ΒΡΑΒΕΙΑ 2020

Οι νομάδες ζυθοποιοί Strange Brew

Τρεις φίλοι φτιάχνουν craft μπίρες με πλούσια γεύση και πρωτότυπες συνταγές.

25.01.2021| Updated: 23.05.2022
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Οι νομάδες ζυθοποιοί Strange Brew

Τι σημαίνει νομαδική ζυθοποιία; Ότι μπορείς να φτιάξεις υπέροχες μπίρες χωρίς να χρειάζεται να επωμιστείς το μεγάλος κόστος της επένδυσης ενός ζυθοποιείου. Ο Γιώργος Μαυροδάκος, ο Αντώνης Περιστέρης και ο Ορέστης Θεριανός είναι τρεις φίλοι που ξεκίνησαν να βράζουν μπίρες στο… σαλόνι τους, από ενδιαφέρον. Για χρόνια ήταν ένα χόμπι που τους πρόσφερε μεγάλη απόλαυση, παρακολουθώντας για καιρό την craft σκηνή των οικοζυθοποιών σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Γιώργος αποφάσισε να συμμετάσχει στο μεταπτυχιακό μάθημα Επιστήμη Οίνου και Ζύθου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και δόθηκε έτσι στην τριάδα ένα επιπλέον κίνητρο να κάνουν τη ζυθοποιία επαγγέλματά τους μετά από πολλά οικιακά βρασίματα.

Οι νομάδες ζυθοποιοί Strange Brew

Έτσι γεννήθηκε η Strange Brew. Τον Μάιο του 2017, οι νομάδες παραγωγοί σε συνεργασία με τη Λακωνική Ζυθοποιία στην Πελοπόννησο δημιούργησαν την Jasmine, μια IPA μπίρα σε στιλ New England, θολή, με φρουτένιο χαρακτήρα. Φρέσκια και απαστερίωτη, έμελλε να γίνει η πιο δημοφιλής ετικέτα τους έως σήμερα. Μετά από δέκα συνταγές με καλοσχεδιασμένες ετικέτες –που είτε μπήκαν στη μόνιμη συλλογή τους είτε αποτέλεσαν επετειακές εκδόσεις–, πολλές συνεργασίες και μια αναγκαία αλλαγή ζυθοποιείου για να αυξήσουν την παραγωγή τους, η ομάδα της Strange Brew συνεχώς αναπτύσσεται.

Οι νομάδες ζυθοποιοί Strange Brew

Εδώ και έναν χρόνο λειτουργούν το πρώτο taproom της Αθήνας, που δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με κλασική μπιραρία. Στο πνεύμα της συνεργασίας που διέπει συνολικά το κίνημα των νομάδων ζυθοποιών, αλλά κυρίως τους ίδιους, έχουν πέντε δικές τους μπίρες σε κάνουλες και πέντε συναδέλφων, όπως και ενδιαφέρουσες φιάλες και κουτάκια Ελλήνων και ξένων μικροζυθοποιών. Έχουν συνεργαστεί με τη Ζυθοποιία Kykao, με την Blame the Sun, την Chaos, τη ζυθοποιία Pinta της Πολωνίας και μαζί με την Alea Brewing παράγουν μια υπέροχη lager, την Chloe. Μια νέα ετικέτα ετοιμάζεται για λανσάρισμα με τους δραστήριους της κρητικής μπίρας Σόλο. Για την παραγωγή τους συνεργάζονται σταθερά με τη ζυθοποιία Χίου και την Alea στη Μεταμόρφωση και παράγουν συνολικά 30-40 τόνους μπίρας ετησίως, αριθμός που μπορεί να αντιστοιχεί στην ημερήσια (!) παραγωγή μιας μόνο ετικέτας ενός μεγάλου εμπορικού ζυθοποιείου.

Οι νομάδες ζυθοποιοί Strange Brew

Σημαντικό για τους ίδιους είναι να δημιουργήσουν με τους συναδέλφους τους μια αξιόλογη ελληνική σκηνή, που να αναμετριέται στα ίσα με τις ήδη καθιερωμένες του εξωτερικού. Οι μπίρες τους ξεχώρισαν στη γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» για την πλούσια γεύση και την πρωτοτυπία των ειδών τους.

STRANGE BREW TAPROOM & BOTTLESHOP Φαλήρου 86, Αθήνα, Τ/210-92.32.146

Βραβεία 2021

Βραβεία 2019

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών