ΒΡΑΒΕΙΑ 2022

Ένα ούζο με περγαμηνή συνταγή από το 1892 και γλυκάνισο από τη Λέσβο

Από το Κινίκ της Περγάμου στη Λέσβο, το ούζο Veto διήνυσε τον χωροχρόνο και, τέσσερις γενιές μετά, φτάνει ακόμη στο ποτήρι μας ίδιο και απαράλλαχτο.

28.02.2023| Updated: 01.03.2023
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Ένα ούζο με περγαμηνή συνταγή από το 1892 και γλυκάνισο από τη Λέσβο

Το προτείνουν ανεπιφύλακτα οι καλύτεροι γευσιγνώστες ούζου, δηλαδή οι ίδιοι οι Λέσβιοι. Η ιστορία του ούζου Veto είναι γραμμένη στα προσφυγικά τεφτέρια του παππού Γεώργιου Σπέντζα, ο οποίος από το 1892 παρήγε ροδέλαιο και τούρκικο ρακί με γλυκάνισο και κόλιανδρο στην πατρίδα του, το Κινίκ της Περγάμου. Δύο φορές ήρθε στη Μυτιλήνη διωγμένος από τους Τούρκους, μία το ’14 και μία οριστικά, το ’22, με δύο βαλίτσες πράγματα και τη συνταγή του Veto. Κατόρθωσε να φέρει την οικογένειά του μέσα σε ένα ψαροκάικο από το Αϊβαλί, αλλά δεν άντεξε τον ξεριζωμό και πέθανε.

Ούζο VETO, Ποτοποιία Σπέντζα

Ούζο VETO, Ποτοποιία Σπέντζα

Όμως, ακόμα και σήμερα, το ούζο της οικογένειας παράγεται με τη δικιά του περγαμηνή συνταγή, που ο γιος του Δημήτρης Σπέντζας χρησιμοποίησε όταν το 1948 ίδρυσε την ποτοποιία Σπέντζα στη Μυτιλήνη. Οι εμφιαλώσεις ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50 και, περίπου είκοσι χρόνια μετά, στην επιχείρηση μπαίνει και ο γιος του Γιώργος, ο οποίος αναβαθμίζει και εξελίσσει τις συνταγές και επιπλέον βάζει και καζάνι (άμβυκα), με στόχο, εκτός από ποτό ανάμειξης, να παραγάγουν και απόσταγμα.

Ούζο VETO, Ποτοποιία Σπέντζα Ούζο VETO, Ποτοποιία Σπέντζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι έξι λουκουμοποιοί της Σύρου μοιράζονται ένα βραβείοΟι έξι λουκουμοποιοί της Σύρου μοιράζονται ένα βραβείο Το 2013 ανέλαβε η τέταρτη γενιά, ο Δημήτρης και η αδερφή του η Μυρτώ, οι οποίοι εμφιάλωσαν για πρώτη φορά και δύο ούζα από 100% απόσταξη. Μικρή σε μέγεθος, η ποτοποιία χρησιμοποιεί για τις αποστάξεις γαλλικό καζάνι 600 λίτρων από το κονιάκ και αποκλειστικά και μόνο ντόπιο παραθαλάσσιο γλυκάνισο από το Λισβόρι, που έχει άρωμα μοναδικό. «Συγκριτικά με τον τούρκικο γλυκάνισο, ο δικός μας έχει ανώτερο άρωμα και πολύ δυνατή γεύση. Έτσι, χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα για να μυρίσει το ούζο. Ο γλυκάνισος που σπέρνουν στο Λισβόρι είναι ντόπιος σπόρος, που τον κρατάμε σαν σπάνιο θησαυρό», εξηγεί ο Δημήτρης που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, τονίζοντας μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται παράλληλα η ζήτηση και η καλλιεργούμενη ποσότητα του ντόπιου γλυκάνισου.

Ούζο VETO, Ποτοποιία Σπέντζα

Ούζο VETO, Ποτοποιία Σπέντζα

Η ποτοποιία συνεργάζεται με έναν παραγωγό γλυκάνισου από το Σκαμνιούδι. Τα παραθαλάσσια χωράφια του δροσίζονται με τα μελτέμια, και έτσι το φυτό μένει καθαρό και στεγνό, με σπαρταριστά αρώματα. Παράγουν περί τους 30 τόνους ούζο ετησίως και εξάγουν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ένα απόσταγμα ισορροπημένο, με πλούσιο σώμα, πυκνή και πικάντικη γεύση. Για την υπέρτατη γαστρονομική εμπειρία, συνδυάστε το με παστή παπαλίνα (σαρδέλα Καλλονής) στον καιρό της.

Ο Δημήτρης Σπέντζας περιχαρής παραλαμβάνει το Βραβείο Παραγωγής Αποστάγματος στα Βραβεία Ποιότητας 2022

Αρίσταρχου 1, Μυτιλήνη, Λέσβος, Τ/22510-24.660

Σε επιλεγμένες κάβες και παντοπωλεία. Ενδεικτικά: Yolenis, Περί Λέσβου, Κάβα Κατσώνη (Δερβενακίων 71, Κορυδαλλός Τ/2130-38.15.54), Το Ελληνικόν (Στρ. Καλλάρη 9, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-250.210)

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση της ποτοποιίας Veto:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία 2023

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Βραβεία 2019

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT