ΒΡΑΒΕΙΑ 2009

Ελαιώνες Μερκούρη

Ένα λάδι που τιμά το όνομά του

21.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κανάρης Τσίγκανος
Ελαιώνες Μερκούρη

Ενα μεστό, στιβαρό λάδι, με σπάνια γεύση και ξεχωριστή μυρωδιά μάς οδήγησε λίγο έξω από τον Πύργο Ηλείας, στους ελαιώνες Μερκούρη.

Σπάνια βλέπει κανείς στην Ελλάδα ένα χώρο τόσο «ολοκληρωμένο» και «περιεκτικό». Το κτήμα Μερκούρη είναι μία παλιά ιδιοκτησία που περιλαμβάνει ένα αρχοντικό με τα υποστατικά του, τις αποθήκες του, το οινοποιείο, το ελαιοτριβείο και το κτήμα γεμάτο αμπέλια και ελιές. Τα κτίσματα, πέτρινα, με κεραμίδια παλιά και ξύλινες τριγωνικές οροφές.

Οικοδέσποινα η κ. Χριστίνα Φράγκου.Η οικογένεια βρίσκεται εδώ από το 1860, όταν ο προπάππους της αγόρασε το κτήμα. Σήμερα εδώ παράγεται ένα από τα καλύτερα βιολογικά λάδια του ελληνικού ελαιώνα.

Η ίδια αποδίδει την ξεχωριστή ποιότητα του στην κορωναίικη ποικιλία, στο χώμα, στη βιολογική καλλιέργεια. Μένει στο κτήμα πάνω από 6 μήνες το χρόνο, γιατί υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει. «Οι ελιές, θέλουν κλάδεμα, καθάρισμα, φροντίδα. Κάνω πλέον ομοιοπαθητική στα φυτά. Ραντίζω μόνο με βιοδυναμικά βότανα. Οι παλιοί εμπειρικά γνώριζαν τα μυστικά της γης, γι’ αυτό φύτευαν π.χ. δίπλα στις μελιτζάνες βασιλικούς που απωθούν τα έντομα. Σήμερα έχω στο κτήμα φυτά που συμβιώνουν και το ένα βοηθά το άλλο. Για παράδειγμα, οι αμυγδαλιές ελκύουν έντομα ωφέλιμα και καταπολεμούν τα βλαβερά».

Παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία παραγωγής του λαδιού στο ελαιοτριβείο. Ψυχρή έκθλιψη και το λάδι δεν φιλτράρεται. Το βάρος κάνει το φιλτράρισμα. Την διανομή την κάνει η ίδια σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Σε τυφλή γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2009, το ελαιόλαδο του κτήματος Μερκούρη ενθουσίασε τους σεφ και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, που αποφάσισαν να το βραβεύσουν. Τη βραδιά της απονομής η κ. Χριστίνα Φράγκου είπε εμφανώς συγκινημένη: «Κληρονόμησα αυτό το κτήμα από τον πατέρα μου, χωρίς να έχω καμία ιδέα για γεωργικές πρακτικές και τη γεωργική ζωή. Εχω σπουδάσει χημεία και οινολογία, αλλά το κτήμα με απορρόφησε πολύ και το αγάπησα τόσο πολύ με πάθος, ώστε αφιερώθηκα στη βιοκαλλιέργεια ελιάς».

Θα το βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Νάξο, στον Πύργο και στο Κατάκωλο Ηλείας. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε τα τηλ.: 210-52.23.259, 6944-65.44.73.

Βραβεία 2010

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT