ΒΡΑΒΕΙΑ 2023

Μύλοι Θράκης: Μια αλευροβιομηχανία με ιστορία ενός αιώνα που κοιτάζει μπροστά

Μια κραταιά οικογενειακή επιχείρηση που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα, επενδύει σε καινοτομίες και συμβάλλει στο να μείνει ζωντανή η παραμεθόριος απέσπασε το Βραβείο προϊόντος ευρείας κατανάλωσης του Γαστρονόμου.

08.02.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Μύλοι Θράκης: Μια αλευροβιομηχανία με ιστορία ενός αιώνα που κοιτάζει μπροστά

Οι Μύλοι Θράκης και η ιστορία τους ακολουθούν σχεδόν παράλληλη πορεία με την ιστορία της ίδιας της Αλεξανδρούπολης. Η εξέλιξη της εταιρείας είναι εντυπωσιακή, με κάθε γενιά να συμπληρώνει το οικογενειακό οικοδόμημα με νέες ιδέες και καινοτομίες.

O Ιωάννης Ουζουνόπουλος, στο υπό κατασκευή συγκρότημα των Μύλων στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήταν ο άνθρωπος που πήγε την οικογενειακή εταιρεία πολλά βήματα μπροστά και έθεσε τις βάσεις για τις συνεχείς καινοτομίες της.
Η Νάντια Ουζουνοπούλου, τρίτη γενιά της οικογένειας των Μύλων Θράκης, με τον ανιψιό της Γιώργο Μισαηλίδη- Ουζουνόπουλο.

Το ξεκίνημα έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον εμποροβιομήχανο Γεώργιο Ουζουνόπουλο, πρόσφυγα από τα φημισμένα για τους αλευρόμυλούς του Μάλγαρα Ανατολικής Θράκης, ο οποίος φτάνει στις Φέρες Αλεξανδρούπολης και θεμελιώνει εκεί τον πιο σύγχρονο μύλο της περιοχής με τρία ζευγάρια μυλόπετρες. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, θεμελιώνει άλλους δύο αλευρόμυλους, στον Πέπλο και στην Ξυλαγανή Ροδόπης, με τον τελευταίο να στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής – εκεί βρίσκεται και ο μύλος με τον υπόλοιπο εξοπλισμό, δωρεά της οικογένειας Ουζουνοπούλου. Ο διάδοχός του, Ιωάννης Ουζουνόπουλος, εκσυγχρονίζει την οικογενειακή επιχείρηση με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και την επεκτείνει με εξαγορά μύλων. Ο γάμος του με τη Χρυσή Γκαργκάνα – από μεγάλη οικογένεια αλευροβιομηχάνων κι εκείνη– βοήθησε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘες να γνωρίσεις καλύτερα τη Λήμνο; Πιες τα κρασιά αυτών των 4 οινοποιείων που βράβευσε ο ΓαστρονόμοςΘες να γνωρίσεις καλύτερα τη Λήμνο; Πιες τα κρασιά αυτών των 4 οινοποιείων που βράβευσε ο Γαστρονόμος

Από γενιά σε γενιά η οικογένεια συνεχίζει σε έναν δρόμο καινοτομιών και νέων ιδεών, όπως η κυκλοφορία της σειράς αλεύρων για καταναλωτές (ακριβώς επάνω), αποτέλεσμα αναβίωσης καλλιέργειας παλιάς ντόπιας ποικιλίας μαλακού σιταριού.

Τη δεκαετία του 1970, η επιχείρηση αποκτά το όνομα με το οποίο τη γνωρίζουμε πλέον σήμερα: «Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος». Την ίδια δεκαετία ξεκινούν εξαγωγές και χτίζονται οι σημερινές εγκαταστάσεις του μύλου στην Αλεξανδρούπολη. Είναι η σύντομη αλλά χρυσή εποχή της ελληνικής αλευροβιομηχανίας, με ίδρυση πολλών μονάδων σε όλη τη χώρα, καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση για σιτάρι και αλεύρι από τις χώρες της Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνα θυμαρίσιο μέλι από τη Λήμνο ανώτερο και από το περίφημο Μανούκα!Ένα θυμαρίσιο μέλι από τη Λήμνο ανώτερο και από το περίφημο Μανούκα!

Ο Ιωάννης Ουζουνόπουλος ήταν ίσως η εμβληματικότερη μορφή της οικογένειας, αφού, πέρα από τα μεγάλα βήματα μπροστά που οδήγησε τους Μύλους, ήταν παράλληλα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της επιχειρηματικής ζωής της Θράκης, ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Χάρη σε αυτόν οι Μύλοι Θράκης συγκαταλέγονται τη δεκαετία του 1980 στις 50 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, με ένα υπερσύγχρονο χημείο και με παραγωγή αλεύρων κατηγορίας deluxe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο λαδοτύρι του Βασίλα όλη η παράδοση της ΛέσβουΣτο λαδοτύρι του Βασίλα όλη η παράδοση της Λέσβου

Σήμερα, οι Μύλοι Θράκης, με τη Νάντια Ουζουνοπούλου στο τιμόνι, τρίτη γενιά της οικογένειας, είναι μια κραταιά αλευροβιομηχανία που παράγει πάνω από 70 κωδικούς αλεύρων για επαγγελματίες, κυρίως αρτοποιούς, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Κάθε χρόνο οι Μύλοι αλέθουν 75.000-80.000 τόνους δημητριακά, από τη Θράκη, την Αν. Μακεδονία και από φημισμένους σιτοβολώνες της Νότιας Βουλγαρίας. Σιτηρά παραλαμβάνονται και από χώρες με ψυχρά κλίματα, ιδανικά για μαλακό σιτάρι, όπως το Καζακστάν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μολδαβία και η Ρωσία. Ο καρπός ελέγχεται, γίνονται μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών από το χημείο της εταιρείας και, ανάλογα με την ποιότητά του, αποθηκεύεται σε κατάλληλο σιλό. Με βάση την ημερήσια παραγωγή, επιλέγεται καθημερινά το είδος του δημητριακού που θα μπει στο συγκρότημα μύλου για κοσκίνισμα, διαχωρισμό και άλεση, για να ακολουθήσει η ανάμειξη αλεύρων από διαφορετικές ποικιλίες, ανάλογα με το επιθυμητό μείγμα.

Οι καινοτομίες και η έρευνα είναι σταθεροί στόχοι των Μύλων και αποδεικνύονται στην πράξη: από το 2010 έως το 2014, οι Μύλοι συνεργάστηκαν με το Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ξεκινώντας την προσπάθεια ανάπτυξης πειραματικής καλλιέργειας μαλακών σιτηρών για τα οποία ο Έβρος, ο πάλαι ποτέ σιτοβολώνας του Βυζαντίου, φημιζόταν ανέκαθεν. Επιλέχθηκαν παλαιές ντόπιες ποικιλίες με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, και σπάρθηκαν 4.500 στρέμματα με επιλεγμένους σπόρους στους αγρούς της Θράκης. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας για την αναβίωση καλλιέργειας μαλακού σιταριού από παλαιό τοπικό σπόρο, στο οποίο συμμετέχουν σήμερα 500 καλλιεργητές από τον κάμπο της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Αποτέλεσμα αυτής της καινοτόμου συνεργασίας είναι δύο νέα προϊόντα των Μύλων Θράκης που απευθύνονται αποκλειστικά σε καταναλωτές λιανικής: το Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις και η Φαρίνα, αποκλειστικά από μαλακό σιτάρι που καλλιεργείται στον βόρειο Έβρο. Πρόκειται για μικρή, αλλά εκλεκτή παραγωγή χωρίς βελτιωτικά και συντηρητικά, σε ειδική συσκευασία με διοξείδιο του άνθρακα, που αποτρέπει την οξείδωση και διατηρεί για καιρό το προϊόν και τα οργανοληπτικά του συστατικά αναλλοίωτα. Οι σεφ του Γαστρονόμου που τα δοκίμασαν σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές μιλούν για άλευρα με θαυμάσια συμπεριφορά, που έδωσαν αρωματικότατα κριτσίνια, κέικ, κουλουράκια και μπισκότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒοναπάρτης: Ένα ακριτικό τυροκομείο που φτιάχνει τα κασιώτικα τυριά των μιτάτωνΒοναπάρτης: Ένα ακριτικό τυροκομείο που φτιάχνει τα κασιώτικα τυριά των μιτάτων
Το χημικό εργαστήριο των Μύλων Θράκης, όπου μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων της τεχνολογίας της διατροφής ελέγχουν σε καθημερινή βάση τις παρτίδες δημητριακών που καταφθάνουν για άλεση στους Μύλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο Γαστρονόμος

Μιλώντας για μπισκότα, αξίζει να συμπληρώσουμε ότι οι Μύλοι Θράκης διατηρούν θυγατρική στις ΗΠΑ, όπου ο Γιάννης Ουζουνόπουλος, τέταρτη πλέον γενιά της οικογένειας, δραστηριοποιείται στην παρασκευή μπισκότων και προϊόντων υγιεινής διατροφής που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων. Οι Μύλοι Θράκης είναι μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση που παράγει ποιοτικά τρόφιμα με ισχυρό σήμα, αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους προμηθευτές ποιοτικών φούρνων, βιοτεχνιών τροφίμων και οικοτεχνιών. Είναι ένα παράδειγμα υγιούς επιχειρηματικότητας που αναζητά διαρκώς καινοτομίες, έχει το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο μέλλον και παράγει κορυφαίας ποιότητας προϊόντα τόσο για επαγγελματίες, όσο και για τους απλούς καταναλωτές, δηλαδή εμάς. Κυρίως όμως είναι μια υγιής επιχείρηση που συμβάλλει στο να μείνει ζωντανή η παραμεθόριος.

 

Μύλοι Θράκης, Αλεξανδρούπολη, Τ/25510-26259, www.myloi-thrakis.gr

Που τα βρίσκουμε: Hypermarkets Σκλαβενίτης, Evroshop, Θανόπουλος και σε τοπικά σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Γαστρονόμου:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.

Βραβεία 2022

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT