ΒΡΑΒΕΙΑ 2015

Α.Σ. ΘΕΣγάλα

Πρωτοπορία εκ Λαρίσης

30.06.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Α.Σ. ΘΕΣγάλα

Η έκπληξη από τη Λάρισα, ο πρωτοποριακός αυτός αγροτικός συνεταιρισμός που πρώτος εισήγαγε στην Ελλάδα τα ΑΤΜ γάλακτος, συνεισφέροντας σημαντικά στη γαλακτοκομία της περιοχής.

Η ιδέα ξεκίνησε από έναν… γιατρό, τον Θανάση Βακάλη. Γιος κτηνοτρόφου, γνώριζε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των παραγωγών. Μάζεψε γύρω του στην αρχή περίπου 20 κτηνοτρόφους και μαζί ξεκίνησαν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο: να πωλούν οι ίδιοι το προϊόν τους, και μάλιστα με πρωτοποριακό τρόπο, δημιουργώντας τα πρώτα στην Ελλάδα ΑΤΜ γάλακτος. Με γάλα από τις γειτονικές περιοχές, που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του και φθάνει στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης αυθημερόν.

Πολλές οι «παράπλευρες ωφέλειες» του εγχειρήματος: φάρμες που θα έκλειναν, γιατί η τιμή αγοράς του γάλακτος από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι ασύμφορη για τους κτηνοτρόφους, έμειναν ανοικτές, οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν. Με τη συνεργασία τους πέτυχαν μια οικονομία κλίμακος που επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να ζουν από το προϊόν τους. Και, τέλος, ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, με την αληθινή γεύση του φρέσκου γάλακτος, που προς το παρόν χαίρονται μόνο οι κάτοικοι της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, αλλά που στόχος τους είναι να κατακτήσει την Ελλάδα.


Το βραβείο απένειμε ο διακεκριμένος επιστήμονας καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και της Κοπεγχάγης, κ. Κωνσταντίνος Καραντινινής.

Που τα βρίσκουμε
Τα ΑΤΜ γάλακτος βρίσκονται στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.
Τηλ. συνεταιρισμού: 2410 554 650.

Βραβεία 2016

Βραβεία 2014

Βραβεία 2013

Βραβεία 2012

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT