Θα ’ταν δεν θα ’ταν 15 χρονών ο Δημήτρης Αποστολίδης όταν από το Ικόνιο βρέθηκε στην Αθήνα του 1930. Εδώ, ξεκινά να εργάζεται στο μαγαζί του Χρήστου Σαμούρκα, ξαδέλφου της μητέρας του από την Πόλη, ο οποίος είχε στήσει στην οδό Αθηνάς την επιχείρησή του. Στου Σαμούρκα, λίγα μέτρα από την είσοδο της Κεντρικής Αγοράς, μέχρι το 1922 έβρισκε κανείς χαλιά και είδη σπιτιού, ενώ από το 1923 πουλούσε κυρίως καφέ και ζαχαρώδη.
Μεγαλώνοντας ο Δημήτρης Αποστολίδης μαζί με τον γιο του Σαμούρκα, Θοδωρή, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στον καφέ. Έμαθαν τις ποιότητες αλλά και τα καβουρδίσματα –σκούρα εκείνη την εποχή που ο ελληνικός λεγόταν ακόμα τούρκικος καφές, ήταν βαρύς και πολύ καβουρδισμένος– και κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κάνουν το καφεκοπτείο μια ισχυρή επιχείρηση με μεγάλη φήμη. Με στρατηγική και πολλές καινοτομίες δημιούργησαν μια αλυσίδα καφεκοπτείων το 1960. Ο καφές Bravo, από τους πρώτους ελληνικούς με πιο ελαφρύ καβούρδισμα, ήταν δημιούργημά τους. Οι δυο τους έφτιαξαν εργοστάσια για την παραγωγή και την τυποποίησή του, καινοτόμες συσκευασίες και επιχειρηματικά πλάνα. «Έμεις τον λέμε “ελληνικό”», έλεγε η διαφήμισή του. Ο Bravo καθιερώθηκε στην αγορά ως ποιοτικός καφές, έγινε αναγνωρίσιμο brand, με αποτέλεσμα το 1994 να πουληθεί, όμως η οικογένεια δεν αποχωρίστηκε ποτέ το καφεκοπτείο.
Ο Νίκος Ψωμάς, εγγονός του Δημήτρη Αποστολίδη, γιος της Μάρθας Αποστολίδη και του Αντώνη Ψωμά, μεγάλωσε όπως και ο παππούς του ανάμεσα σε σακιά με καφέ. Μάλιστα, ίσως από σύμπτωση, ίσως και όχι, ο πατέρας του Νίκου ασχολούνταν επίσης με τον καφέ: τη δεκαετία του 1980 ανέλαβε το θρυλικό Brazilian, ένα από τα εμβληματικότερα αθηναϊκά καφεδοστέκια περιωπής – πιθανότατα θυμάστε τον περιποιημένο εσπρέσο ιταλικού στιλ και τα υπέροχα κρουασάν του.
Ο Νίκος, που σπούδασε μηχανικός, ιδρύει το 2001 τη Mokka, στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το μαγαζί του παππού του. Η Mokka γίνεται το πρώτο αυτοματοποιημένο –σε επίπεδο μηχανισμού– roastery της Αθήνας όπου εφαρμόζονται πολλές καινοτομίες. Εκεί υποδέχεται ο ίδιος το container με τον άφρυκτο καφέ, που εισήγαγε με συνεργασία δίκαιου εμπορίου από μια ανεξάρτητη φάρμα της Βραζιλίας, το Mοnte Alegre, μια εμπορική σχέση που διατηρεί έως σήμερα. Με τα χρόνια προστέθηκαν στην γκάμα της Mokka πολλές ακόμα ποικιλίες από διάφορες χώρες προέλευσης, όπως η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, ο Παναμάς, η Αιθιοπία αλλά και η Υεμένη.
Ο καφές τους έχει ιχνηλασιμότητα – από τη φάρμα και τον σταθμό επεξεργασίας στη χώρα παραγωγής τους ως την Ομόνοια, εδώ που οι πελάτες τους απολαμβάνουν καθημερινά έναν καλοφτιαγμένο εσπρέσο ή έναν speciality ελληνικό με καϊμάκι, φτιαγμένο έως σήμερα στη χόβολη. Μερικά από τα πιο ισορροπημένα χαρμάνια speciality αλλά και μονοποικιλιακοί καφέδες καβουρδίζονται εδώ, μια παραγωγή που αγγίζει τα 150.000 κιλά τον χρόνο.
Σήμερα η Mokka διαθέτει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2008, ενώ στα άμεσα πλάνα της εταιρείας είναι η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών για επαγγελματίες baristi. Ο Νίκος θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα 100 χρόνια από την ίδρυση του καφεκοπτείου.
Mokka, Αθηνάς 44, Αθήνα, Τ/210-32.16.892