ΒΡΑΒΕΙΑ 2011

Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου

Τα πολυταξιδεµένα σαµιώτικα κρασιά

22.06.2011| Updated: 07.07.2022
Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου

Γλυκά και ξηρά τα σαµιώτικα κρασιά, έχουν κατακτήσει όλον τον κόσμο, καθώς το 80% της παραγωγής του νησιού εξάγεται.

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου ιδρύθηκε το 1934 µε τη συµµετοχή 25 τοπικών συνεταιρισµών, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των αµπελοκαλλιεργητών του νησιού. Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου, απλώς Ένωση για τους Σαµιώτες, συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και το Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει εµφιαλωµένο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσµο. Γιατί η Ενωση εξάγει το 80% της ετήσιας παραγωγής της, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. Η Γαλλία από µόνη της απορροφά το 80% των εξαγωγών του νησιού, ενώ το σαµιώτικο κρασί ταξιδεύει από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ µέχρι τη Σιγκαπούρη και όλη την Ευρώπη. Οι περίφηµες σαµιώτικες ποικιλίες, τα Μοσχάτα, τα Φωκιανά, τα Κολοκυθάτα, δεν κερδίζουν στο εξωτερικό µόνο τις αγορές, αλλά και σηµαντικές διακρίσεις. Το 2010, µάλιστα, ήταν χρονιά βραβείων για την Ένωση και τα σαµιώτικα κρασιά: 5 χρυσά βραβεία στο διαγωνισµό Vinalies International , 3 χρυσά βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό των Βρυξελλών και 3 χρυσά βραβεία από τον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Θεσσαλονίκης. Ακόµη, βαθµολογία 89/100 στο εγκυρότερο περιοδικό οινογνωσίας στον κόσµο, το Wine Advocate, του Αµερικανού οινολόγου Robert Parker για το Μοσχάτο Ψηλές Κορφές, µια διάκριση σπάνια και από τις πιο ζηλευτές στον κόσµο.

Ο γενικός διευθυντής και οινολόγος της ΕΟΣΣ κ. Μανώλης Τσακαλάκης, είπε όταν ανέβηκε στο βήμα: «Ελάχιστα κρασιά στον κόσμο έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται μόνο με το όνομα του τόπου τους, το “Σάμος” είναι ένα από αυτά, μαζί με τη σαμπάνια, το πόρτο, το τοκάι».

Το βραβείο παρέδωσε στον Ιωάννη Βογιατζή και στον Μανώλη Τσακαλάκη, πρόεδρο και γενικό διευθυντή αντίστοιχα της ΕΟΣΣ, ο Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Τα κρασιά της Ενωσης θα τα βρούµε σε όλες τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ : Carrefour, Σκλαβενίτης, ΑΒ, Βερόπουλος, Γαλαξίας και στα σούπερ µάρκετ Μασσούτης στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις περισσότερες κάβες και σε επιλεγµένα ντελικατέσεν.
Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου (ΕΟΣΣ), Μαλαγάρι Σάµου, τηλ.: 22730-87.511, Ιστοσελίδα: www.samoswine.gr

Βραβεία 2012

Βραβεία 2010

Βραβεία 2009

Βραβεία 2008

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT