ΒΡΑΒΕΙΑ 2020

Μια «Σχεδία» για τη διάσωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Μαθήματα αλληλεγγύης και αξιοπρεπειας από τον Χρήστο Αλεφάντη, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε την «Σχεδία», το μόνο ελληνικό περιοδικό δρόμου.

29.01.2021| Updated: 26.05.2022
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός, Άγγελος Γιωτόπουλος, Νίκος Καρανικόλας
Μια «Σχεδία» για τη διάσωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Τους πωλητές της τους βλέπουμε καθημερινά: Φορώντας τα κόκκινα γιλέκα τους, μας περιμένουν έξω από κάθε σταθμό του μετρό στην Αθήνα, πουλώντας το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Ο καθένας με τον τρόπο του, τη μανιέρα του. Όλοι με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Σε αυτή τη λέξη, την «αξιοπρέπεια», φαίνεται ότι στάθηκε η σκέψη του δημοσιογράφου Χρήστου Αλεφάντη και ξεκίνησε κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα: την έκδοση της «Σχεδίας», του πρώτου και μοναδικού περιοδικού δρόμου (δεν πωλείται δηλαδή στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου), μέλους του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP).

Τα έσοδα της «Σχεδίας» κατευθύνονται σε ανθρώπους άστεγους, άνεργους, άπορους, οι οποίοι πωλούν οι ίδιοι το περιοδικό – πάνω από 70 άτομα. Εργασία αντί για επαιτεία από την πλευρά τους, αλληλεγγύη και στήριξη από εμάς, αντί για οίκτο. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2013 με θέματα κοινωνικά και αλληλεγγύης και με διευθυντή σύνταξης τον ίδιο τον Χρήστο Αλεφάντη. Από την άνοιξη του 2019, στους κόλπους της «Σχεδίας» εντάσσεται ένα εξίσου πρωτοποριακό πρότζεκτ, ιδέα και αυτό του Χρήστου, που αγκαλιάστηκε από το αθηναϊκό κοινό: το εστιατόριο Σχεδία Home, ένας κόμβος αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα μέλη του δικτύου «Σχεδία», τους πωλητές της δηλαδή – και όχι μόνο. Και εδώ όμως ο Χρήστος έβαλε ως πυξίδα την προσπάθεια, την αξιοπρέπεια και την ποιότητα. Δεν ήθελε απλώς ένα στέκι για φαγητό, ήθελε ένα πραγματικά καλό εστιατόριο, με εκλεκτό φαγητό, καφέ, ποτό, κοκτέιλ. Πολύτιμος αρωγός στη νέα αυτή προσπάθεια στάθηκε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, που όχι μόνο εμπνεύστηκε και συνέθεσε το μενού, αλλά και μαζί με την ομάδα του Βαρούλκου εκπαίδευσε τους ίδιους τους πωλητές της «Σχεδίας» που πρωτοστελέχωσαν την κουζίνα. Το τόλμημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

«Το Home δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της ψυχής μας, αλλά πρωτίστως ένα κοινωνικό πρότζεκτ, από το οποίο θέλουμε ο κόσμος να αναμένει τις υψηλότερες δυνατές απαιτήσεις», λέει ο Χρήστος. «Η αλληλεγγύη δεν είναι κάτι μίζερο και κακόμοιρο. Έχει άποψη, αισθητική, αξιοπρέπεια, ομορφιά, γεύση και στιλ», συμπληρώνει με έμφαση. Στη διάρκεια του πρώτου lockdown έκλεισε προσωρινά, να όμως που η στήριξη ήρθε αναπάντεχα: Το εστιατόριο Βασίλαινας προσφέρθηκε οικειοθελώς για ένα μεγάλο διάστημα να ετοιμάζει καθημερινά μερίδες φαγητού για τους δικαιούχους της «Σχεδίας», ενώ η Interamerican ανέλαβε τη διανομή των μερίδων σε κάθε γωνιά της πόλης. Βοήθεια εξάλλου ήρθε και από τον σεφ Ηλία Αναστασιάδη, καθηγητή στη σχολή μαγειρικής Le Monde και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Φλάρος στη Σίφνο.

Και η «Καθημερινή» ωστόσο έβαλε το λιθαράκι της: τα έσοδα από το φύλλο της εφημερίδας της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2020 διατέθηκαν εξ ολοκλήρου στη «Σχεδία». Η «Σχεδία» και το Σχεδία Home πέρασαν ένα πολύ δύσκολο 2020. Παρ’ όλα αυτά, η παράδοξη αυτή χρονιά έφερε μια πολύ καλή είδηση στους ανθρώπους της: η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, που ιδρύθηκε το 2007 από τη «Σχεδία», αναδείχθηκε ως πρόγραμμα το δεύτερo καλύτερο στον κόσμο – συμμετέχει κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup) στη διοργάνωση με τίτλο «Γκολ στη Φτώχεια». Αναγνωρίζοντας τη σπουδαία κοινωνική προσφορά της «Σχεδίας» και θέλοντας να βοηθήσει στην ενδυνάμωση αυτής της τόσο σημαντικής προσπάθειας, ο Γαστρονόμος απένειμε στον Χρήστο Αλεφάντη το Τιμητικό Βραβείο κατά τη 13η διοργάνωση του θεσμού των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμου, το 2020.

ΣΧΕΔΙΑ HOME Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα, Τ/213-02.31.220 Στο Σχεδία Home αλλά και μέσω του e-shop (www.shediahome.gr/shop/, που λειτουργεί και με τη διαδικασία του click away) πωλούνται όμορφα αντικείμενα, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί. Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» το προμηθευόμαστε από τους πωλητές του στην τιμή των 4 €. Τώρα, που το lockdown ανέτρεψε τα δεδομένα, μπορούμε και πάλι να το προμηθευτούμε και να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας κάνοντας συνδρομή (πληροφορίες: www.shedia.gr).

Βραβεία 2021

Βραβεία 2019

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών