ΒΡΑΒΕΙΑ

Ένα «βιολογικό» χωριό

Οι κάτοικοι της Ανάβρας ασχολούνται αποκλειστικά με τη βιολογική κτηνοτροφία. Τα ζώα τους γίνονται ανάρπαστα στην αγορά.

17.06.2014
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ

Οι κάτοικοι της Ανάβρας ασχολούνται αποκλειστικά με τη βιολογική κτηνοτροφία. Τα ζώα τους γίνονται ανάρπαστα στην αγορά.

Η Ανάβρα είναι ένα χωριό στον νομό Μαγνησίας που ζει από τη βιολογική κτηνοτροφία. Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται εν πολλοίς στον πρώην δήμαρχο της κοινότητας και νυν πρόεδρο του συλλόγου Ανάβρα-Ζω, Δημήτρη Τσουκαλά.

Πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του, το χωριό φυλλορροούσε. Οι κάτοικοι έφευγαν γιατί δεν είχαν δουλειά. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς είχε την ιδέα να τους στρέψει στη βιολογική κτηνοτροφία. Παράλληλα, ως πρόεδρος της κοινότητας δούλεψε έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον. Κτηνοτροφικά πάρκα (αγροκτήματα αφιερωμένα στην κτηνοτροφία), αλλά και πολλές χρήσιμες υποδομές (δρόμοι, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, κοινοτικό βιολογικό σφαγείο). Οσο ήταν δήμαρχος, οι κάτοικοι της Ανάβρας δεν πλήρωναν για το νερό και το ρεύμα γιατί παρέχονταν δωρεάν από τον δήμο, που αξιοποίησε τις υδροηλεκτρικές πηγές ενέργειας του χωριού. Οι κάτοικοι από 300 έγιναν 500, τα παιδιά σπουδάζουν και γυρίζουν πίσω να δουλέψουν ως κτηνοτρόφοι.

Στο χωριό εκτρέφονται κυρίως αγελάδες, αλλά και αιγοπρόβατα και χοίροι που βόσκουν στις πλαγιές του όρους Οθρυς. «Η Ανάβρα έχει μηδέν ανεργία και μηδέν εγκληματικότητα», μας είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Τα προϊόντα της Ανάβρα-Ζω πωλούνται σε επιλεγμένα κρεοπωλεία της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και της Εύβοιας.
Ανάβρα-Ζω, Ανάβρα Μαγνησίας. Πληροφορίες στο τηλ. 22320-91.204 ή στην
ιστοσελίδα www.anavra-zo.gr.


Το βραβείο απένειμε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, ιδιοκτήτης της Φάρμας Φωτιάδη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών