ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα για τον καφέ φέρνει καλά αλλά και κακά νέα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο καφές μπορεί να μας ξυπνά και να μας κάνει να κινούμαστε περισσότερο αλλά μας κάνει και να χάνουμε τον ύπνο μας...

27.03.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Νέα έρευνα για τον καφέ φέρνει καλά αλλά και κακά νέα

Καλά και κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ φέρνει νέα έρευνα που εξέτασε τις συνέπειες της κατανάλωσής του στην ανθρώπινη υγεία. Η μελέτη έδειξε πως ο καφές έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ωθώντας τους ανθρώπους να κινούνται περισσότερο, κάνοντας κατά μέσον όρο περίπου 1.000 βήματα περισσότερα την ημέρα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ο καφές συνδέεται με την απώλεια περίπου 36 λεπτών νυχτερινού ύπνου ημερησίως, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο λιγότερος ο ύπνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρύος καφές δεν είναι μόνο ο freddo espressoΚρύος καφές δεν είναι μόνο ο freddo espresso

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την επίδραση του καφέ στο αίσθημα καρδιακών παλμών, που εκδηλώνεται κάπως σαν «φτερούγισμα» ή αρρυθμία στο στήθος και αποτελεί συνηθισμένη εμπειρία για τους καταναλωτές καφέ. Στην έρευνα διαπιστώνεται πως στους υγιείς άνδρες και γυναίκες ο καφές δεν προκαλούσε αυτού του είδους το αίσθημα, τις κολπικές έκτακτες συστολές όπως αποκαλούνται – κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί παρενέργεια της πρόσληψης καφεΐνης.

Παρόλα αυτά, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση μιας άλλου είδους αίσθησης καρδιακών παλμών, γνωστών ως έκτακτων κοιλιακών συστολών. Οι επιπλέον ή ακανόνιστοι καρδιακοί αυτοί παλμοί είναι σχετικά συνήθεις και καλοήθεις. Οι ΕΚΣ συνήθως συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που εκτίθενται σε άγχος ή μετά από καφέ, άσκηση, αλκοόλ, και παρότι εκνευριστικοί ή και ανησυχητικοί για τον πάσχοντα, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως στους υγιείς ανθρώπους δεν αποτελούν λόγο ιδιαίτερου φόβου.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, η επίδραση του καφέ στην υγεία είναι περίπλοκη. Ενώ για τους περισσότερους είναι ευεργετικός, με δυνατότητα μείωσης του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων και πιθανότητα του προσδόκιμου ζωής, μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσει διαταραχή ύπνου και «φτερουγίσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάμε Mokka, για speciality ελληνικό καφέ, φτιαγμένο στη χόβοληΠάμε Mokka, για speciality ελληνικό καφέ, φτιαγμένο στη χόβολη

«Η πραγματικότητα είναι πως ο καφές δεν μόνο καλός ή μόνο κακός. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα αυτή καταδεικνύει πως η κατανάλωση καφέ είναι σχεδόν σίγουρα ασφαλής. Όμως, ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίζει πως υπάρχουν αυτές οι πραγματικές και μετρήσιμες φυσιολογικές επιδράσεις που θα μπορούσαν – ανάλογα με το κάθε άτομο και τους στόχους του – να είναι επιβλαβείς ή χρήσιμες», σημειώνει ο Γκρέγκορι Μάρκους, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ο καφές είναι μεταξύ των ροφημάτων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην κόσμο και δεκαετίες έρευνας υποδεικνύουν πως διαθέτει κυρίως ωφέλιμες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Πολλές έρευνες παρατήρησης έχουν δείξει πως οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου, ηπατικών παθήσεων, κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα δεδομένα απορρέουν από μεγάλες μελέτες που δείχνουν μόνο συσχετίσεις, όχι αιτίες και αποτελέσματα, ενώ βασίζονται επίσης σε δεδομένα από προσωπικές αναφορές, τα οποία δεν είναι πάντα αξιόπιστα.

Πηγή: Washington Post

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών