ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Πελοπόννησος δεν είναι μόνο λάδι

Στο Ζευγολατιό της Αρκαδίας, τρεις νέοι άνθρωποι συνεχίζουν μια οικογενειακή αλλά και τοπική παράδοση αιώνων: την τυροκομία. Όλα τα τυριά τους εξαιρετικά, με προεξάρχουσα, τι άλλο, τη φέτα τους.

16.06.2014
Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ

Στο Ζευγολατιό της Αρκαδίας, τρεις νέοι άνθρωποι συνεχίζουν μια οικογενειακή αλλά και τοπική παράδοση αιώνων: την τυροκομία. Όλα τα τυριά τους εξαιρετικά, με προεξάρχουσα, τι άλλο, τη φέτα τους.

Θελήσαμε φέτος να ξεφύγουμε από το κλισέ «Πελοπόννησος ίσον ελαιόλαδο» και να βραβεύσουμε πελοποννησιακά τυριά που είχαμε δοκιμάσει και μας άρεσαν πολύ. Πάμπολλα καλά τυροκομεία μάς περίμεναν στα ορεινά της Τρίπολης και του Αργους. Κάποια μικρά και παραδοσιακά, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις με σεβαστό τζίρο, αρκετό προσωπικό και πολλά προϊόντα.


Τέτοια επιχείρηση είναι και η Αρκαδία, στο Ζευγολατιό Τριπόλεως. Η τρίτη γενιά κρατάει σήμερα τα ηνία. Η Νάντια, ο Θύμιος και ο Παναγιώτης Μπατζιωτάκης. Το τυροκομείο τους, μεγάλο, ανακαινισμένο, σύγχρονο, η τυροκόμηση, ωστόσο, η ίδια, η παραδοσιακή. Αυτή που έμαθαν από τον πατέρα τους. Δεν κληρονόμησαν, όμως, μόνο τη γνώση, αλλά και την επιμονή του να είναι περήφανος για τα τυριά του. «Αυτό να είναι το στοίχημά σου. Πώς θα κάνεις το καλύτερο τυρί». Και το πέτυχαν, φτιάχνοντας πεντανόστιμη φέτα ΠΟΠ, σκληρή και μαλακιά, εξαιρετικό ανθότυρο, μυζήθρα και γραβιέρα. Το πιστοποιούν και οι σεφ του «Γαστρονόμου», οι οποίοι έδωσαν στην Αρκαδία τον υψηλότερο βαθμό για το σύνολο των τυριών της, αλλά ιδιαίτερα για τη μαλακή φέτα της.

Τα προϊόντα του τυροκομείου τα βρίσκουμε σε περισσότερα από εκατό σημεία πώλησης στην Αθήνα. Ενδεικτικά: Στο Παραδοσιακό Μπακάλικο, Πρόκλου 31, Παγκράτι, 210-75.60.055, πλ. 28ης Οκτωβρίου, Ηλιούπολη, 210-99.54.500, Degustation, Κουµπάρη 5, Κολωνάκι, 210-36.27.744, Μανδραγόρας, Γούναρη 14, Πειραιάς, 210-41.72.961.
Αρκαδία, Ζευγολατιό Τριπόλεως. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο
2710-227.622.


Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών