ΒΡΑΒΕΙΑ 2010

Aφοί Παππά

Το δικό μας τυρί

24.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
Aφοί Παππά

Ενα αξιοζήλευτο τυροκομείο στην Ήπειρο παράγει εκλεκτά παραδοσιακά – και όχι μόνο – τυριά.

Στο σύγχρονο τυροκομείο των αδελφών Δημήτρη και Κωνσταντίνου Παππά, τίποτα δεν θυμίζει τις στάνες στο χωριό Ματσούκι στα Τζουμέρκα, όπου ο παππούς τους άρχισε να φτιάχνει γραβιέρα πριν από έναν αιώνα. Μόνο η αγάπη για το τυρί μένει ίδια. Ο Κωνσταντίνος μπήκε στη δουλειά από 17 χρόνων. Ο Δημήτρης σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά επέστρεψε στην πατρογονική τέχνη. Τα δύο αδέλφια ανέλαβαν το τυροκομείο του πατέρα τους στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης και διοχέτευσαν όλη τους την ενέργεια στο να φτιάξουν μια πρότυπη μονάδα σε μεγαλύτερο χώρο. Είναι, μάλιστα, οι πρώτοι τυροκόμοι στην Ελλάδα που εφάρμοσαν σύστημα HACCP. Σήμερα, εκτός από γραβιέρα, φτιάχνουν κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο και ξερή μυζήθρα και φέτα. Ομως, δεν αρκούνται στα δεδομένα. Πειραματίζονται και παρασκευάζουν και άλλα τυριά, όπως το Ζηρός, ένα σκληρό πρόβειο τυρί, που βράβευσε για την πλούσια γεύση του ο Γαστρονόμος το 2010. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούν το ανοιξιάτικο γάλα από συγκεκριμένους παραγωγούς, αυτό που πληροί όλες τις προϋποθέσεις λιπαρών, αρωμάτων και γεύσης που έχουν ορίσει. Σημαντικό χαρακτήρισε τη βραδιά της απονομής το βραβείο ο Δημήτρης Παππάς, αφού, όπως είπε, «μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Oι ανήσυχοι τυροκόμοι παράγουν επίσης το εύγευστο, πιπεράτο «Ανόστρου Κάσσιο», που στα βλάχικα σημαίνει «το δικό μας τυρί», ενώ στα σκαριά έχουν και άλλους ασυνήθιστους τύπους τυριών. Το 2007 το τυροκομείο απέκτησε ένα καλαίσθητο πρατήριο στα Γιάννενα, αλλά τα τυριά του ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Τα τυροκομικα προϊόντα των Αφών Παππά βρίσκουμε στο πρατήριό τους στα Ιωάννινα (Λ. Πανεπιστημίου 30, τηλ.: 26510-67.335) και σε επιλεγμένα παντοπωλεία στα Ιωάννινα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το τηλ.: 26830-24.013.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών