ΒΡΑΒΕΙΑ 2013

Το κρητικό ελαιόλαδο στα καλύτερά του

Μια σπάνια επένδυση για τα ελληνικά δεδομένα, το ελαιοτριβείο του Κτήματος Βασιλάκη, και ένα ελαιόλαδο τόσο γευστικό και αρωματικό, που ακόμη και στους σεφ του «Γαστρονόμου», «που ξέρουν από λάδι», έκανε μεγάλη εντύπωση για την ποιότητα και τη γεύση του.

04.06.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Το κρητικό ελαιόλαδο στα καλύτερά του

Μια σπάνια επένδυση για τα ελληνικά δεδομένα, το ελαιοτριβείο του Κτήματος Βασιλάκη, και ένα ελαιόλαδο τόσο γευστικό και αρωματικό, που ακόμη και στους σεφ του «Γαστρονόμου», «που ξέρουν από λάδι», έκανε μεγάλη εντύπωση για την ποιότητα και τη γεύση του.

Στη Νεάπολη Μιραμβέλλου Κρήτης βρίσκεται το ελαιοτριβείο του Μανώλη Βασιλάκη. Μια επένδυση 3.500.000 ευρώ, σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα.

Η πρώτη «φάμπρικα» ξεκινά από τον παππού του το 1845 και λειτουργεί μέχρι το 1955. Με την άφιξη του ηλεκτρικού ρεύματος, τα παλιά ελαιοτριβεία εγκαταλείπονται. Ο Μανώλης μπαρκάρει στα ποντοπόρα πλοία, συγκεντρώνει ένα σημαντικό ποσό και το 1981, στα 29 του, παντρεύεται τη Νικούλα και μένει στο νησί. Εκσυγχρονίζει το παλιό ελαιοτριβείο, είναι ο πρώτος που φέρνει τα νέα φυγοκεντρικά μηχανήματα και αγοράζει κτήματα για να μεγαλώσει την οικογενειακή περιουσία των 200 στρεμμάτων.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2001, δημιουργεί το σημερινό, υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο με τις τεράστιες δεξαμενές, που μπορεί να επεξεργαστεί 12 τόνους ελιές την ώρα. Οι ελιές προέρχονται από τα κτήματά του και 3.000 συνεργαζόμενους παραγωγούς. Τυποποιεί 4 τύπους ελαιολάδου, ενώ το 15% της παραγωγής του εξάγεται.

Ο ίδιος λέει: «Στο ελαιουργείο δουλεύουν 15 άτομα και στο τυποποιητήριο δουλεύουμε εμείς οι πέντε, η οικογένεια, και συχνά 3 – 4 επιπλέον άτομα. Είμαστε μια πόλη 3.500 κατοίκων και δεν υπάρχει μεροκάματο να κάνουν οι άνθρωποι. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε δουλειά ολοχρονίς σε 15 – 20 άτομα· να ζήσουν από εδώ 10 οικογένειες. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».


Πού βρίσκουμε τα προϊόντα:
 Σημεία πώλησης στην Αθήνα: Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210-32.34.612), Μανδραγόρας (Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961), Οliviers & Co (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι, Golden Hall, 210-67.55.292), Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 23β, Αγ. Παρασκευή, 210-60.17.731), ΜΕΝΟΟ (Κηφισίας 310, Νέα Ερυθραία, 210-62.52.214), Κρεοπωλείο Λόγος (Λ. Μαραθώνος 125, Νέα Μάκρη, 22940-94.411), Οδυσσέας Μπάλογλου (Mini market, Νηρέως 28, Παλαιό Φάληρο, 210-98.33.534).

Κτήμα Βασιλάκης, Νεάπολη Λασιθίου, Κρήτη, τηλ. 28410-33653, 28410-31875, url: www.vassilakisestate.gr.


Η Αντωνία Τριχοπούλου, γιατρός, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας, απένειμε στον Μανώλη Βασιλάκη το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου για την εταιρεία «Κτήμα Βασιλάκη».

Βραβεία 2014

Βραβεία 2012

Βραβεία 2011

Βραβεία 2010

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών