ΒΡΑΒΕΙΑ 2023

Ένα θυμαρίσιο μέλι από τη Λήμνο ανώτερο και από το περίφημο Μανούκα!

Ο Δημήτρης Χασάπης άφησε την Αθήνα για να επιστρέψει στο νησί του και να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία. Το βαθιά αρωματικό θυμαρίσιο μέλι του ήρθε πρώτο στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γ» και κέρδισε το βραβείο παραγωγής μελιού.

09.01.2024| Updated: 17.01.2024
Φωτογραφίες: Γιώργος Κοντέλλης, Άγγελος Γιωτόπουλος
Ένα θυμαρίσιο μέλι από τη Λήμνο ανώτερο και από το περίφημο Μανούκα!

Τι θαυμαστό ζωάκι είναι αυτή η μέλισσα! Από τους παλαιότερους κατοίκους της Γης, καταφέρνει μέχρι σήμερα να τρέφει γη και ανθρώπους, να διατηρεί την ισορροπία της φύσης, ακόμα και να μεταμορφώνει τις ζωές κάποιων ανθρώπων. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα και έκανε καριέρα στο Χρηματιστήριο. Παντρεμένος με κόρη μελισσοκόμου, απαντούσε με σιγουριά σε όσους τον προέτρεπαν χαριτολογώντας να ασχοληθεί με τα μελίσσια: «Εγώ μελισσοκόμος; Ποτέ!» Πριν από κάμποσα χρόνια, γύρω στο 2009, σε ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λήμνο, βοήθησε έναν γηραιό ιερέα, φίλο του πατέρα του, που αρρώστησε. Μελίσσια είχε ο ιερέας και γι’ αυτά ήθελε τη βοήθειά του. Αυτό ήταν, ερωτεύτηκε τον μαγικό κόσμο των μελισσών! Λίγα χρόνια αργότερα παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Επιστρέφει μόνιμα στο ακριτικό νησί και αρχίζει να εργάζεται ως μελισσοκόμος. Ξεκίνησε με 10 μελίσσια και έχει φτάσει πλέον τα 200. «Πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, να αγαπάς πολύ τη φύση και τη μέλισσα, για να δεχτείς να εργάζεσαι κάποιες περιόδους από την ώρα που θα ανοίξεις τα μάτια σου μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσεις. Όλες αυτές τις ώρες, δε, μπορεί να μην έχεις μιλήσει με άνθρωπο», λέει ο Δημήτρης.

Ο Δημήτρης Χασάπης άφησε την πρωτεύουσα και το Χρηματιστήριο για να επιστρέψει στο ακριτικό νησί και να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία.
Οι μέλισσες τρυγούν στα παρθένα λιβάδια αγριοθυμαριού της Λήμνου.
Στην φωτογραφία, ποια άλλη; Η βασίλισσα μέλισσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΑπό τον Έβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο ΓαστρονόμοςΣτις αρχές του 2011 ίδρυσε την ατομική επιχείρηση μελισσοκομίας Honey Hasapis στη γενέτειρά του, τον Μούδρο της Λήμνου. Από την αρχή της λειτουργίας της φροντίζει σχεδόν υποχονδριακά να τηρήσει σωστά όλα τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής και ελέγχου του μελιού. Το συσκευάζει στο ιδιόκτητο εργαστήριό του, το οποίο είναι πιστοποιημένο με HACCP, και φυσικά λειτουργεί με άδεια από τον φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τον ανάλογο κωδικό. Τις κυψέλες μαζί με τα πλαίσια τις καθαρίζει φυσικά με φλόγιστρο και τις κηρήθρες τις διατηρεί απολυμασμένες σε ειδικό ψυγείο. Εξετάζει το μέλι συνεχώς με αυστηρές αναλύσεις και συνεργάζεται τακτικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να διαπιστωθεί η αντιμικροβιακή του δράση, η περιεκτικότητά του σε γυρεόκοκκους, η διατροφική του αξία. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, το μέλι του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους άγριου θυμαριού και αντιμικροβιακή δράση ισχυρή, ανώτερη και από του περίφημου Μανούκα. Το θυμαρίσιο μέλι του, άθερμο και ακατέργαστο, είναι βαθιά αρωματικό, σπάνιο. Οι μέλισσες τρυγούν στα παρθένα λιβάδια αγριοθυμαριού της Λήμνουκυρίως στην παραθαλάσσια περιοχή του Μούδρου και της Σκανδάλης.

Ο Δημήτρης Χασάπης ξεκίνησε με 10 μελίσσια και έχει φτάσει τα 200.

To θυμαρίσιο Honey Hasapis είναι βαθιά αρωματικό, σπάνιο έχει σαρώσει τους διεθνείς διαγωνισμούς. Τώρα βραβεύτηκε στον τόπο του.

Όλη η οικογένεια: ο Δημήτρης Χασάπης με τον γιο του Ηλία, την κόρη του Δέσποινα και τη σύζυγό του Ανθή μπροστά από τον τοίχο με τα πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο βιολογικό μέλι του Βαγγέλη Γεργατσούλη έχει τη γεύση της ΚαρπάθουΤο βιολογικό μέλι του Βαγγέλη Γεργατσούλη έχει τη γεύση της ΚαρπάθουΣε όποιον διεθνή διαγωνισμό κι αν έχει πάει, σαρώνει βραβεία και διακρίσεις, ακόμα και το παγκόσμιο κύπελλο της Apimondia. Φέτος, βραβεύτηκε στον τόπο του. Το μέλι του βγήκε πρώτο στη γευσιγνωσία μας, ανάμεσα σε 40 άλλα από ακριτικές περιοχές που μάζεψε η ομάδα του Γαστρονόμου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, αφού μας ευχαρίστησε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν τα κατάφερα μόνος μου, δίπλα μου ήταν καθηγητές και ερευνητές που τους οφείλω πολλά, όπως ο κ. Ανδρέας Θρασυβούλου, η κ. Χρυσούλα Τανανάκη και οι συνεργάτες τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η κ.Φανή Χατζήνα από το Τμήμα Μελισσοκομίας Χαλκιδικής και οι συνεργάτες της, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Γκατζιώνης από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Στιγμιότυπα από την τυφλή γευσιγνωσία μελιού του Γαστρονόμου. Συμμετείχαν οι μελισσοκόμοι Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (Μέλι Natural Bee Products), Χαρά Μαγγανά και Γιώργος Αθανασιάδης (Bee Naturalles), Βασίλης Κουτρουλάκης (Korys), ο μελισσοκόμος και αρχαιολόγος ειδικευμένος στην αρχαία μελισσοκομία, Γιώργος Μαυροφρύδης, ο γευσιγνώστης μελιού στην εταιρεία Μέλι Αττικής, Σταύρος Χειμάρας, οι σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και Γιώργος Φελεμέγκας, ο παντοπώλης Γιώργος Βογιατζιδάκης και οι δημοσιογράφοι του «Γ» Μαρία Βασιλοπούλου και Βιβή Κωντσαντινίδου. / φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Τα προϊόντα του Δημήτρη Χασάπη τα προμηθευόμαστε από τον ίδιο, στην ιστοσελίδα του www.melilimnou.gr και στα τηλέφωνα: 22540-71.318, 6975-640.755. Ώρες επικοινωνίας: Δευτ.-Παρ. 08.00-14.00 και 18.30-21.00

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Γαστρονόμου

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.

Βραβεία 2022

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT