Η «Παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων» είναι πλέον, με σχετική υπουργική απόφαση, εγγεγραμμένη στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ανάμεσα σε άλλες πρακτικές και παραδόσεις που καθορίζουν τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα. Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να αναδείξουν την σχέση της κυκλαδίτικης τυροκομίας με τον τόπο που τη γέννησε, την πολιτισμική του ταυτότητα και την τοπική κοινωνία. Τον φάκελο που υποβλήθηκε συνέταξε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων για την γαστρονομία των Κυκλάδων Δημήτρης Ρουσουνέλος συγκεντρώνοντας υλικό από τυροκόμους, μάγειρες και ερευνητές.
«Οι Κυκλαδίτες συνεχίζουν να τυροκομούν, είτε οικιακά είτε σε σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, αξιοποιώντας τον βόρειο –δίχως υγρασία– άνεμο, τον ήλιο, το αλάτι, το θαλασσινό νερό, φυσικές σπηλιές, κεραμικά δοχεία, τομάρια ζώων, νεροκολοκύθες, κατακάθια ελαιολάδου και κρασιού», αναφέρει σε ένα σημείο της η σχετική παρουσίαση, που αποτυπώνει πολλές διαφορετικές συνισταμένες μιας μακράς τυροκομικής παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά και διατηρείται και αναπτύσσεται σε όλα τα κυκλαδονήσια. Είναι πολλές δεκάδες τα τυριά –το Επιμελητήριο των Κυκλάδων έχει καταγράψει περί τα 100-–, καθένα με τον δικό του χαρακτήρα, που αξίζει να «φωτιστούν», μαζί με τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, και εντός και εκτός Ελλάδος. Το «εκτός» είναι άλλωστε το επόμενο βήμα: σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου για την εγγραφή της και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.