ΒΡΑΒΕΙΑ 2020

Olive Poem: Ελαιόλαδο με λακωνικό DNA

Βραβείο παραγωγής ελαιολάδου στον Θεόδωρο Κουτσοθεοδωρή, έναν ανήσυχο οπτικό, που στράφηκε στην ελαιοπαραγωγή και έφτιαξε ένα αληθινό «ποίημα».

01.02.2021| Updated: 10.08.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας
Olive Poem: Ελαιόλαδο με λακωνικό DNA

Είναι Aθηναίος, 40 ετών, οπτικός που διατηρεί οπτομετρικό κέντρο στην Αθήνα, μέχρι πέρυσι και καθηγητής στα ΤΕΙ Πάτρας στο τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας, σύζυγος της ιατρού νευρολόγου Κάλλιας Γκαγκανάκη, περήφανος πατέρας του πεντάχρονου Μιχάλη και του δίχρονου Αποστόλη και φέτος τον βραβεύουμε για… το εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο «Olive poem», από ελιές ποικιλίας Κορωνέικης και Μυρτολιάς. Το «Olive poem» απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία σε τυφλή γευσιγνωσία που διοργάνωσε ο «Γαστρονόμος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Πανεπιστημίου Καλαμάτας γι’ αυτό και κέρδισε το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου στα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2020.

Ένα εξαιρετικό λάδι, φρουτώδες, πολύπλοκο αρωματικά, πικάντικο και πικρούτσικο όσο πρέπει, άριστο τόσο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του όσο και στα χημικά του – πλουσιότατο σε πολυφαινόλες. Η παραγωγή του Θεόδωρου Κουτσοθεοδωρή είναι καθ’ όλα κάθετη, από τον ελαιώνα μέχρι τη μικρή μονάδα παραγωγής και τυποποίησης. Με αυτόν τον τρόπο έχει τον έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής. Ο ίδιος τα εύσημα τα δίνει στον πατέρα του, τον «ποιητή» της ελαιοκαλλιέργειας που μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με τον εγκαταλελειμμένο οικογενειακό ελαιώνα στο χωριό Βρονταμάς στη Λακωνία.

«Ο πατέρας μου, χωρίς να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο και τη σύγχρονη τάση της εντατικής καλλιέργειας, διατήρησε τα παλιά ελαιόδεντρα και ξεκίνησε να φυτεύει νέα», μας λέει ο Θεόδωρος Κουτσοθεοδωρής. «Όμως δεν προμηθεύτηκε δενδρύλλια από φυτώριο. Κάθε νέο δεντράκι ήταν αγριελάκι αυτοφυές στον ίδιο ελαιώνα. Για χρόνια τα καθάριζε, τα μεταφύτευε, τα μπόλιαζε με ιστούς από τα ήδη υπάρχοντα δέντρα του ελαιώνα και τα άφηνε να μεγαλώσουν αυτάρκη. Τα πότιζε λίγο στην αρχή και μετά τα άφηνε να μεγαλώσουν μόνα τους, επεμβαίνοντας μόνο με κλαδευτικές εργασίες και λίγη βιολογική κοπριά. Έτσι, το χωράφι γέμισε με ελαιόδεντρα που έχουν γεννηθεί και προσαρμοστεί στις πολύ συγκεκριμένες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες», εξηγεί.

Κάπως έτσι μαγεύτηκε από τη διαδικασία και ο ίδιος και το 2010 γεννήθηκε η ιδέα του «Οlive poem», ενός ελαιολάδου που φέρει τη σφραγίδα του terroir της Λακωνίας και το DNA των τοπικών ελαιόδεντρων. Μετά από πολλά σεμινάρια και ακόμη περισσότερο διάβασμα, συνδύασε την απολύτως φυσική και παραδοσιακή καλλιέργεια με τις εγκυρότερες σύγχρονες διαδικασίες ελαιοποίησης και διαχείρισης του ελαιολάδου. Oι ελιές, σε λίγες ώρες μετά το μάζεμα, πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο, όπου γίνεται η μάλαξη του καρπού σε κενό αέρος και σε χαμηλή θερμοκρασία (η μέγιστη είναι 27°C).

Το ελαιόλαδο φιλτράρεται άμεσα και φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, υπό πίεση αζώτου και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μέχρι να συσκευαστεί στο μαύρο γυάλινο μπουκάλι, κατάλληλο ώστε να προστατεύεται το πολύτιμο περιεχόμενο από τις ηλιακές ακτίνες. Τα 2/3 της παραγωγής του εξάγονται στο εξωτερικό: Αυστρία, Σιγκαπούρη και Αμερική. Ο Θεόδωρος Κουτσοθεοδωρής αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της γενιάς του, μιας γενιάς που εκπαιδεύεται, διαπρέπει στον τομέα της, που όλα τα μπορεί και όλα τα προλαβαίνει. Διαφυλάσσει όλη τη γνώση και τη σοφία της παράδοσης και τις συνδυάζει με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να πάμε όλοι ένα βήμα πιο μπροστά, σε ένα καλύτερο μέλλον.

OLIVE POEM Βρονταμάς, Λακωνία Τ/6972-031.718, www.olivepoem.com

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ): Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής Σοφοκλέους 1, Αθήνα, Τ/210-36.28.738 Malotira deli, Απόλλωνος 30, Πλάκα, T/210-32.46.008 Βιοαναγέννηση Εμμανουήλ Μπενάκη 8, Αθήνα, Τ/210-32.22.901 Elixir Ευριπίδου 41, Αθήνα, T/210-32.15.141 Παραγγελίες στο [email protected]

Βραβεία 2021

Βραβεία 2019

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT