ΒΡΑΒΕΙΑ 2020

Στη Mykonos Brewery Company φτιάχνουν μπίρα με φραγκόσυκο

Ο Άγγελος Φερούς και ο Αλυόσα Καμπάνης πειραματίζονται με κριθάρι μυκονιάτικο από το όρος Κούνουπα και από τη Δήλο.

26.01.2021| Updated: 20.05.2022
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας
Στη Mykonos Brewery Company φτιάχνουν μπίρα με φραγκόσυκο

Μα καλά, μπίρα από τη Μύκονο; Περίπλοκη απάντηση το ναι, παράξενη το όχι. Πώς γίνεται και δεν είχε η Μύκονος μπίρα τώρα που «βράζει» όλη η Ελλάδα; Πώς γίνεται και έχει η Μύκονος μπίρα, αφού κάθε τόσο στερεύει από νερό; Η δεύτερη ερώτηση απαντά εν μέρει στην πρώτη. Όσο για την απάντηση στη δεύτερη ερώτηση, τη διαπιστώσαμε επιτόπου. «Το ζυθοποιείο κάθεται πάνω σε βράχο, κι έτσι υπάρχει μεγάλο απόθεμα νερού, οπότε δεν επιβαρύνουμε τον τόπο», εξηγούν οι ζυθοποιοί Άγγελος Φερούς, υπεύθυνος παραγωγής και ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα διπλωματούχους ζυθοποιούς της Ελλάδας, με προϋπηρεσία στη σπουδαία σκωτσέζικη BrewDog και στο Grunge Brewing Company του Μπουένος Άιρες, και ο 34χρονος συνεταίρος του Αλυόσα Καμπάνης, μισός Σουηδός, μισός Μυκονιάτης, μια ιδιότυπη περίπτωση σεφ, βελονιστή, δασκάλου σάλσα και home brewer.

Στη Mykonos Brewery Company φτιάχνουν μπίρα με φραγκόσυκο

«Κάθε τέλος καλοκαιριού κάνουμε τον χορό της βροχής», συμπληρώνουν γελώντας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η μπίρα Mikonu. Η κίνησή τους, τολμηρή και θαρραλέα, τριάμισι χρόνια μετά την ίδρυση του ζυθοποιείου αποδείχθηκε ευφυής. Πρόκειται για ένα σπάνιο χαρμάνι επαγγελματικής συνέπειας και ωριμότητας, με δημιουργικότητα και νεανικό αυθορμητισμό. Ζυθοποιούν με μαγιές βελγικές και premium λυκίσκους αμερικανικούς, αλλά και ποσότητες από ελληνικές βύνες από τα Πομακοχώρια του Έβρου. Πειραματίζονται επίσης με κριθάρι μυκονιάτικο από το όρος Κούνουπα και από τη Δήλο, και με ντόπια φραγκόσυκα.

Στη Mykonos Brewery Company φτιάχνουν μπίρα με φραγκόσυκο Στη Mykonos Brewery Company φτιάχνουν μπίρα με φραγκόσυκο

Όλα αυτά σε ένα σύγχρονα εξοπλισμένο, ευρύχωρο και λειτουργικό ζυθοποιείο, καλαίσθητο και με κυκλαδίτικο μινιμαλισμό, επισκέψιμο για ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες. Συνεργάζονται με τον καθηγητή Οινολογίας, οινοποιό και φίλο τους Γιάννη Παρασκευόπουλο, που συνεισφέρει συμβουλευτικά, και παράγουν μπίρες artisanal, περιορισμένης παραγωγής, φρέσκες και απαστερίωτες.

Στη Mykonos Brewery Company φτιάχνουν μπίρα με φραγκόσυκο

Συν τω χρόνω διπλασίασαν την παραγωγή στους 100 τόνους ετησίως. Ναυαρχίδα της Mikonu η Blonde Saison, μια γαστρονομική μπίρα. Οι Pale Ale, Bohemian Pilsner, Indian Pale Ale και Sorachi Ace Saison συμπληρώνουν την γκάμα, ενώ κορυφαία στιγμή τους είναι οι εποχικές Barrel Aged μπίρες που επαναζυμώνονται και παλαιώνουν σε ελληνικά βαρέλια κρασιού.

MYKONOS BREWING COMPANY Θέση Αργύραινα, Μύκονος, T/22890-77.912

Βραβεία 2021

Βραβεία 2019

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών