10 πράγματα που θέλω να αφήσω πίσω μου από τη δεκαετία που πέρασε

  1. Την υπερβολική κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων.
  2. Την ανισορροπία στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας ανάμεσα στο ακριβό fine dining και το σουβλατζίδικο. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιλογές με προσιτές τιμές και περιποιημένο φαγητό.
  3. Τις ντομάτες και τις μελιτζάνες τον χειμώνα, το μπρόκολο το καλοκαίρι. Η εποχικότητα στη διατροφή δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη.
  4. Την υπεραλίευση και την υπερβόσκηση.
  5. Τις συνεχείς αποκαλύψεις για το πόσο κακό κάνουν τα φυτοφάρμακα στην υγεία. Δεν εννοώ να μη γίνονται οι αποκαλύψεις, εννοώ να σταματήσουμε να τις χρειαζόμαστε για την απαγόρευση βλαβερών ουσιών.
  6. Τις λαδωμένες πίτες στα σουβλατζίδικα. Εκτός όλων των θεμάτων των σχετικών με έξτρα θερμίδες και έξτρα λιπαρά, δεν είναι καθόλου πιο νόστιμες από τις τραγανές αλάδωτες πίτες.
  7. Την περαιτέρω μαζικοποίηση της αγροτικής παραγωγής.
  8. Τα κακά τουριστικά μαγαζιά με τα ξαναζεσταμένα χτεσινά φαγητά.
  9. Τις πληρωμένες κριτικές εστιατορίων.
  10. Το γεγονός ότι τα πάντα έχουν τρούφα: ας την κρατήσουμε για εκεί που της πρέπει και της ταιριάζει, εκεί όπου αναδεικνύεται η ιδιαίτερη γεύση της, σε ένα ριζότο μανιταριών για παράδειγμα.

 

10 πράγματα που θέλω να κρατήσω ή να συμβούν τη δεκαετία που έρχεται

  1. Αληθινοί φούρνοι με ζυμωτό ψωμί, χειροποίητο, τραγανό και μυρωδάτο.
  2. Αύξηση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα σε βασικά προϊόντα αλλά και πρωτοποριακές καλλιέργειες.
  3. Μονάδες φιλοξενίας ανά τη χώρα, όπου δίνεται στο φαγητό η πρέπουσα σημασία: πρωινό με τοπικά προϊόντα, εστιατόρια με ντόπια πιάτα, χειροποίητες πίτες κ.λπ.
  4. Εστιατόρια που σέβονται την εποχικότητα των προϊόντων και λαμβάνουν υπ’ όψη τους τον τόπο γύρω τους.
  5. Συνεταιρισμούς παραγωγών κάθε είδους.
  6. Συμπράξεις παραγωγών και πανεπιστημιακών για την ορθή καλλιέργεια.
  7. Ευχή: Αυξάνονται οι εξαγωγές του ελληνικού λαδιού, το brand greek extra virgin olive oil κατακτά το εξωτερικό.
  8. Μειώνουμε τη χρήση λιπαρών και παρ’ όλα αυτά, μαγειρεύουμε πιο νόστιμα από ποτέ.
  9. Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και οι παραγωγοί τους βρίσκονται σε τέτοια θέση, ώστε να μπορούν να ρίξουν τις τιμές τους.
  10. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών