ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η «Κυρά των αμπελιών», δεν είναι πια εδώ

Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που σημάδεψε όσο κανείς άλλος την αμπελοοινική ιστορία της χώρας.

03.04.2024| Updated: 04.04.2024
Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η «Κυρά των αμπελιών», δεν είναι πια εδώ

Απρίλης 2024. Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα. Η γυναίκα που όσο κανείς άλλος σημάδεψε την αμπελοοινική ιστορία της Ελλάδας, η «Κυρά των αμπελιών», πλήρης ημερών, εμπειριών, δόξας και τιμών αναχώρησε για τόπους όπου «κοκκινίζει η σταφυλή» αειθαλής, αειφόρος και αιωνία.

Ένα «παιδί της πόλης, της κατοχής και του εμφυλίου, που δεν είχε γνωρίσει ύπαιθρο, δεν είχε δει αμπέλι και δεν είχε δοκιμάσει κρασί», όπως έχει πει σε μια συνέντευξή της στον Γιώργο Τσίρο για το Greece is – Wine το 2016, σχεδόν τυχαία, ως άνεργη πτυχιούχος χημικός το 1952 βρέθηκε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Οίνου. Τυχερός όμως υπήρξε ο αμπελοοινικός χώρος του τόπου μας γιατί αυτή η δυναμική, ακούραστη, δημιουργική και πρωτοπόρος γυναίκα έβαλε τις πρώτες γερές βάσεις: «Οραματίστηκα ένα καλύτερο μέλλον για την αμπελουργική οικονομία του τόπου μας, τον κλάδο και τους ανθρώπους του» είπε στην βράβευση της από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής το 2009.

Από που να αρχίσεις να εξιστορείς τον βίο της; Από την εικοσαετή διεύθυνση του Ινστιτούτου Οίνου, από την εικοσαετή επίσης εκπροσώπηση της Ελλάδας στον OIV (International Organisation of Vine and Wine), του οποίου εξελέγη πρόεδρος το1979, από την θέσπιση και κατοχύρωση των Ελληνικών Ονομασιών Προέλευσης και την ανάδειξη των σημαντικότερων οινοπεδίων του τόπου μας; Από τις πολυδιάστατες υπηρεσίες της στη διεθνή οινική κοινότητα, από τις πλέον σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις της, από τα βιβλία της, τις επιστημονικές μελέτες, τα παράσημα, τις δημοσιεύσεις στον ελληνικό και διεθνή τύπο;

Άνθρωπος με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, εργασιομανής με όραμα, προσέφερε χωρίς όρια με όλες τις δυνάμεις της στον χώρο της αμπέλου και του οίνου κερδίζοντας έτσι δικαιωματικά μια πρώτη θέση στους αιώνιους επουράνιους παραδεισένιους αμπελώνες, που μόνο νέκταρ παράγουν για όσους κατέκτησαν στη γη το δικαίωμα να το απολαμβάνουν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών