ΒΡΑΒΕΙΑ 2022

Πάμε Mokka, για speciality ελληνικό καφέ, φτιαγμένο στη χόβολη

O Νίκος Ψωμάς συνεχίζει να καινοτομεί στα χνάρια του Μικρασιάτη παππού του, ο οποίος πρώτος καθιέρωσε το ξανθό καβούρδισμα και βάφτισε τον καφέ «ελληνικό».

21.02.2023
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Πάμε Mokka, για speciality ελληνικό καφέ, φτιαγμένο στη χόβολη

Θα ’ταν δεν θα ’ταν 15 χρονών ο Δημήτρης Αποστολίδης όταν από το Ικόνιο βρέθηκε στην Αθήνα του 1930. Εδώ, ξεκινά να εργάζεται στο μαγαζί του Χρήστου Σαμούρκα, ξαδέλφου της μητέρας του από την Πόλη, ο οποίος είχε στήσει στην οδό Αθηνάς την επιχείρησή του. Στου Σαμούρκα, λίγα μέτρα από την είσοδο της Κεντρικής Αγοράς, μέχρι το 1922 έβρισκε κανείς χαλιά και είδη σπιτιού, ενώ από το 1923 πουλούσε κυρίως καφέ και ζαχαρώδη.

Εδώ οι πελάτες απολαμβάνουν καθημερινά speciality ελληνικό, φτιαγμένο στη χόβολη
Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 

Ο Bravo καθιερώθηκε στην αγορά ως ποιοτικός καφές, έγινε αναγνωρίσιμο brand, με αποτέλεσμα το 1994 να πουληθεί, όμως η οικογένεια δεν αποχωρίστηκε ποτέ το πρώτο καφεκοπτείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15α Βραβεία Ποιότητας: Ο Γαστρονόμος τιμά τους Μικρασιάτες15α Βραβεία Ποιότητας: Ο Γαστρονόμος τιμά τους ΜικρασιάτεςΜεγαλώνοντας ο Δημήτρης Αποστολίδης μαζί με τον γιο του Σαμούρκα, Θοδωρή, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στον καφέ. Έμαθαν τις ποιότητες αλλά και τα καβουρδίσματα –σκούρα εκείνη την εποχή που ο ελληνικός λεγόταν ακόμα τούρκικος καφές, ήταν βαρύς και πολύ καβουρδισμένος– και κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κάνουν το καφεκοπτείο μια ισχυρή επιχείρηση με μεγάλη φήμη. Με στρατηγική και πολλές καινοτομίες δημιούργησαν μια αλυσίδα καφεκοπτείων το 1960. Ο καφές Bravo, από τους πρώτους ελληνικούς με πιο ελαφρύ καβούρδισμα, ήταν δημιούργημά τους. Οι δυο τους έφτιαξαν εργοστάσια για την παραγωγή και την τυποποίησή του, καινοτόμες συσκευασίες και επιχειρηματικά πλάνα. «Έμεις τον λέμε “ελληνικό”», έλεγε η διαφήμισή του. Ο Bravo καθιερώθηκε στην αγορά ως ποιοτικός καφές, έγινε αναγνωρίσιμο brand, με αποτέλεσμα το 1994 να πουληθεί, όμως η οικογένεια δεν αποχωρίστηκε ποτέ το καφεκοπτείο.

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι εισάγονται στους μύλους άλεσης μηχανικά, χωρίς να τους αγγίξει χέρι

Ο ελληνικός στο καφεκοπτείο Mokka φτιάχνεται στη χόβολη
Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 

Άφρυκτος καφές φτάνει στην Ομόνοια από επιλεγμένες φάρμες

Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 

Ο Νίκος Ψωμάς μεγάλωσε όπως και ο παππούς του ανάμεσα σε σακιά με καφέ

Ο καφές τους έχει ιχνηλασιμότητα – από τη φάρμα και τον σταθμό επεξεργασίας στη χώρα παραγωγής τους ως την Ομόνοια

Ο Νίκος Ψωμάς, εγγονός του Δημήτρη Αποστολίδη, γιος της Μάρθας Αποστολίδη και του Αντώνη Ψωμά, μεγάλωσε όπως και ο παππούς του ανάμεσα σε σακιά με καφέ. Μάλιστα, ίσως από σύμπτωση, ίσως και όχι, ο πατέρας του Νίκου ασχολούνταν επίσης με τον καφέ: τη δεκαετία του 1980 ανέλαβε το θρυλικό Brazilian, ένα από τα εμβληματικότερα αθηναϊκά καφεδοστέκια περιωπής – πιθανότατα θυμάστε τον περιποιημένο εσπρέσο ιταλικού στιλ και τα υπέροχα κρουασάν του.

Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 

Μερικά από τα πιο ισορροπημένα χαρμάνια speciality αλλά και μονοποικιλιακοί καφέδες καβουρδίζονται εδώ, μια παραγωγή που αγγίζει τα 150.000 κιλά τον χρόνο

Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 


Ο Νίκος, που σπούδασε μηχανικός, ιδρύει το 2001 τη Mokka, στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το μαγαζί του παππού του. Η Mokka γίνεται το πρώτο αυτοματοποιημένο –σε επίπεδο μηχανισμού– roastery της Αθήνας όπου εφαρμόζονται πολλές καινοτομίες. Εκεί υποδέχεται ο ίδιος το container με τον άφρυκτο καφέ, που εισήγαγε με συνεργασία δίκαιου εμπορίου από μια ανεξάρτητη φάρμα της Βραζιλίας, το Mοnte Alegre, μια εμπορική σχέση που διατηρεί έως σήμερα. Με τα χρόνια προστέθηκαν στην γκάμα της Mokka πολλές ακόμα ποικιλίες από διάφορες χώρες προέλευσης, όπως η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, ο Παναμάς, η Αιθιοπία αλλά και η Υεμένη.

Υπάρχουν πελάτες που πίνουν καφέ στη Mokka για περισσότερα από σαράντα χρόνια
Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 

Το ταίρι του ελληνικού, ένα μαλακό λουκουμάκι τριαντάφυλλο

Αναντάμ παπαντάμ στον καφέ 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΟ καφές τους έχει ιχνηλασιμότητα – από τη φάρμα και τον σταθμό επεξεργασίας στη χώρα παραγωγής τους ως την Ομόνοια, εδώ που οι πελάτες τους απολαμβάνουν καθημερινά έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο ή έναν speciality ελληνικό με καϊμάκι, φτιαγμένο έως σήμερα στη χόβολη. Μερικά από τα πιο ισορροπημένα χαρμάνια speciality αλλά και μονοποικιλιακοί καφέδες καβουρδίζονται εδώ, μια παραγωγή που αγγίζει τα 150.000 κιλά τον χρόνο.

Ο Νίκος Ψωμάς, εγγονός του Δημήτρη Αποστολίδη, γιος της Μάρθας Αποστολίδη και του Αντώνη Ψωμά, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σήμερα η Mokka διαθέτει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2008, ενώ στα άμεσα πλάνα της εταιρείας είναι η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών για επαγγελματίες baristi. Ο Νίκος θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα 100 χρόνια από την ίδρυση του καφεκοπτείου.

Mokka, Αθηνάς 44, Αθήνα, Τ/210-32.16.892

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Καφεκοπτείου Mokka:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία 2023

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Βραβεία 2019

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών