ΒΡΑΒΕΙΑ 2009

Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα

Ένας τόπος, ένα όραμα

21.03.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Μυρσίνη Λαμπράκη
Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα

Στο Μέτσοβο μάς οδήγησε η καπνιστή μυρωδιά του περίφημου μετσοβόνε…

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955. Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα ήταν να λειτουργήσει υπό μορφήν πρακτικής σχολής. Για το λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Εκείνοι πάντρεψαν τον τρόπο παρασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έτσι γεννήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο φτιάχνεται εδώ και 40 χρόνια με τη μεθοδολογία της πάστα φιλάτα και του ιταλικού προβολόνε. Παρασκευάζεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα ή μείγμα με κατσικίσιο (όχι πάνω από 10%). Το γάλα που χρησιμοποιείται συλλέγεται από τα γύρω ορεινά χωριά της Πίνδου. Ο καπνός, που ευθύνεται για το χρυσοκίτρινο χρώμα και τη χαρακτηριστική γεύση του, προέρχεται από το κάψιμο χόρτων, φύλλων και βοτάνων.

Σερβίρετε το μετσοβόνε σκέτο ως επιτραπέζιο τυρί, αφού προηγουμένως το έχετε αφήσει έξω από το ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να απολαύσετε την πλούσια γεύση και τη μακριά επίγευσή του. Ψήνοντάς το στη σχάρα, η γευστική δύναμη του καπνού αναχαιτίζεται και δίνει τη θέση της στα πλούσια αρωματικά λιπαρά. Τριμμένο πάνω σε πατάτες ή μανιτάρια φούρνου λιώνει εμπλουτίζοντας τη γήινη γεύση τους. Δοκιμάστε και τα άλλα τυριά που το Ίδρυμα παράγει σε μετρημένα κεφάλια, όπως μετσοβέλλα, γραβιέρα, γιδίσιο ή μαΐσιο με χονδρό πιπέρι κ.ά.

Το τυροκομείο βραβεύτηκε με βραβείο ποιότητας το 2009. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Ιδρύματος Τοσίτσα, κ. Κώστας Τρίτος, ο οποίος μας είπε: «Το τυροκομείο του Ιδρύματος ήταν μία από τις πολλές δράσεις για να κρατήσουμε τον κόσμο στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στο Μέτσοβο. Το ίδρυμα έγινε με χρήματα του Μ. Τοσίτσα, αλλά οφείλει τη δράση του στο όραμα και το μεράκι του Ευάγγελου Αβέρωφ».

Τα προϊόντα του τυροκομείου βρίσκουμε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε το τηλ.: 26560-41.205. Γραφεία Αθηνών: Κολοκοτρώνη 29, τηλ.: 210-32.31.569, 32.29.393.

Βραβεία 2010

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT