ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Παραγωγής Οίνου

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου, που τη δεκαετία του 1990 θεμελίωσε τη νέα εποχή του ελληνικού κρασιού, δίνοντάς του ένα διεθνές προφίλ.

28.11.2018
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου, Αλέξανδρος Αβραμίδης

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου, που τη δεκαετία του 1990 θεμελίωσε τη νέα εποχή του ελληνικού κρασιού, δίνοντάς του ένα διεθνές προφίλ.

Ο πατέρας της Μαλαγουζιάς

Ο πρωτοπόρος και αφοσιωμένος παραγωγός Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τη Μαλαγουζιά, τη λευκή αρωματική ελληνική ποικιλία την οποία διέσωσε και πρωτοοινοποίησε τη δεκαετία του ’70. Σήμερα, άλλες τρεις ελληνικές και πέντε ξένες ποικιλίες καλλιεργούνται στο κτήμα του, σε έναν ολοζώντανο ιδιόκτητο αμπελώνα 740 στρεμμάτων, όπου γίνονται επίσης πειραματικές φυτεύσεις περίπου 42 ελληνικών ποικιλιών. Ο χώρος παραγωγής βρίσκεται δίπλα στον αμπελώνα και τα κρασιά οινοποιούνται μόνο λίγη ώρα μετά τον τρύγο. Το κτήμα, εκτός από τον αμπελώνα και το οινοποιείο, φιλοξενεί ένα Μουσείο Οίνου, όπου βρίσκεται και η προσωπική συλλογή του οινοποιού από ανοιχτήρια, μοναδική στην Ελλάδα και ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου, λόγω πλήθους και σπανιότητας. Εδώ φιλοξενούνται επίσης και έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Βαρώτσου, του Τσόκλη, του Γαΐτη και του Κατζουράκη. Τα κρασιά του Βαγγέλη Γεροβασιλείου είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, πολυβραβευμένα για την ποιότητα και τον χαρακτήρα τους. Πυρήνας δημιουργίας η οικογένεια: Βαγγέλης και Σόνια, ο πρωτότοκος γιος Αργύρης, οινολόγος πλέον στην παραγωγή, οι δυναμικές Χρυσάνθη και Μαριάνθη, έτοιμες να αναλάβουν τα ηνία στα βήματα των γονιών τους. Συγκινημένος ο παραγωγός, κατά την παραλαβή του βραβείου ποιότητας του «Γ» δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού κρασιού και την ποιότητά του. Eίπε όμως και τούτο, λαμβάνοντας ένα παρατεταμένο χειροκρότημα: «Υπάρχουν, άραγε, πολιτικοί ανάμεσά μας; Αν ναι, βλέποντας τα βλέμματα των φετινών βραβευμένων και το πάθος τους, ας κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην τους επιβαρύνουν με τόσους δυσβάσταχτους φόρους».


Οινοποιείο στην Επανομή, Θεσσαλονίκη, Τ/23920-44.567, κάθε Τρίτη κλειστά, www.gerovassiliou.gr

Πού βρίσκουμε τα κρασιά του κτήματος: σε κάβες και στο τμήμα κρασιών μεγάλων σούπερ μάρκετ (συγκεκριμένες ετικέτες).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών