ΒΡΑΒΕΙΑ 2018

Στην υγειά των βραβευμένων

Γιατί να φτιάχνουμε κοκτέιλ μόνο με ρούμι και τζιν ή να παραγγέλνουμε εμμονικά μαργαρίτες και μοχίτος; Αφού τα κοκτέιλ είναι η μαγειρική του μπαρ, γιατί να μη χαρούμε ποτά φτιαγμένα με ελληνική πρώτη ύλη, όπως ακριβώς γίνεται και με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα;

23.11.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος, Άγγελος Γιωτόπουλος, Βαγγέλης Ζαβός
Στην υγειά των βραβευμένων

Γιατί να φτιάχνουμε κοκτέιλ μόνο με ρούμι και τζιν ή να παραγγέλνουμε εμμονικά μαργαρίτες και μοχίτος; Αφού τα κοκτέιλ είναι η μαγειρική του μπαρ, γιατί να μη χαρούμε ποτά φτιαγμένα με ελληνική πρώτη ύλη, όπως ακριβώς γίνεται και με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα;

Έτσι, λοιπόν, με ενθουσιασμό αποφασίσαμε φέτος να αναθέσουμε στην ομάδα του Aegean Cocktails and Spirits, που κάτι παραπάνω ξέρει, να επιμεληθούν τα ποτά των Βραβείων. Σ το αίθριο του Μεγάρου Μελά ξεφύτρωσε ένα pop up bar. Και μέσα εκεί χώρεσαν όχι ένα ή δύο, αλλά τέσσερα διακεκριμένα μπαρ της Αθήνας. Η ομάδα του Aegean Cocktails and Spirits έχει σοβαρό σκοπό: «Να βάλουμε τα ελληνικά αποστάγματα στο μπαρ και να τα γνωρίσουμε και στο νεότερο κοινό», μου είπε η εμπνεύστριά του, η δημοσιογράφος Ντένη Καλλιβωκά. «Θέλουμε να δούμε να δημιουργούνται στιβαρά κοκτέιλ, που να περιέχουν ελληνικά αποστάγματα και προϊόντα, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες τάσεις στηρίζουν την τοπικότητα σε όλα τα επίπεδα». Συμφωνούμε απόλυτα και στηρίζουμε το Aegean Cocktails & Spirits, αυτό το μακροπρόθεσμο πρότζεκτ το οποίο, εκτός από το workshop κάθε Μάιο στην Τήνο, πλαισιώνει πολλές ενέργειες, οι οποίες έχουν προβληθεί και μέσα από τις σελίδες του «Γ». Το αφήσαμε επάνω τους κι εκείνοι ανέθεσαν στους bartenders των A for Athens, Baba au Rum, The Clumsies και The Gin Joint να δημιουργήσουν τα πιο νόστιμα κοκτέιλ. Το αποτέλεσμα το γεύτηκαν οι καλεσμένοι μας: «Stranger’s Welcome Punch» με Pig’s Wings Brandy και NYX Μαυροδάφνη, «Lazy on a summer afternoon» με τσίπουρο Δεκαράκι και ελληνικό αφρώδη οίνο, «Clumsies Aegean Americano» με σαμιώτικο Nopera Sweet Wine Vintage 2014 και λικέρ μαστίχα M Dry, και «Perfect Ten» με τσίπουρο Δεκαράκι, αντίστοιχα. Σε όλα τα κοκτέιλ χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα βραβευμένα από τον «Γ» ελληνικά αναψυκτικά Three Cents.

Ο Θοδωρής Πυρίλλος του A for Athens έβαλε Μαυροφάφνη στο punch.

Όσοι δοκίμασαν το πικάντικο κοκτέιλ του Clumsies δεν θα ξεχάσουν τη φοβερή πίκλα κρεμμυδιού που το συνόδευε και ήταν αρωματισμένη με ούζο Άδολο, ενώ όσοι ήπιαν το «Perfect Ten» θα πρέπει να χαίρονται, γιατί μια παραλλαγή του θα σερβίρεται στο μπαρ της Καρύτση. Όσο για τον head bartender του A for Athens, Θοδωρή Πυρίλλο, η πρόκληση να ετοιμάσει ένα κοκτέιλ στα μέτρα του Aegean Cocktails and Spirits διόλου δεν τον δυσκόλεψε, αφού ο βασικός κατάλογος του μπαρ περιλαμβάνει μια λίστα, την «Οδύσσεια», με 12 κοκτέιλ που κυμαίνονται σε αυτό το κόνσεπτ. Οι δημιουργοί του «Lazy on a summer afternoon» δεν θα μπορούσαν να διαλέξουν καλύτερο όνομα, αφού η ανάλαφρη γεύση του κοκτέιλ που μας ετοίμασε η ομάδα του Baba au Rum είχε γεύση ραστώνης και φρουτένια δροσιά.

Μαζί με τα ελληνικά δημιουργικά κοκτέιλ, δροσιστήκαμε με γάργαρα ηπειρώτικα νερά και αναζωογονητικά αναψυκτικά Βίκος, με μπίρες ευβοιώτικες από τη μικροζυθοποιία Septem, και τσουγκρίσαμε κολoνάτα ποτήρια με Μαλαγουζιά σαλονικιώτικη και πατρινό Ασύρτικο από τα φετινά βραβευμένα οινοποιεία, του Κτήματος Γεροβασιλείου και της Οινοποιίας Παρπαρούση αντίστοιχα.

Βραβεία 2019

Βραβεία 2017

Βραβεία 2016

Βραβεία 2015

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT