ΒΡΑΒΕΙΑ 2022

Bee Naturalles: Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας

Μπορεί ένα μέλι να έχει μικρασιάτικες ρίζες; Όταν οι μέλισσες τρυγάνε μάραθο, που καλλιεργείται με σπόρο που έφεραν στην περιοχή Μικρασιάτες, τότε ναι! Σαν το μέλι της Bee Naturalles.

02.02.2023| Updated: 11.07.2023
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣOlive Poem: Ελαιόλαδο με λακωνικό DNAOlive Poem: Ελαιόλαδο με λακωνικό DNA

Στη Βόρεια Εύβοια, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Ιστιαίας, που αποτελεί υδροβιότοπο Natura, καλλιεργείται μια ποικιλία μάραθου που έφεραν από τις πατρίδες τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Το νέκταρ από τα άνθη αυτών των μάραθων τρυγάνε οι μέλισσες του μελισσοκόμου Γιώργου Αθανασιάδη και παράγουν ένα μέλι ιδιαίτερο από κάθε άποψη: το πολυβραβευμένο βιολογικό, αρωματικό μέλι Μάραθου/Γλυκάνισου της «Bee Naturalles», όπως λέγεται η μελισσοκομική εταιρεία του Γιώργου.

Ο μελισσοκόμος Γιώργος Αθανασιάδης, σε μελισσοτόπι της Βόρειας Εύβοιας

Κάπνισμα της κυψέλης

Ο μελισσοκόμος Γιώργος Αθανασιάδης, εκτός από φυσικός με δύο μεταπτυχιακά (ένα στη Μετεωρολογία και ένα στη Μηχανική Ήχου & Πολυμέσα), μελετά και τον ήχο της μέλισσας, τη «μουσική των μελισσών», όπως λέει.

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, με καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μελισσοκόμου. Έχει σπουδάσει φυσικός, με δύο μεταπτυχιακά, ένα στη Μετεωρολογία και ένα στη Μηχανική Ήχου και τα Πολυμέσα, με ειδικότητα στην καταγραφή των ήχων τη μέλισσας, τη «μουσική των μελισσών», όπως λέει. Είναι πιστοποιημένος βιολογικός μελισσοκόμος και εκπαιδευτής στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με συνεργασίες με το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, ενώ είναι και ερευνητής στη μελισσοκομία ακριβείας. Το μικρόβιο της μελισσοκομίας μπήκε στη ζωή του περισσότερο σαν αστείο, αλλά το λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που άνοιξε μια κυψέλη. Από το 2013, που ίδρυσε την Bee Naturalles μαζί με τη βιοτεχνολόγο σύζυγό του, Χαρά Μαγγανά, έχοντας ως βάση τη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια, παράγει μέλια το ένα πιο ξεχωριστό από το άλλο.

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Ενα από τα σμήνη μελισσών από τις κυψέλες του Γιώργου Αθανασιάδη

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Το μέλι Δάσους, γνωστό και ως «μελούρα» παράγεται από μελιτώματα κωνοφόρων και νέκταρ αγριολούλουδων και βοτάνων του δάσους

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Εκτός από μέλι, η Bee Naturalles παρασκευάζει και φυσικά καλλυντικά με βάση τα προϊόντα της μέλισσας
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Η Χαρά Μαγγανά, βιοτεχνολόγος και σύζυγος του Γιώργου

Για τη συλλογή του βιολογικού μελιού Άγριων Βοτάνων, το οποίο θεωρεί απόσταγμα της ελληνικής άγριας φύσης, έχει «στρατολογήσει» ένα ξεχωριστό κοπάδι από μέλισσες που το τρυγάει μόνο μία φορά στη διάρκεια του μελισσοκομικού έτους διάρκειας έξι μηνών, αφού το έχει μεταφέρει σε σχεδόν 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, από τη Βόρεια Εύβοια και το Πήλιο μέχρι την Πελοπόννησο, σε δρυμούς, υδροβιότοπους και περιοχές Natura, απάτητα βουνά και παρθένα λιβάδια, ώστε οι μέλισσες να τρυγήσουν συνολικά πάνω από 14 άγρια βότανα και φυτά. Άλλο ένα ιδιαίτερο, σπάνιο μέλι του, με καραμελένια γεύση και σπουδαία χαρακτηριστικά, είναι το βιολογικό μέλι Δάσους & Γαλάζιου Αγκαθιού, από μέλισσες που τρυγάνε στα υποαλπικά δάση των Βαρδουσίων και της Οίτης και παίρνουν το νέκταρ από έλατα και από τη «γαλαζούλα», ένα εξαιρετικά σπάνιο αγκάθι που φύεται σε ορεινές, απάτητες χαράδρες.

Στο εργαστήριο της Bee Naturalles στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, η βιοτεχνολόγος Χαρά Μαγγανά παρασκευάζει φυσικά καλλυντικά με προϊόντα όπως την πρόπολη
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Η νωπή πολυανθική γύρη, η πρόπολη, το μελισσοκέρι, τα άγρια βότανα και τα μπαχαρικά είναι η πρώτη ύλη για τα φυσικά καλλυντικά της Bee Naturalles

Η γκάμα μελιών της Bee Naturalles συμπληρώνεται από το μέλι Πεύκου, το μέλι Δάσους «Μελούρα», όπως ονομάζεται το μέλι από μελιττώματα κωνοφόρων και νέκταρ αγριολούλουδων και βοτάνων του δάσους, το μέλι Ελάτης και το μέλι Ερείκης, όλα βιολογικά.

Η μελισσοκομία είναι μια δύσκολη, επίπονη και υπεύθυνη απασχόληση, προσφέρει όμως πολλές χαρές και ιδιαίτερα την επαφή με τη φύση στην πιο αγνή μορφή της
Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
«Ο άνθρωπος υπάρχει χάρη στη μέλισσα, αφού αυτή επικονιάζει το μεγαλύτερο μέρος από τις φυτικές τροφές του», λέει ο Γιώργος, ο οποίος, όπως όλοι οι καλοί μελισσοκόμοι, τρέφει μεγάλο σεβασμό για το θαυματουργό έντομο.

Η Bee Naturalles παρασκευάζει επίσης φυσικά καλλυντικά, με βάση την πρόπολη, το μελισσοκέρι και άγρια βότανα, καθώς και βρώσιμα σκευάσματα όπως βάμμα πρόπολης, βασιλικό πολτό και νωπή πολυανθική γύρη. Τα μέλια της έχουν αποσπάσει 30 σημαντικά διεθνή πλατινένια και χρυσά βραβεία, και βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα βραβευμένα με Χρυσό Μετάλλιο βιολογικά μέλια του κόσμου.

Τα «γαστρονομικά» μέλια της Βόρειας Εύβοιας
Η γκάμα των μελιών της Bee Naturalles περιλαμβάνει το Μέλι Μάραθου / Γλυκάνισου, το Μέλι Δάσους / Γαλάζιου Αγκαθιού και το Μέλι Άγριων Βοτάνων από ειδικά «στρατολογημένο» κοπάδι μελισσών

Bee Naturalles, 25ης Μαρτίου 8, Νέα Αρτάκη, Τ/22210-41.733

Πού τα βρίσκουμε: Ολόκληρη η γκάμα προϊόντων αποκλειστικά στο e-shop www.beenaturalles.com και στo Olicatessen (Βίκτωρος Ουγκώ 4, Θεσσαλονίκη, T/2313-030.286).

Ο Γιώργος Αθανασιάδης πανευτυχής την ημέρα της βράβευσής του από τον «Γαστρονόμο» / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση της Bee Naturalles:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Βραβεία 2023

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Βραβεία 2019

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών