10 πράγματα που θέλω να αφήσω πίσω μου από τη δεκαετία που πέρασε
- Την υπερβολική κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων.
- Την ανισορροπία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας ανάμεσα στο ακριβό fine dining και το σουβλατζίδικο. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιλογές με προσιτές τιμές και περιποιημένο φαγητό.
- Τις ντομάτες και τις μελιτζάνες τον χειμώνα, το μπρόκολο το καλοκαίρι. Η εποχικότητα στη διατροφή δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη.
- Την υπεραλίευση και την υπερβόσκηση.
- Τις συνεχείς αποκαλύψεις για το πόσο κακό κάνουν τα φυτοφάρμακα στην υγεία. Δεν εννοώ να μη γίνονται οι αποκαλύψεις, εννοώ να σταματήσουμε να τις χρειαζόμαστε για την απαγόρευση βλαβερών ουσιών.
- Τις λαδωμένες πίτες στα σουβλατζίδικα. Εκτός όλων των θεμάτων των σχετικών με έξτρα θερμίδες και έξτρα λιπαρά, δεν είναι καθόλου πιο νόστιμες από τις τραγανές αλάδωτες πίτες.
- Την περαιτέρω μαζικοποίηση της αγροτικής παραγωγής.
- Τα κακά τουριστικά μαγαζιά με τα ξαναζεσταμένα χτεσινά φαγητά.
- Τις πληρωμένες κριτικές εστιατορίων.
- Το γεγονός ότι τα πάντα έχουν τρούφα: ας την κρατήσουμε για εκεί που της πρέπει και της ταιριάζει, εκεί όπου αναδεικνύεται η ιδιαίτερη γεύση της, σε ένα ριζότο μανιταριών για παράδειγμα.
10 πράγματα που θέλω να κρατήσω ή να συμβούν τη δεκαετία που έρχεται
- Αληθινοί φούρνοι με ζυμωτό ψωμί, χειροποίητο, τραγανό και μυρωδάτο.
- Αύξηση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα σε βασικά προϊόντα αλλά και πρωτοποριακές καλλιέργειες.
- Μονάδες φιλοξενίας ανά τη χώρα, όπου δίνεται στο φαγητό η πρέπουσα σημασία: πρωινό με τοπικά προϊόντα, εστιατόρια με ντόπια πιάτα, χειροποίητες πίτες κ.λπ.
- Εστιατόρια που σέβονται την εποχικότητα των προϊόντων και λαμβάνουν υπ’ όψη τους τον τόπο γύρω τους.
- Συνεταιρισμούς παραγωγών κάθε είδους.
- Συμπράξεις παραγωγών και πανεπιστημιακών για την ορθή καλλιέργεια.
- Ευχή: Αυξάνονται οι εξαγωγές του ελληνικού λαδιού, το brand greek extra virgin olive oil κατακτά το εξωτερικό.
- Μειώνουμε τη χρήση λιπαρών και παρ’ όλα αυτά, μαγειρεύουμε πιο νόστιμα από ποτέ.
- Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και οι παραγωγοί τους βρίσκονται σε τέτοια θέση, ώστε να μπορούν να ρίξουν τις τιμές τους.
- Περισσότεροι νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα.