ΒΡΑΒΕΙΑ

Ιναχος

Ρουμελιώτικη τυροκομία

21.01.2011
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Γιός και εγγονός τυροκόμου από το Περιβόλι Σπερχειάδος ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γνωρίζει τι σημαίνει αληθινό γάλα και πραγματική βαρελίσια φέτα.

Διπλα ακριβώς από τον Σπερχειό βρίσκεται από το 1960 η τυροκομική εταιρεία Ιναχος. Ο Ιναχος ήταν ο πρώτος παρασκευαστής τυριού, κατά την μυθολογία μας, την οποία ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γνωρίζει από πρώτο χέρι μιας και σπούδασε φιλόλογος στην Κρήτη. Ομως η τυροκομία είναι μεράκι, και έτσι ενώ σπουδάζει, στις κενές του ώρες παρακολουθεί από κοντά τους κρητικούς τυροκόμους να φτιάχνουν την περίφημη γραβιέρα. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρική επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί όταν ακόμη δεν υπήρχε ηλεκτρικό στην περιοχή. Ταξιδεύει στην Ευρώπη επισκεπτόμενος τυροκομεία και επιστρέφει πλήρης ιδεών και νέων μεθόδων. Ομως για την φέτα είναι αμετάπιστος. Παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που μόνα αυτά επιτρέπουν στο τυρί να ωριμάσει σωστά και να αποκτήσει την ξεχωριστή γεύση του. Παράλληλα, εισάγει 85 μικρόσωμες αγελάδες επιλέγοντας την ράτσα τους με βάση την παλαιά γηγενή ράτσα και την ποιότητα και όχι την ποσότητα του γάλακτος που παράγουν. Εμφιαλώνει το ξεχωριστό γάλα «Ρούμελη» που βραβεύθηκε με βραβείο ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2009.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, διατύπωσε το εξής αίτημα: «Παλιότερα, στα χωριά, όσα παιδιά δεν έπαιρναν τα γράμματα τα άφηναν στην παραγωγή, ας φροντίσουμε όλοι σήμερα, κύριε Υπουργέ, να μένουν στην πραγωγή όσοι παίρνουν τα γράμματα».

Εκτός από τη φέτα και το βραβευμένο αγελαδινό γάλα η εταιρεία Ιναχος παράγει μια μεγάλη γκάμα λευκών τυριών όπως μυζήθρα, ανθότυρο, γαλοτύρι, τσαλαφούτι (το κατίκι της περιοχής), πυκνόρρευστο γίδινο ξινόγαλο, γιαούρτι με πέτσα. Ιδιαιτέρως αξιόλογη είναι και η σειρά τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με τη διακριτική επωνυμία «Eρίφι» που έχει ως βάση το κατσικίσιο γάλα αποκλειστικά από φυλές ντόπιες της κεντρικής Eλλάδας. Τα κίτρινα τυριά της εταιρείας περιλαμβάνουν τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το καπνιστό Μούζδροβο (παλαιά ονομασία του Περιβολιού Σπερχειάδος).

Θα βρούμε τα προϊόντα τους στα πρατήριά τους στην Αθήνα: Λάμπρου Κατσώνη 215, Αγ. Ανάργυροι, τηλ.:210-26.93.311, Πλάτωνος 25, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.73.363, Πανόρμου 58, Αθήνα, τηλ.: 210-69.84.771. Επίσης, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ιναχος ΑΒΕΕ, Μακρακώμη Λαμίας, τηλ.: 22360-51.556.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών