10 πράγματα που θέλω να αφήσω πίσω μου από τη δεκαετία που πέρασε
- Τα παραδοσιακά που δεν έχoυν την παραμικρή σχέση με παράδοση αλλά παριστάνουν τον κράχτη ποιότητας.
- Τους επιχειρηματίες της εστίασης που φέρονται άθλια στο προσωπικό τους -όσο καλό κι αν είναι το προϊόν τους.
- Τα εστιατόρια τοπικής κουζίνας που έχουν ελάχιστα προϊόντα του τόπου που διαφημίζουν.
- Όλες τις γλυκαντικές ουσίες πλην της ζάχαρης. Είναι γλυφές και αηδιαστικές.
- Τα πανάκριβα προϊόντα που η γεύση τους δεν δικαιολογεί την τιμή τους.
- Την υπερβολή στις συσκευασίες. Καλό το στιλ, ναι στην προσοχή στην εμφάνιση αλλά κύριοι, πουλάτε τρόφιμο, όχι ακριβό κόσμημα. Δεν μας κερδίζετε έτσι.
- Τα υπερβολικά αλατισμένα πιάτα. Υπαρχει μεγάλο πρόβλημα με το αλάτι που καταστρέφει κάθε έννοια νοστιμιάς.
- Τα light τυριά. Καλύτερα μια μικρή δόση φέτα παρά 5 δόσεις light τυρί.
- Την επιτήδευση στα πιάτα ορισμένων εστιατορίων που αποτυγχάνουν στις απλές τεχνικές αλλά επιμένουν στις πολύπλοκες και τελικά αποτυγχάνουν και σε αυτές.
- Τους ανθρώπους της εστίασης που είναι ανεπίδεκτοι μάθησης. Όσους, με άλλα λόγια, δεν ακούν.
10 πράγματα που θέλω να κρατήσω ή να συμβούν τη δεκαετία που έρχεται
- Ολοένα περισσότερα καλά ελληνικά προϊόντα που επιβάλλονται με θάρρος.
- Συνοικιακά μπακάλικα που χωρίς ντόρο κάνουν πολλή και σοβαρή δουλειά με τα καλά προϊόντα.
- Νέοι άνθρωποι σε οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό: στην εστίαση, στην παραγωγή, στο σχεδιασμό, στις ιδέες. Είναι αναζωογονητική η φρεσκάδα και το κέφι τους.
- Μικρές ταβέρνες με νόστιμο, απλό και καλομαγειρεμένο φαγητό.
- Ειλικρινείς περιγραφές στα μενού που δείχνουν σιγουριά για το προϊόν και την ποιότητά του.
- Εστιατόρια που προσφέρουν συσκευασμένο ελαιόλαδο. Η κάβα λαδιού είναι σχετικά μακρινή υπόθεση, ας ελπίσουμε ότι μέσα στη δεκαετία θα τη δούμε κι αυτή.
- Ελληνικά τυριά στα σούπερ μάρκετ. Η γκάμα τους αυξάνει και οι πωλητές συχνά ξέρουν να τα περιγράψουν και να τα προτείνουν.
- Cafe που έμαθαν πλέον να σερβίρουν τσάι του βουνού ή τσάι με ελληνικά βουνίσια βότανα.
- Καλοφτιαγμένα εστιατόρια, ταβέρνες, μπακάλικα, ντελί, στην ελληνική επαρχία. Αυτό δείχνει σεβασμό στον κόπο του ντόπιου αλλά του επισκέπτη.
- Περισσότερες γυναίκες επικεφαλής στις κουζίνες. Περισσότερες γυναίκες έτοιμες για τα βραβεία μας.