10 πράγματα που θέλω να αφήσω πίσω μου από τη δεκαετία που πέρασε

  1. Την ευχή «Καλή απόλαυση». Υπάρχει και κακή, άραγε;
  2. Την αδιαφορία για την σπατάλη φαγητού, νερού, πόρων. Η μεταφορά προϊόντων από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη αφήνει τεράστιο αποτύπωμα στην ήδη επιβαρυμένη υγεία του πλανήτη.
  3. Τις επαναγεμιζόμενες φιάλες με το ελαιόλαδο στα εστιατόρια. Ποιον κλέβουμε όταν ξαναγεμίζουμε το μπουκαλάκι με λάδι; Τόσοι παραγωγοί, τόσες επιχειρήσεις εστίασης. Ας βοηθήσει ο ένας τον άλλο για να αναβαθμιστεί η ποιότητα.
  4. Την κρέμα βαλσάμικο ως «πανάκεια». Δεν ταιριάζει παντού, όπως και το τοπιναμπούρ. Mεταξύ μας, έχει ωραίο όνομα, αλλά δεν είναι και τόσο νόστιμο. Γενικά ας μείνουν πίσω οι μαγειρικές εμμονές με προϊόντα μέτριας νοστιμιάς.
  5. Τον φούρνο μικροκυμάτων στις «παραδοσιακές ταβέρνες».
  6. Tα bake-off, κατεψυγμένα ψωμάκια των εστιατορίων. Με τόσους καλούς φούρνους, δεν υπάρχει δικαιολογία για την χρήση προϊόντων υποδεέστερων του φρέσκου. Ίσως περισσότεροι άνθρωποι θα εκτιμούσαν ένα χωριάτικο ψωμί δύο ημερών, παρά ένα προ-ψημένο, βγαλμένο μόλις από τα μικροκύματα.
  7. Το ανώνυμο χύμα κρασί, το ανώνυμο χύμα τσίπουρο και η συνήθεια του ανθρώπου που παίρνει την παραγγελία το προτείνει ως «δικό μας».
  8. Τον κακό εξαερισμό στα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα καφέ. Γλιτώσαμε από το τσιγάρο, μας έμεινε η τηγανίλα.
  9. Τις μακροσκελείς περιγραφές των πιάτων.«Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω» έλεγε ο Κωνσταντίνου για το προφιτερόλ.
  10. Τα κυλικεία-cafe των ακτοπλοϊκών γραμμών. Οι ντόπιοι έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε κάτι από το σπίτι. Οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να φάνε τυποποιημένες σφολιάτες, σάντουιτς με μαγιονέζα και προκάτ μπαγκέτες. Με φοινικέλαιο. Και αυτή τη γεύση θα την κρατήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

 10 πράγματα που θέλω να κρατήσω ή να συμβούν τη δεκαετία που έρχεται 

  1. Να δοθούν κίνητρα στους νέους ώστε να καλλιεργούν τη γη, με ενδιαφέρουσες νέες καλλιέργειες.
  2. Να δούμε περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων του εξωτερικού.
  3. Να αξιοποιούνται τα υπολείμματα του φαγητού, να γίνεται ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των ελαίων για την παραγωγή ενέργειας, να ανακυκλώνονται οι φιάλες καριού.
  4. Καλύτερα γεύματα στις πτήσεις. Επιδέχεται μεγάλη βελτίωση το φαγητό στο αεροπλάνο.
  5. Να αναζητάμε τα ποιοτικά ελληνικά αποστάγματα στα μπαρ, με την ίδια ευκολία που θα ζητούσαμε κι ένα ουίσκι. Η δουλειά που κάνουν οι παραγωγοί είναι αξιόλογη,στις περισσότερες περιπτώσεις κι εμείς μπορούμε να τα καθιερώσουμε, μόνο καταναλώνοντάς τα.
  6. Να δοθούν εναλλακτικές στην υπεραλίευση. Τα μικρότερα (ή λιγότερο δημοφιλή) φρέσκα ψάρια αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας.
  7. Να συνεχίσει η Αθήνα να μας εκπλήσσει ενίοτε με ωραία μαγαζιά και δοτικούς ανθρώπους στην εστίαση.
  8. Να γράφονται ειλικρινείς κριτικές από τους επαγγελματίες. Η προβολή πρέπει να είναι ανάλογη της ποιότητας μίας επιχείρησης εστίασης, κάτι που δεν συμβαίνει. Οι δημόσιες σχέσεις δεν κάνουν το φαγητό νοστιμότερο.
  9. Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους της εστίασης- μάγειρες, σερβιτόροι εργάζονται πολύ, συχνά χωρίς ασφάλιση και με παράλογες υπερωρίες, μέσα και έξω από την κουζίνα.
  10. Να ανοίξει ένα φανταστικό ραμενάδικο στην πόλη/χώρα. Θα πηγαίνουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών