ΒΡΑΒΕΙΑ

Πνύκα

Αληθινό ψωμί

21.01.2011
Φωτογραφία: ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημητρης Κότσαρης εδώ και 60 χρόνια αναζητά σε όλην την Ελλάδα τα καλύτερα στάρια για το ποιοτικό ψωμί που φτιάχνει. Μέχρι το Χαρβαρντ έφτασε η χάρη του για να διδάξει εκεί τα μυστικά της παρασκευής του.

Ο Δημήτρης Κότσαρης δεν είναι ένας συνηθισμένος αρτοποιός, όπως δεν είναι συνηθισμένο και το ψωμί του. Ανθρωπος χωρίς εγκύκλια μόρφωση αλλά τόσο μορφωμένος που μιλά με αναφορές στον Πλάτωνα και στους ποιητές, έχει διαβάσει τον Ιπποκράτη και παρακολουθεί τα άρθρα σπουδαίων γιατρών που γράφουν για τη διατροφή και την υγεία. Μεγάλος σε ηλικία αλλά ακούραστος, γυρίζει την Ελλάδα για να διαλέξει το σωστό στάρι για το ψωμί του. Και δεν κάνει καμμία έκπτωση στην ποιότητα.

Όταν λέει σωστο ψωμί, το εννοεί. Το στάρι του το αλέθει ο ίδιος στον πετρόμυλο που διαθέτει στο αρτοποιείο του στο Παγκράτι! Και ο φούρνος του, με πλάκες Νάξου, φερμένος από την Γερμανία, ηλεκτρικός για να μην μολύνει το περιβάλλον! Το στάρι αλέθεται αναποφλοίωτο, γιατί όταν λέει ψωμί εννοεί μαύρο ψωμί με όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Το ψωμί του περιέχει επίσης 15% κριθάρι και 5% βρώμη (γιατί το διάβασε στον Ιπποκράτη ότι τα δύο αυτά δημητριακά ωφελούν την υγεία). Μένει κανείς άφωνος από τις γνώσεις και την ζωτικότητα του μικρόσωμου και αεικίνητου φούρναρη. Η τέχνη και το μεράκι του τον οδήγησαν το 2008 μέχρι το Πανεπιστήμιο του Harvard όπου τους δίδαξε πώς φτιάχνει το ψωμί του και τον τίμησαν με ειδικό βραβείο. Καθημερινά από τα ξημερώματα στο φούρνο του Παγκρατίου ή στο πρατήριο του Συντάγματος, ο Δημήτρης Κότσαρης, σαν καπετάνιος στη γέφυρα του βαποριού, αγρυπνεί, ζυμώνει και προσφέρει από καρδιάς ένα αληθινό ψωμί.

Το 2009 βραβεύτηκε από το Γαστρονόμο με βραβείο ποιότητας. Ο κ. Κότσαρης κατά την παραλαβή του βραβείου του μάς είπε: «Από μικρός αγάπησα το ψωμί και ξεκινώ αυτές τις ημέρες να πάω να βρω τα ωραία σιτάρια. Μαζί μου έρχεται και αυτός ο κατάσκοπος, η συνείδησή μου, που δεν γεμίζει αν δεν ρίξεις μέσα την καρδιά σου. “Ο ουρανός αρχίζει απ’ το ψωμί”, λέει ο Γιάννης Ρίτσος».

Φούρνος: Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ.: 210-72.51.941. Πρατήριο Συντάγματος: Πετράκη 24, τηλ.:210-32. 45. 162. Πρατήριο Εξαρχείων: Τοσίτσα 26, τηλ.: 210-38.12.817.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών