ΒΡΑΒΕΙΑ

Inoni Greek Herbs: Δυο κορίτσια της πόλης ξέρουν από μυρωδικά

Δύο αδερφές, η Αλεξία και η Ρενέλα Γιαννακοπούλου, καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο μυρωδικά και φαρμακευτικά φυτά στο χωριό Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης.

28.01.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η νύμφη Οινώνη, σύμφωνα με τον μύθο, είχε την ικανότητα να θεραπεύει τις ασθένειες και τις πληγές χάρη στις απέραντες γνώσεις της για τα φαρμακευτικά βότανα και τις ιδιότητές τους. Ήταν το ταίρι του Πάρη της Τροίας. Όταν όμως εκείνος την εγκατέλειψε για χάρη της Ωραίας Ελένης, η Οινώνη αρνήθηκε να τον θεραπεύσει με τα βότανά της όταν εκείνος τραυματίστηκε από το χτύπημα του Φιλοκτήτη, με αποτέλεσμα τελικά να πεθάνει. Οι μύθοι σαν αυτόν δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση της πραγματικότητας: αφορούν τις γνώσεις των αρχαίων λαών για τις φαρμακευτικές αλλά και γαστρονομικές ιδιότητες των μυρωδικών και των βοτάνων.

Η γνώση αυτή γίνεται το εργαλείο στα χέρια δύο νέων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη, της Αλεξίας και της Ρενέλας Γιαννακοπούλου, που ξεκίνησαν όλο μεράκι τη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Μονοπήγαδο του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι και οι δύο απόφοιτοι του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η μεν Αλεξία με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των δραστικών ουσιών των φαρμακευτικών φυτών, ενώ η Ρενέλα έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στην «Καλλιέργεια Φαρμακευτικών Φυτών και στην Παραγωγή Αιθέριων Ελαίων». Μεγαλωμένες στην πόλη και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην ύπαιθρο, έψαχναν να βρουν μια επαγγελματική διέξοδο. Την αφορμή την έδωσαν η θέα στις απέραντες και πανέμορφες λεβαντοφυτείες στο Τσοτύλι της Κοζάνης και η παρότρυνση να ακολουθήσουν έναν παρόμοιο δρόμο από έναν θείο τους. Απλή και εύκολη η καλλιέργεια της λεβάντας, αλλά τα κορίτσια έβαλαν πιο δύσκολους και υψηλότερους στόχους: θέλοντας να καταπιαστούν με ακόμη περισσότερα μυρωδικά και φαρμακευτικά φυτά, ξεκινούν. Βρίσκουν μια έκταση 10 στρεμμάτων προς ενοικίαση στο Μονοπήγαδο, κοντά στη Θέρμη, σε υψόμετρο 500 μ., κάνουν μετρήσεις και αναλύσεις στο έδαφος, πειραματίζονται με το ποια μυρωδικά είναι τα καταλληλότερα για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής και βάζουν μπρος την καλλιέργεια από ένα πλήθος μυρωδικών: φασκόμηλο, τσάι του βουνού, λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι και λεμονοθύμαρο, λουίζα, δίκταμο, εστραγκόν, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά, αλλά και εχινάκεια.

Αν και οι καλλιέργειες αυτές θεωρούνται απλές, τίποτα δεν έγινε εύκολα. Αφού ξεπέρασαν με μελέτη και πειραματισμούς την αρχική απειρία, τα κορίτσια και οι οικογένειές τους αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ οι απανωτές καραντίνες της τελευταίας χρονιάς πήγαν πολύ πίσω τις νέες φυτεύσεις. Δεν το έβαλαν κάτω όμως, συνέχισαν απτόητες και μάλιστα πρόσφατα ενοικίασαν και επιπλέον έκταση 5 στρεμμάτων για επέκταση της καλλιέργειας. Η επιλογή τους ήταν εξαρχής η βιοκαλλιέργεια – ουδέποτε σκέφτηκαν κάτι διαφορετικό από αυτόν τον τρόπο γεωργίας.

Τα μυρωδικά καλλιεργούνται αυστηρά υπαίθρια, το καθένα στην εποχή του, συλλέγονται κλωνάρι κλωνάρι με τα χέρια (εργασία κοπιαστική και χρονοβόρα) και οδηγούνται στο κέντρο του χωριού, σε στεγασμένο, ειδικό χώρο, όπου αποξηραίνονται φυσικά. «Τα κορίτσια από την πόλη μάς έβαλαν τα γυαλιά», λένε οι κάτοικοι του Μονοπήγαδου, που πλέον λαμβάνουν μέρος ως εποχικοί εργαζόμενοι στα χωράφια των κοριτσιών, στη συγκομιδή, στη διαλογή, στην ξήρανση.

Τα μυρωδικά συσκευάζονται σε όμορφα χάρτινα σακουλάκια και «βαρελάκια» και παίρνουν τον δρόμο για τα πιο γνωστά παντοπωλεία και deli της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το εξωτερικό: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Φινλανδία, Βρετανία, Σιγκαπούρη. Από το 2021 τα αναμένουμε και στην Αθήνα. Και από άρωμα; Τα μυρωδικά τους μοσχοβολούν πραγματικά, η ρίγανη είναι σαν να την έτριψες με το χέρι μόλις τώρα, η λεβάντα απλώνει τη γλυκιά της μυρωδιά με το που ανοίξεις το κουτί της και σε χαλαρώνει στη στιγμή, το τσάι του βουνού μοσχοβολά με τη γνωστή του γλύκα και αναδίδει νότες από μαύρο πιπέρι και γιασεμί!

Την αξιόλογη αυτή προσπάθεια επιβράβευσε ο Γαστρονόμος το 2020 απονέμοντας στις δύο αδερφές το Βραβείο Βιοκαλλιέργειας στα 13α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου και της Καθημερινής.

INONI ORGANIC GREEK HERBS Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης Τ/2310-328.249, 6958-603.303, 6947-405.237 (παραγγελίες πανελλαδικά) www.inoni.gr

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ): Καρπός, Π. Π. Γερμανού, Θεσσαλονίκη, Τ/2314-014.287 Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Κομνηνών 12, Τ/2310-244.684 Mediterranean Gold, Βλάλη 16Α, Καπάνι, Τ/2310-238.288 Καφές Ερμείδη, Ελ. Βενιζέλου 62, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-279.043 Φύσει Ζην, Νικομηδείας 46, Σταυρούπολη, Τ/2313-056.985 Κτήμα Περέκ, Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης, Τ/23960-25.305 Το Κρητικό Παντοπωλείο, Αμισού 35, Καλαμαριά, Τ/2310-417.277 Bioscoop Λ. Κων/νου Καραμανλή 42, Τ/2310-811.918 Ζωή & Υγεία, Τσιμισκή 140, Λευκός Πύργος, Τ/2310-227.243 Κατώγι, Μητροπόλεως 81, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-223.934 Apollo keep swimming 12o χλμ. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Τ/2310-489.389

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών