ΒΡΑΒΕΙΑ 2008

Κασέρι από τον Σοχό

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το τυροκομείο Προίκα στον Σοχό Θεσσαλονίκης επιμένει παραδοσιακά και φτιάχνει το ομώνυμο, βελούδινο κασέρι της.

10.12.2012| Updated: 15.02.2024
Κασέρι από τον Σοχό

Το 1890 ο Κώστας Προίκας, τεχνίτης που έφτιαχνε βαρέλια για την αποθήκευση λαδιού και κρασιού επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Όσο λοιπόν εκείνος επισκεύαζε τα βαρέλια της Μονής ο Ηγούμενος τού μάθαινε πώς να φτιάχνει καλό τυρί.

Όταν επέστρεψε στον Σοχό ο Κώστας Προίκας αγόρασε το πρώτο κοπάδι αιγοπροβάτων και ξεκίνησε να τυροκομεί μαζί με την οικογένειά του. Τα τυριά της οικογένειας ήταν τόσο καλά που σύντομα το όνομά της ταυτίστηκε με το είδος.

Σήμερα, το κασέρι αποτελεί το σήμα-κατατεθέν του τυροκομείου. Με τη μαστιχωτή υφή του, τις ελαφρώς πικάντικες νότες και το ευχάριστο γαλατένιο άρωμά του έχει κερδίσει μια θέση στο καθημερινό τραπέζι και μάλιστα το 2008 απέσπασε Βραβείο από τον Γαστρονόμο.

Τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι αποτέλεσμα της σύνθετης διαδικασίας που ακολουθείται στην παραγωγή του και ιδίως του σωστού αλατίσματος του. Η Ελένη Προίκα που κρατά τα ηνία της επιχείρησης από το 1979 είναι ο άνθρωπος-κλειδί. Είναι εκείνη που ελέγχει την πρώτη ύλη -το φρέσκο γάλα που καταφθάνει από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Λέσβο- και την ποιότητα των προϊόντων.

«Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε μέσα σε μια κοινωνία με αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το αυτονόητο. Τη γνώση του μεγαλείου της γεύσης και το δικαίωμα στη σωστή διατροφή» είχε δηλώσει η Ελένη Προίκα κατά την παράδοση του Βραβείου μας.

Το κασέρι, ΠΟΠ προϊόν αποτελεί μεν τη ναυαρχίδα του τυροκομείου Προίκα, όμως την πλούσια γκάμα του συμπληρώνουν πάμπολλα νόστιμα τυράκια που αξίζει να δοκιμάσετε. Κατσικίσια, ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα που φτιάχνονται όλα βάσει των παραδοσιακών συνταγών της οικογένειας.

Tα προϊόντα του τυροκομείου τα βρίσκουμε σε μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Για πληροφορίες, τηλ.: 23950-22.052, Σοχός, Ν. Θεσσαλονίκης.

Βραβεία 2009

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών