Στην Tours της Γαλλίας θα διεξαχθεί, από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου, το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμών της Διατροφής, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά με στρογγυλή τράπεζα, εστιάζοντας στα δύο πρώτα σωζόμενα ελληνικά συνταγολόγια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.
Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιστορίας και Πολιτισμών της Διατροφής, με τη στήριξη του πανεπιστημίου της πόλης στοχεύει να συμβάλει στην πλήρη αναγνώριση των Σπουδών της Διατροφής (Food Studies) ως αυτόνομου επιστημονικού πεδίου και να στηρίξει την ανάπτυξη της έρευνας σε αυτό το πεδίο. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου και της Νομαρχίας της Tours καθώς και της Περιφέρειας Centre Val de Loire ενώ οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Tours.
Πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται σε ετήσια βάση και προσελκύει ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές, ιστορικούς, ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους αλλά και ευρύ κοινό. Στη φετινή εκδήλωση υπάρχει ένα πανόραμα θεματικών προς συζήτηση, από τα οικονομικά της διατροφής, κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, ζητήματα εθνικής κουζίνας, ζητήματα φύλου και ρόλων, εθνικά κινήματα και μαγειρική κλπ. Πάνω από 150 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν τα πορίσματα των ερευνών τους σε έναν ιστορικό χώρο, στη Villa Rabelais. Το επιστημονικό αυτό γεγονός αποτελεί μέρος των δράσεων του IEHCA-Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation.
Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο συνέδριο με στρογγυλή τράπεζα, την οποία οργάνωσε η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη, MΑ in Food Studies. Τη συγκεκριμένη συνεδρία συντονίζει η ιστορικός της διατροφής Antonella Campanini, καθηγήτρια και υπεύθυνη Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών στην Ιστορία και Πολιτισμό της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Bologna.
Το θέμα της ελληνικής συνεδρίας συνδυάζει τα αρχειακά ευρήματα με την ιστορία και τον πολιτισμό της διατροφής: «Ιχνηλατώντας την ελληνική γαστρονομική ιστορία: ένα χειρόγραφο από την παραμονή του αγώνα της ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1828». Η ιδιοτυπία της συνεδρίας έγκειται στο ότι έχει ως αποκλειστικό θέμα τα δύο πρώτα ελληνικά συνταγολόγια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος, τα οποία έχουν εντοπιστεί και μελετώνται.
Για το θέμα θα μιλήσουν: ο παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας, τέως Διευθυντής του Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜIET, Πρόεδρος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνών Παλαιογραφίας Βιβλιολογίας και Ιστορίας των Κειμένων – ΑΡΕΘΑΣ με αντικείμενο «Ένα μοναδικό χειρόγραφο ελληνικής μαγειρικής του τέλους του 18ου αιώνα» και η ερευνήτρια Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη, ειδικός στην ιστορία και τον πολιτισμό της διατροφής, με αντικείμενο «Το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής: θεωρήσεις για την κουζίνα και την εθνική ταυτότητα μετά την ταυτοποίηση του ιταλικού προτύπου».
Πληροφορίες: 5 – 7 Ιουνίου 2024, 9ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμών της Διατροφής
Για περισσότερα δείτε εδώ.