ΒΡΑΒΕΙΑ

Οταν η ελληνική κουζίνα έχει κέφια

Μια θαλασσινή ταβέρνα στην Τήνο, το Θαλασσάκι, υπογραμμίζει τι σημαίνει ελληνική κουζίνα.

30.11.2016
Φωτογραφία: Έβελιν Φωσκόλου

Μια θαλασσινή ταβέρνα στην Τήνο, το Θαλασσάκι, υπογραμμίζει τι σημαίνει ελληνική κουζίνα. Παραδοσιακή χωρίς κολλήματα, μοντέρνα χωρίς εκζήτηση. Με βάση τα τοπικά προϊόντα, με φαντασία και δημιουργικότητα.

Στον όρμο Υστερνίων, στην Εξω Μεριά της Τήνου, η ταβέρνα Θαλασσάκι υποδέχεται ντόπιους και ξένους εδώ και 16 καλοκαίρια. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, η μαγείρισσα Αντωνία Ζάρπα και ο σύζυγός της Αρης Τάτσης, καταθέτουν μια ισχυρή και δομημένη άποψη για την εστίαση, που βασίζεται στην εκλεκτή πρώτη ύλη, σέβεται την παράδοση και την μπολιάζει με φαντασία και δημιουργικότητα. Τα προϊόντα ως επί το πλείστον ντόπια: οι αγκινάρες και τα άλλα ζαρζαβατικά, τα χόρτα, τα αλλαντικά, τα κρασιά, η μπίρα. Ακόμη και τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι από Τηνιακούς παραγωγούς. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, από τις πλούσιες θάλασσες του νησιού. Η μαγειρική της Αντωνίας Ζάρπα έχει γευστική δύναμη, ενάργεια, φινέτσα, ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική και τη νέα ελληνική κουζίνα, τη λιτή κυκλαδίτικη παράδοση και την ιδιαιτερότητα που πηγάζει από το ταλέντο της. Είναι μια γυναίκα που μαγειρεύει με το μυαλό και την ψυχή. Η Αντωνία, όταν δεν είναι στην κουζίνα, καλλιεργεί το μποστάνι της, φτιάχνει απίθανα τυριά με μυρωδικά, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, φωτογραφίζει, ζωγραφίζει η ίδια τα τραπέζια της ταβέρνας ή γράφει, μεγαλώνοντας παράλληλα δύο κόρες. Ο Αρης, στο πλευρό της, φροντίζει όλα στην ταβέρνα να πηγαίνουν ρολόι. Και τα Υστέρνια έχουν πλέον γίνει γαστρονομικός προορισμός. Και το οφείλουν στο Θαλασσάκι.  


 

Θαλασσάκι: Oρμος Υστερνίων, Τήνος, Τ/22830-31.366

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών