10 πράγματα που θέλω να αφήσω πίσω μου από τη δεκαετία που πέρασε
- Το τρουφόλαδο. Να πάψει να χρησιμοποιείται παντού ωσάν αλατοπίπερο.
- Τους σερβιτόρους που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα του τι σερβίρουν
- Την ατάκα «θέλετε λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί;». Σα να λέμε δηλαδή θέλετε κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο φαγητό…
- Τα κακοφτιαγμένα, οξειδωμένα κρασιά που δικαιολογούν την ύπαρξή τους αυτοπροσδιοριζόμενα ως «φυσικά κρασιά» ή orange wines.
- Τα ετοιματζίδικα ψωμιά και τα γλυκά από ζαχαροπλαστικά μίγματα.
- Την επιδεικτική κουζίνα και τον ψυχαναγκασμό με τα υπερφίαλα υλικά.
- Την παπαγαλία στις επαγγελματικές κουζίνες. Αρκετά με τη σαλάτα σπανακόπιτα και τα ψάρια φρικασέ, στέρεψε μήπως η έμπνευση;
- Τον υπερκαταναλωτισμό και την σπατάλη της τροφής.
- Τις faux έθνικ κουζίνες.
- Τα ημίμετρα και η μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους εστίασης και στα μπαρ.
10 πράγματα που θέλω να κρατήσω ή να συμβούν τη δεκαετία που έρχεται
- Να εισαχθεί ειδικό κεφάλαιο στο μάθημα ιστορίας στα σχολεία με θέμα την «γαστρονομική παιδεία».
- Να ξαναέρθει στο προσκήνιο η κλασική αστική κουζίνα. Απείραχτη και αυθεντική, με δόξα και τιμή.
- Να συνεχίσουμε να πίνουμε ελληνικά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες.
- Να ενισχυθεί η εθνική γαστρονομική μας ταυτότητα σε τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των λιμανιών και των αεροδρομίων.
- Να χωνέψουμε όλοι ανεξαιρέτως ότι τα κολωνάτα ποτήρια δεν είναι πολυτέλεια.
- Να αποθεώσουμε την ντόπια γεωργική παραγωγή. Την απέραντη ποικιλία της τοπικής χλωρίδας, την μεγάλη γκάμα από ελληνικά όσπρια και δημητριακά.
- Να εξελίξουμε τις δύο πιο σημαντικές τάσεις που καθιερώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία: «Nose to tail» και «0 Km».
- Να υιοθετήσουμε στη διατροφή μας μεγαλύτερη ποικιλία από ζωικές πρωτεΐνες – ειδικά εκείνες που υπήρξαν κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας μας: ελληνικές ράτσες βοοειδών κι αιγοπροβάτων, ζυγούρια και πρόβατα, σαλιγκάρια και πιτσούνια, προσφυγάκια, χέλια, πέστροφες. Ταυτόχρονα να περιοριστούν οι ποσότητες κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.
- Να γίνει η βιολογική καλλιέργεια μονόδρομος και τα βιολογικά προϊόντα προσιτά σε όλους.
- Να γίνεται στα εστιατόρια ειδική μνεία στους παραγωγούς των πρώτων υλών.