ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου

Στην οικογένεια Πρωτούλη, για το πολυβραβευμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Aegean Gold.

30.11.2018
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Στην οικογένεια Πρωτούλη, για το πολυβραβευμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Aegean Gold.

«Χρυσό» και χιλιοβραβευμένο

Πεντακόσια στρέμματα με υπεραιωνόβια λιόδεντρα της τοπικής ποικιλίας Κολοβή (ή Αγριελιά), μαζί με Αδραμυτιανές και Λαδολιές, καλλιεργεί βιολογικά ο Κώστας Πρωτούλης στα ορεινά του Πλωμαρίου της Λέσβου. Πενήντα χρόνια μες στο λάδι είναι η οικογένειά του, που αρχικά ασχολήθηκε με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση και στη συνέχεια, από το 2000, ο ίδιος και ο αδερφός του Γιώργος και με την τυποποίηση. Σήμερα ενεργά συμμετέχουν και οι γιοι του Κώστα, Γιάννης και Παράσχος. Καλός αερισμός του καρπού, σχολαστική διαλογή, ελαιοποίηση την ίδια μέρα σε χαμηλές θερμοκρασίες και επεξεργασία με σύγχρονα μηχανήματα στις δύο καθετοποιημένες μονάδες της οικογένειας, δίνουν στο ελαιόλαδό τους, το «Aegean Gold», υψηλή ποιότητα, μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά και βαθιά νοστιμιά. «Εγώ και ο εκλιπών αδελφός μου, Γιώργος, στον οποίο αφιερώνω αυτό το βραβείο, είμαστε δημιουργοί της ποιοτικής επανάστασης του ελαιολάδου στη Λέσβο», είπε υπερήφανα ο Κώστας τη βραδιά της απονομής. Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου τους δεν πέρασαν απαρατήρητα από την επιτροπή του «Γ» στην τυφλή γευσιγνωσία για την ανάδειξη του καλύτερου. Τα τέσσερα ελαιόλαδα που τυποποιούν (αγουρέλαιο, έξτρα παρθένο, έξτρα παρθένο βιολογικό και παρθένο) εξάγονται στην Ευρώπη, στη Νότια Αφρική, στην Κίνα, στην Αμερική και στην Αυστραλία και έχουν κερδίσει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις. Με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει, συνεργάζονται με περίπου 1.000 παραγωγούς του Πλωμαρίου, τους οποίους καθοδηγούν ως προς την εφαρμογή ορθών πρακτικών ξηρικής καλλιέργειας, ούτως ώστε να παράγουν ελιές πρώτης ποιότητας, ενώ φροντίζουν και για την ανακύκλωση των υποπροϊόντων ελαιοποίησης, τα οποία αξιοποιούνται σε ζωοτροφές, καύσιμη ύλη και λίπασμα.


Πρωτούλης, Τρύγονας Λέσβου, Τ/ 22520-92.290, www.protoulis.gr 

Πού βρίσκουμε το ελαιόλαδο: Σε όλη την Ελλάδα κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, απευθείας από τον παραγωγό.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών