ΒΡΑΒΕΙΑ

Κυκλαδίτικο και μυρωδάτο

Από την Αμοργό το φίνο μέλι του Παναγιώτη Μαρούλη.

24.06.2016
Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ

Από την Αμοργό το φίνο μέλι του Παναγιώτη Μαρούλη. Ελαφρύ και μυρωδάτο, έχει κάτι από την αέρινη ομορφιά των Κυκλάδων. Και σίγουρα έχει τα αρώματά τους.

Τίποτα δεν έδειχνε ότι ο Παναγιώτης Μαρούλης θα γινόταν μελισσοκόμος. Κινηματογραφιστής με σίγουρη δουλειά στην ιδιωτική τηλεόραση, είχε μπροστά του λαμπρή καριέρα. Η τύχη το ’φερε να αγαπήσει την Αμοργό και να προτιμήσει τη ζωή εκεί. Διάλεξε έτσι έναν άλλο δρόμο. Παρακολούθησε δύο χρόνια σεμινάρια μελισσοκομίας και ξεκίνησε τη μικρή επιχείρηση «Αμοργιανό». Σε τέσσερις τόπους βρίσκονται τα μελίσσια του: στη Λαγκάδα, για το φασκόμηλο και τα άνθη της, στα Χάλαρα (στον γκρεμό δηλαδή), όπου στις κυψέλες του Παναγιώτη ζει μια ντόπια μέλισσα (με διαφορετικό γενετικό υλικό), για τους ασφόνδυλους, το θυμάρι και το θρούμπι, στο νησάκι της Νικουριάς μπροστά από τη Γειάλη, για το θυμάρι του, και λίγο πιο μακριά, στη Δονούσα, για το ρείκι της. Είναι πιστοποιημένα βιολογικό και αναλύεται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Οι αναλύσεις δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση γυρεόκοκκων, που είναι η πρώτη ένδειξη ποιότητας του μελιού. Αν και μικρή επιχείρηση, έχει ήδη κερδίσει διεθνή βραβεία, όπως δύο φορές τα Great Taste Awards όπου διαγωνίζονται μέλια απ’ όλο τον κόσμο. Η επιτροπή γευσιγνωσίας που το επέλεξε, αποτελούμενη από τον Σταύρο Χειμάρα, γευσιγνώστη της εταιρείας Μέλι Αττική, τον Νίκο Μαστοράκο, ιδιοκτήτη του ντελικατέσεν Αφοί Βασιλόπουλοι, και τον σεφ Βαγγέλη Λιάκο, είχε πραγματικά δύσκολη δουλειά. Εξι εξαιρετικά μέλια διαγωνίστηκαν και το «Αμοργιανό» βγήκε πρώτο.

Που το βρίσκουμε: Στην αλυσίδα Βιολογικό Χωριό: Αγ. Ιωάννου 28, Βούλα, Τ/210-89.00.051. Γρηγ. Λαμπράκη 83 (ισόγειο κτιρίου Holmes Place), Γλυφάδα, Τ/210-96.34.929 . Λεωφ. Μαραθώνος 10, Σταμάτα, Τ/211-21.50.910. Gr-eatings Bio Shop, Νίκης 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.078 Farmers Market Delicatessen, Βασ. Γεωργίου Β΄ 9, Γλυφάδα, Τ/210-89.85.375. Τηλ. παραγωγού: 22850 -73048

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών