ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοσχοβόλησε Κυκλάδες το Προεδρικό Μέγαρο

Με κυκλαδίτικες γεύσεις το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας - στην κουζίνα του Προεδρικού Μεγάρου βρέθηκαν 11 καταξιωμένοι μάγειρες και μαγείρισσες με καταγωγή από τα κυκλαδονήσια.

09.04.2024
Μοσχοβόλησε Κυκλάδες το Προεδρικό Μέγαρο

Σήμερα, Δευτέρα, 8 Απριλίου, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα της Προέδρου της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου έβαλε άλλο ένα λιθαράκι στήριξης της Εθνικής μας Γαστρονομικής Κληρονομιάς. Από την αρχή σχεδόν της θητείας της στην Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ανοίξει έναν δρόμο που μόνο καλή συγκομιδή μπορεί να έχει στο τέλος. Με τον τρόπο της και τις επιλογές της η κυρία πρόεδρος έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες νέους και παλιούς αναγνωρισμένους μάγειρες και μαγείρισσες να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα, τα ελληνικά τοπικά προϊόντα και τα ελληνικά κρασιά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτόν που φέρνει την εμπιστοσύνη ενός ύψιστου θεσμού όπως αυτού που η ίδια υπηρετεί.

Σήμερα έφτασε η ώρα των Κυκλάδων. Η ώρα μιας κουζίνας που χαρακτηρίζεται από καθαρότητα γεύσης, ιστορική διάρκεια, μια κουζίνα στο πνεύμα της εποχής, χωρίς σπατάλη υλικών και με αναγνωρίσιμη ελληνικότητα. Μιας κουζίνας που απέχει από εκείνη που προβάλλεται σαν τουριστική εικόνα τις τελευταίες δεκαετίες στη δημόσια εστίαση των νησιών μας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο κλήθηκε να δώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της κυκλαδίτικης κουζίνας ο γνωστός σεφ Κώστας Μπουγιούρης, που έχοντας καταγωγή από τη Μύκονο και την Πάρο, δραστηριοποιείται στη Σύρο. Με πίστη στη δύναμη των συλλογικών προσπαθειών φρόντισε και έχει στο πλάι του καταξιωμένους συναδέλφους του με κυκλαδίτικη καταγωγή (από Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Άνδρο, Ηρακλειά και Νάξο): τον Γιάννη Γαβαλά, τον Δημήτρη Πλυτά, τονΔημήτρη Γιγίνη, τον Παναγιώτη Μενάρδο, τη Μαρία Ρηγούτσου, τον Λεονάρδο Ρούσσο, τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, τον Χρήστο Λαλαούνη, τον Ελευθέριο Τρανουδάκη, και τον Μανώλη Στήθο.

Το τυρί στο κυρίως πιάτο ήταν του τυροκομείου «Ζωζεφίνος»,  το ψωμί Ζέας από το «Φουρναράκι» στο Κόρθι και άλλα ψωμιά από τον «φούρνο του Τάκη», με φουρναραίους Μυκονιάτικης καταγωγής.

Το μενού χαρακτήριζαν θαλασσινά αρώματα:

  • Σούπα κακαβιά με μενταγιόν από σκυλαρίδα (κολοχτύπα), πίκλες πατάτας, κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι και κρουτόν από μυκονιάτικο παξιμάδι
  • Σαλάτα αρμύρα με λαδολέμονο αχινού και ξύσμα από άγουρο λεμόνι
  • Λευκό σαβόρο μπαρμπουνιού, με ραφιόλι με συριανό ανθότυρο, κορινθιακή σταφίδα και μυρωδικά
  • Κρέμα με εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, μανταρίνια Χίου, βασιλικό και τραγανή μαρέγκα

Τα κρασιά που συνόδεψαν το γεύμα, από νέους παραγωγούς των Κυκλάδων, αναδεικνύουν ταχύτατα ανερχόμενες οινικές περιοχές όπως της Τήνου και της Σύρου, καθώς και μια από τις κλασικές κυκλαδίτικες αξίες, την περιοχή της Πάρου:

  • «Μαλαγουζιά», οινοποιείο Volacus, Τήνος, 2023
  • Λευκό κρασί «Σαν τα Μάραθα», ποικιλία Ασύρτικο, οινοποιείο Χατζάκη, Σύρος 2023
  • Γλυκό κρασί «Malvasia», οινοποιείο Μωραΐτη, Πάρος, 2014

Στην προσπάθεια που γίνεται στο κομμάτι της γαστρονομίας διαφαίνεται η απόλυτη στήριξη της εθνικής μας γαστρονομικής ταυτότητας. Με πολύ χαρά θα υποδεχτούμε ακόμα περισσότερες ευχάριστες ειδήσεις με καταξιωμένες μαγείρισσες και μάγειρες να αναδεικνύουν την τοπική και την σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Μπράβο σε όλους.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών