουν αντίστοιχα. Κανένας κρίκος της διατροφικής αλυσίδας δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοια ζωηρή ζήτηση και όλοι δουλέψαμε στα όριά μας για να ανταποκριθούμε. Ο πρωταθλητής στη ζήτηση ήταν το πορτοκάλι. Πουλήθηκαν και εξακολουθούν να πωλούνται απίστευτα μεγάλες ποσότητες από πορτοκάλια, όσες δεν είχαν πουληθεί καμία χρονιά στο παρελθόν. Ο συνειρμός ήταν άμεσος. Ασθένεια – Βιταμίνη C – Πορτοκάλι.

Ο κόσμος πίστεψε ότι, παίρνοντας βιταμίνη C με έναν φυσικό τρόπο, θωρακίζει την υγεία του. Βιταμίνες, και ιδιαίτερα C, υπάρχουν σε πολλές τροφές. Στη συνείδηση του καταναλωτή, όμως, ο πιο εμβληματικός εκπρόσωπος είναι το πορτοκάλι. Τα αντανακλαστικά του κόσμου για τα πορτοκάλια δεν είναι λάθος. Είναι σωστά. Η μόνη δική μου ένσταση είναι η υπερβολή και ο πανικός. Αν κάποιος ζούσε πριν από την καραντίνα μέσα στο άγχος, τρώγοντας ακατάστατες ώρες πρόχειρο φαγητό, δεν θα τον σώσει ένα δίμηνο ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Χρειάζεται σταθερότητα, γνώση και μια διαφορετική οπτική για το σύνολο της ζωής μας. Πρέπει το όλον να είναι σε αρμονία. Δεν αρκεί να φας καλή τροφή, πρέπει να τη φας αργά, να είσαι ήρεμος, χωρίς άγχος, και ει δυνατόν να την έχεις παρασκευάσει ο ίδιος. Να έχουμε βάλει την ενέργειά μας στη δημιουργία της. Αδράξτε την ευκαιρία.

Δείτε αυτή τη δυσκολία που περάσαμε σαν ευκαιρία να αλλάξουμε. Να βελτιωθούμε. Να κάνουμε το εμπόδιο πρόκληση. Να δούμε το ποτήρι όχι απλώς μισογεμάτο, αλλά να ξεχειλίζει. Ανάλογα με το τι καταναλώνει κάποιος και πώς το κάνει, φαίνονται στοιχεία του χαρακτήρα του. Δείξτε στους γύρω σας ποιοι είστε, δείξτε τους επιτέλους τι τρώτε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών