ΑΓΟΡΑ

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, η Αγορά Μοδιάνο ανακαινίστηκε και λειτουργεί ξανά. Περιηγηθήκαμε πρώτοι στα μαγαζιά της και καταγράψαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της.

04.01.2023| Updated: 10.01.2023
Φωτογραφίες: Όλγα Δέικου, Άγγελος Γιωτόπουλος, Νίκος Καρανικόλας, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Έβελυν Φώσκολου
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Μία μέρα πριν από τα Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου και δυό μέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια είχαμε την ευκαιρία να μπούμε πρώτοι στην ολικά ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο και να βολτάρουμε σε μερικά από τα δεκάδες νέα καταστήματα που στεγάζονται πλέον εκεί.

Κάθε Θεσσαλονικιός έχει και από μία ιστορία για την Αγορά Μοδιάνο. Εικόνες από τον θρυλικό μάγειρα Γιώργο Κρητικό –τον «Κρικέλα»– να μπαίνει τα πρωινά με μια στρατιά από βοηθούς, μαζί με τις καλαθούνες τους για τα ψώνια της ημέρας. Τα κρεμασμένα πανεράκια με τα σκουροκόκκινα, σεφαραδίτικα αυγά χαμινάδος. Το ευχάριστο χάος στην οδό Ερμού, με τα καροτσάκια και τα τρίκυκλα να πηγαινοέρχονται φορτωμένα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τυριά, κρέας, ψάρια αλλά και λιχουδιές που δεν πωλούνταν πουθενά αλλού: από κονσέρβες με ισπανικές σαρδέλες μέχρι αυγοτάραχο.

Ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, ο αρχιτέκτονας Έλι Μοδιάνο ξεκίνησε την κατασκευή της ομώνυμης Αγοράς στην πυρίκαυστο ζώνη της πόλης, στο σημείο όπου προηγουμένως βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Η μεγαλύτερη, τότε, κλειστή αγορά των Βαλκανίων εγκαινιάζεται το 1930 και για πολλές δεκαετίες γίνεται κομβικό εμπορικό σημείο και γαστρονομική καρδιά της πόλης. Σταδιακά όμως αρχίζει η εγκατάλειψη και η Αγορά –η οποία έχει στο μεταξύ ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο– πέφτει σε παρακμή, μέχρι που ανακοινώνεται ότι ο Όμιλος Φάις αναλαμβάνει την ανακαίνισή της, η οποία διήρκεσε έξι χρόνια. Φέτος, αυτό το μονώροφο αρχιτεκτονικό διαμάντι με τους εσωτερικούς εξώστες και τους γυάλινους φεγγίτες γίνεται ξανά τόπος συνάντησης για Θεσσαλονικείς και επισκέπτες και για όλους όσοι αγαπούν το φαγητό.

Ολικά ανακαινισμένη, καλογυαλισμένη και ζωηρή, η Μοδιάνο λειτουργεί ξανά εδώ και λίγες εβδομάδες, με περίπου 75 καινούργια καταστήματα. Σε κάποια οι επισκέπτες μπορούν να ψωνίσουν προϊόντα για το σπίτι (ποιοτικούς ξηρούς καρπούς, λαχανικά, προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμασης, όσπρια, τυριά κ.ά.), σε άλλα να δοκιμάσουν επιτόπου γευστικές προτάσεις με ελληνικές καταβολές ή διεθνείς επιρροές. Με μια γρήγορη βόλτα θα συναντήσεις ντελικατέσεν, φούρνο, σεβιτσερία, ένα taproom με μπίρες αποκλειστικά από Έλληνες μικροζυθοποιούς, ζαχαροπλαστείο με πολίτικες κρέμες και χειροποίητα σιροπιαστά, παντοπωλεία, κάβα, εστιατόρια για καφέ, brunch και πολλά ακόμη.

Ένας ζωηρός, πολύβουος τόπος συνάντησης για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους foodie επισκέπτες της φιλοδοξεί να γίνει ξανά η Αγορά Μοδιάνο, που στη νέα εποχή της συγκεντρώνει πολύ διαφορετικά καταστήματα.

Η Αγορά Μοδιάνο σε 10+1 στάσεις:

1. Το εκλεκτικό παντοπωλείο Olicatessen που γνωρίσαμε στα Άνω Λαδάδικα έχει το δικό του κατάστημα στην Αγορά. Μέσα από τα ράφια του μπορεί κανείς να γνωρίσει τον πλούτο της ελληνικής γης, αφού φιλοξενούν – επιλεγμένα ένα προς ένα– προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη τη χώρα. Ελαιόλαδα (αποκλειστικά αγουρέλαια), μέλια όπως το βραβευμένο φέτος από τον Γαστρονόμο Bee Naturalles ή το Μέλι Βανίλια Ερυμάνθου ενός παλαιότερου βραβευμένου παραγωγού, του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. Και ακόμα, τυριά και προϊόντα γάλακτος εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής και βοτανικά ροφήματα. Αναμένονται και γευσιγνωσίες, ενώ για τις γιορτές έχουν ετοιμάσει το Μελομακάρονο project με μαρμελάδες, πανετόνε, ροφήματα και άλλα προϊόντα που δημιούργησαν συνεργαζόμενοι παραγωγοί ειδικά γι’ αυτούς με έμπνευση από το χριστουγεννιάτικο γλυκό. Γ.Π.

2. Tο Wild Souls είναι ένα σύγχρονο ξηροκαρπάδικο. Το σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και όλοι οι υπόλοιποι, πολύ καλής ποιότητας καρποί καβουρδίζονται στο εργαστήριό τους στη Θεσσαλονίκη. Μέρος τους αλέθεται στο ίδιο εργαστήριο για να μετατραπεί σε ρευστές, απολαυστικές πάστες χωρίς γλουτένη, φοινικέλαιο, ζάχαρη ή συντηρητικά. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς το φουντουκοβούτυρο με κακάο, το βούτυρο κάσιους, το ταχίνι αλλά και τους χαλβάδες τους, όπως αυτόν με μέλι (πάνω από 40%) και καρύδια ή τον εθιστικό χαλβά φουντουκιού, που φτιάχνεται με φουντουκόπαστα αντί για ταχίνι. Γ.Π.

Υποκατάστημα του ντέλι Olicatessen

Ο φούρνος 72Η

Το ξηροκαρπάδικο νέας γενιάς Wild Souls

3. Ο Αύγουστος, το μακροβιότερο beer bar της Θεσσαλονίκης, μετράει 30 χρόνια παρουσίας. Το ξεχωρίσαμε όταν το 2010 έβαλε αποκλειστικά ελληνικές μικροζυθοποιίες στις κάνουλές του. Μία από τις ωραίες εκπλήξεις που βρήκαμε στην Αγορά είναι το Ζυθοπωλείο Αύγουστος Tap Room με μπίρες on tap κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνουμε μια Sknipa ή μια Αύγουστος (ναι, φτιάχνουν τη δική τους μπίρα) στο χέρι και συνεχίζουμε τα ψώνια μας. Μ.Π.

4. Η Kastor Farm, με έδρα την Καστοριά, διαθέτει μια δική της σειρά οσπρίων: φασόλια, ρεβίθια, φακές και φυσικά τα ΠΓΕ φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας, που είναι το σήμα κατατεθέν τους. Όμως δεν σταματάνε εκεί. Έχουν επίσης επιλεγμένες, εξαιρετικές γεύσεις της περιοχής: το λάδι του συνεταιρισμού Ημέρων, τις πιπεριές της οικογένειας Ναουμίδη, τα γλυκά της οικογένειας Μούσιου από το Άργος Ορεστικό, καθώς και βιολογικό τσάι Γράμμου, αιθέρια έλαια και, φυσικά, κρόκο Κοζάνης. Στην Αγορά άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα λιανικής και δίνουν έμφαση σε προϊόντα από τον τόπο καταγωγής τους. Μ.Π.

Προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμασης, 72 ωρών, στο 72H Artisanal Bakehouse

Το -βραβευμένο φέτος από τον Γαστρονόμο- μέλι Bee Naturalles, στα ράφια του Olicatessen

5. Στο Γαλακτοπωλείο του Χατζή, με έναν και πλέον αιώνα παρουσίας στην πόλη, οι αδελφές Γελίζ και Ιζέλ Χατζή συνεχίζουν την παράδοση για πέμπτη γενιά. Στην ιστορική Αγορά της Θεσσαλονίκης προσφέρουν τα διάσημα γλυκά τους: εκμέκ κανταΐφι με καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντιμπί, μαλεμπί κ.ά. Μ.Π.

6. Μάθαμε το Estrella πριν από μερικά χρόνια, όταν μας σύστησε το μπουγατσάν και έφερε τη συνήθεια του brunch στη Θεσσαλονίκη. To δημοφιλές brunch-άδικο άνοιξε στην Αγορά Μοδιάνο (ίσως στην πιο προνομιακή θέση), ένα μαγαζί για όλη την ημέρα, το οποίο προσφέρει πρωινό, brunch και street food επιλογές. Στο μενού περιλαμβάνονται πολλές συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Μ.Π.

7. Στο 72H Artisanal Bakehouse η ομάδα του Ergon καταπιάνεται με τις ζύμες και το προζυμένιο ψωμί αργής ωρίμασης, 72 ωρών. Στις προθήκες του, εκτός από καρβέλια με γυαλιστερή, τραγανή κόρα, βρίσκουμε και πίτες, αλμυρά και γλυκά κρουασάν με φυσικό προζύμι, babka, μπριός, τσουρέκια, φοκάτσια, αλλά και τη Γαλλίδα «συγγενή» της, τη fougasse, που πλάθεται σε σχήμα φύλλου. Γ.Π.

8. Στον εξώστη πάνω από την είσοδο, από την πλευρά της Ερμού, η ομάδα του Γορίλα έστησε το Hive2O, ένα μπαρ εμπνευσμένο από τις μέλισσες. Όπως εκείνες παίρνουν το νέκταρ από γειτονικά άνθη και φυτά, έτσι κι εκείνοι παίρνουν προϊόντα από τα μανάβικα και τα καταστήματα της αγοράς – τώρα, ας πούμε, έχουν φτιάξει ένα κοκτέιλ με το ταχίνι του Wild Souls και σουσάμι– για το διαδραστικό, βασισμένο στην εποχικότητα μενού τους, που θα αλλάζει ανά δύο μήνες και θα βασίζεται επίσης στην όσο το δυνατόν λιγότερη σπατάλη. Α.Σ.

Η κάβα Μy Cava
To concept store TRATA Tinned

9. Το TRATA Tinned είναι ένα σύγχρονο concept store όπου, πέρα από το να αγοράσει κανείς τις κονσέρβες, τα φακελάκια και τα προϊόντα κατάψυξης της γνωστής εταιρείας, μπορεί να τα δοκιμάσει σε συνταγές του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη: ταραμά με καπνιστό τόνο, τάρτα με γαύρο ριγανάτο και πικάντικο, σιγομαγειρεμένα κρεμμύδια κι από πάνω ντοματίνια και βασιλικό, πατατοσαλάτα με καπνιστή ρέγκα, πατάτες οφτές και κρεμμύδια και θρούμπες Χαλκιδικής – και όχι μόνο. Α.Σ.

10. Και η Μy Cava έχει το δικό της σποτ στην αγορά, με 250 ετικέτες κρασιών (με έμφαση στα ελληνικά οινοποιεία και στους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας) και ποτών. Εδώ, όπως γίνεται ήδη στο κατάστημά της στο Παγκράτι, με μια προπληρωμένη κάρτα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις από τα dispensers κάποια από τα κρασιά πριν τα αγοράσεις (30 ή 50 ml), μπορείς όμως και να πάρεις το ποτήρι σου (150 ml) και να ανέβεις να πιεις το κρασί σου στο food court της αγοράς. Α.Σ.

Στη Cevicheria για μοντέρνα ψαροφαγία

11. Τρία μαγαζιά δημιουργούν έναν πολυχώρο ψαριού βασισμένο στην φρέσκια πρώτη ύλη: το Ιχθυοπωλείο (Pescaderia) που μαζί με το Sushi Bar (Susheria) βρίσκονται από τη μια πλευρά και η Cevicheria από την άλλη. Στην μπάρα γύρω από την ανοιχτή κουζίνα και στα τραπέζια της τελευταίας σερβίρουν σεβίτσε, anticuchos (σουβλάκια) με χταπόδι, καλαμάρι και γαρίδες κι άλλα ιαπωνο-περουβιανά ζεστά και κρύα πιάτα, καθώς επίσης και κοκτέιλ με εξωτικό χαρακτήρα. Α.Σ.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών