10 πράγματα που θέλω να αφήσω πίσω μου από τη δεκαετία που πέρασε

  1. Το τρουφόλαδο. Να πάψει να χρησιμοποιείται παντού ωσάν αλατοπίπερο.
  2. Τους σερβιτόρους που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα του τι σερβίρουν 
  3. Την ατάκα «θέλετε λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί;». Σα να λέμε δηλαδή θέλετε κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο φαγητό…
  4. Τα κακοφτιαγμένα, οξειδωμένα κρασιά που δικαιολογούν την ύπαρξή τους αυτοπροσδιοριζόμενα ως «φυσικά κρασιά» ή orange wines.
  5. Τα ετοιματζίδικα ψωμιά και τα γλυκά από ζαχαροπλαστικά μίγματα.
  6. Την επιδεικτική κουζίνα και τον ψυχαναγκασμό με τα υπερφίαλα υλικά.
  7. Την παπαγαλία στις επαγγελματικές κουζίνες. Αρκετά με τη σαλάτα σπανακόπιτα και τα ψάρια φρικασέ, στέρεψε μήπως η έμπνευση;
  8. Τον υπερκαταναλωτισμό και την σπατάλη της τροφής.
  9. Τις faux έθνικ κουζίνες.
  10. Τα ημίμετρα και η μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους εστίασης και στα μπαρ.

10 πράγματα που θέλω να κρατήσω ή να συμβούν τη δεκαετία που έρχεται 

  1. Να εισαχθεί ειδικό κεφάλαιο στο μάθημα ιστορίας στα σχολεία με θέμα την «γαστρονομική παιδεία».
  2. Να ξαναέρθει στο προσκήνιο η κλασική αστική κουζίνα. Απείραχτη και αυθεντική, με δόξα και τιμή.
  3. Να συνεχίσουμε να πίνουμε ελληνικά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες.
  4. Να ενισχυθεί η εθνική γαστρονομική μας ταυτότητα σε τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των λιμανιών και των αεροδρομίων.
  5. Να χωνέψουμε όλοι ανεξαιρέτως ότι τα κολωνάτα ποτήρια δεν είναι πολυτέλεια.
  6. Να αποθεώσουμε την ντόπια γεωργική παραγωγή. Την απέραντη ποικιλία της τοπικής χλωρίδας, την μεγάλη γκάμα από ελληνικά όσπρια και δημητριακά.
  7. Να εξελίξουμε τις δύο πιο σημαντικές τάσεις που καθιερώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία: «Nose to tail» και «0 Km».
  8. Να υιοθετήσουμε στη διατροφή μας μεγαλύτερη ποικιλία από ζωικές πρωτεΐνες – ειδικά εκείνες που υπήρξαν κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας μας: ελληνικές ράτσες βοοειδών κι αιγοπροβάτων, ζυγούρια και πρόβατα, σαλιγκάρια και πιτσούνια, προσφυγάκια, χέλια, πέστροφες. Ταυτόχρονα να περιοριστούν οι ποσότητες κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.
  9. Να γίνει η βιολογική καλλιέργεια μονόδρομος και τα βιολογικά προϊόντα προσιτά σε όλους.
  10. Να γίνεται στα εστιατόρια ειδική μνεία στους παραγωγούς των πρώτων υλών.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών