ΒΡΑΒΕΙΑ 2013

Κρίθινο παξιµάδι, αληθινό µάννα

Πώς το πουλείς το ψωμί, Χαρίτο, με το μέτρο ή με την οκά, ρωτούσαν το 1952 οι χωριανοί, σκωπτικά, τον πατέρα του Νίκου, που δεν ήταν φούρναρης, αλλά είχε ανοίξει τον πρώτο φούρνο στον Πλάτανο, Κισσάμου.

04.06.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: BASTIAN PARSCHAU, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
Κρίθινο παξιµάδι, αληθινό µάννα

Πώς το πουλείς το ψωμί, Χαρίτο, με το μέτρο ή με την οκά, ρωτούσαν το 1952 οι χωριανοί, σκωπτικά, τον πατέρα του Νίκου, που δεν ήταν φούρναρης, αλλά είχε ανοίξει τον πρώτο φούρνο στον Πλάτανο, Κισσάμου. Ο Νίκος σήμερα, ο δωδεκάχρονος τότε φούρναρης, έχει μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές βιομηχανίες.

Στον Πλάτανο, της επαρχίας Κισσάμου Χανίων, ένας μικρός φούρνος που ξεκίνησε ερασιτεχνικά, χωρίς ρεύμα, το 1952, είναι σήμερα μια βιομηχανία της οποίας τα προϊόντα βρίσκονται παντού, σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια ιστορία επιτυχίας, ένα success story α λα ελληνικά. Εχει πίσω της μια ιδέα και ανθρώπους που δούλεψαν πολύ σκληρά, με υπομονή, φιλότιμο και εντιμότητα. Η ιστορία του «Μάννα» είναι η ιστορία της οικογένειας Τσατσαρωνάκη. Ενός μικρού παιδιού 12 ετών, του Νίκου, που έγινε φούρναρης χωρίς να ξέρει, κατ’ εντολήν του πατέρα του. Αργότερα, της συζύγου του Μαρίκας, που στάθηκε βράχος στους δύσκολους καιρούς, όταν όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Και των παιδιών τους, που παρέλαβαν τη σκυτάλη και συνεχίζουν στα βήματα των γονιών τους. Είναι η ιστορία μιας ιδέας, του κρίθινου παξιμαδιού, που όταν πρωτοξεκίνησαν να το παράγουν, όλοι τούς θεώρησαν τρελούς.

Λέει ο Νίκος Τσατσαρωνάκης: «Ήρθε η στιγμή που δικαιώθηκα. Μη με ρωτάτε πώς. Παίρνει κανείς μια απόφαση “επιχειρηματική” χωρίς να ξέρει το αποτέλεσμά της. Το διαισθάνεται ή απλώς πιστεύει πολύ στο προϊόν του. Δεν ακολούθησα ποτέ τον “εύκολο” δρόμο στο εμπόριο. Ποτέ δεν έκανα έκπτωση στην ποιότητα και πάντα τήρησα τον αρχικό μας στόχο, να βγάζουμε ένα ποσοστό κέρδους, κανονικό για το προϊόν μας, όχι να το υπερτιμολογούμε».


Πού βρίσκουμε τα προϊόντα:
Σε όλα τα μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα.

Το Μάννα, Πλάτανος, Κισσάμου, Κρήτη, τηλ.: 2822 041 228, url: www.tomanna.gr


Ο βραβευμένος από τον γαστρονόμο Δημήτρης Πόρτολος, ιδρυτής της εταιρείας «Στατήρ», απονέμει στον Νίκο Τσατσαρωνάκη το Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Καταναλώσεως για την εταιρεία «το Μάννα».

Βραβεία 2014

Βραβεία 2012

Βραβεία 2011

Βραβεία 2010

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT