ΕΞΟΔΟΣ

10 προτάσεις για οικονομική ψαροφαγία στην Αθήνα

Ψαροφαγία για όλους! Πού χαιρόμαστε τα καλά της θάλασσας, χωρίς να βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού.

18.11.2021| Updated: 08.12.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
10 προτάσεις για οικονομική ψαροφαγία στην Αθήνα

Είναι αλήθεια πως η ψαροφαγία δεν είναι και το πιο φτηνό «σπορ», αλλά δεν χρειάζεται να βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού κάθε φορά που λιγουρευόμαστε τα καλά της θάλασσας. Μετά από βόλτες και δοκιμές -συν αρκετές μπίρες και ούζα- σας παρουσιάζουμε μερικές από τις αγαπημένες μας budget friendly ψαροταβέρνες. Εδώ θα βρείτε ψάρια και θαλασσινά ημέρας, που έρχονται στο τραπέζι σας ψημένα ή τηγανισμένα με μαστοριά. 

Ουζερί του Λάκη

Κάποτε θα το αποκαλούσαμε «κρυμμένο», αλλά πλέον καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλεφώνημα πριν βάλετε πλώρη για τη Βικτώρια – ειδικά Σάββατο με ήλιο. Θα περάστε πρώτα από τη βιτρίνα με τον πάγο να δείτε τι ψάρια και θαλασσινά έχουν έρθει από την Κύμη και μετά θα παραγγείλετε. Διαθέτουν από σαρδέλες και καλαμάρια μέχρι μπαρμπούνια, σκάρους και σφυρίδες. Το τηγάνι είναι δυνατό και βγάζει εξαίρετα, χρυσαφένια μεζεδάκια, ενώ και η σχάρα δεν πάει πίσω. Στα «απαραίτητα» συστήνουμε το αχνιστό σαλάχι με μπόλικο ροζ πιπέρι και καυτερή πιπεριά, που τραβιέται με το ούζο.

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Το Ουζερί του Λάκη στη Βικτώρια

Μεζεδάκια στο Ουζερί του Λάκη

Ψαροκαστέλα

Ο γιος σερβίρει, η μητέρα μαγειρεύει και ο μπαμπάς προμηθεύεται την πρώτη ύλη κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Οικογενειακή υπόθεση η Ψαροκαστέλα, μια ψαροταβέρνα-καπηλειό κρυμμένη σε ένα στενό στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας. Από τα λίγα τραπεζάκια που έχουν απλώσει έξω στο δρόμο, καταλαβαίνεις πως έφτασες στον προορισμό σου. Ρωτήστε για τα ψάρια της ημέρας και ζητήστε τη σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας: γαρίδες σε πιπεράτη σάλτσα. 

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

Το Υπερωκεάνειον

Αν και δίπλα στο λιμάνι, δεν βλέπει θάλασσα. Και αυτό είναι καλό σημάδι για τους γνώστες! Σάββατο μεσημέρι καταφθάνει εδώ κόσμος απ’ όλη την Αθήνα και ο καθένας λαχταράει τα δικά του αγαπημένα. Άλλοι θα σου πουν για τη γαριδομακαρονάδα, άλλοι για τα τηγανητά μύδια με το σκορδάτο γιαούρτι δίπλα, κάποιοι για την μπουγιαμπέσα ή για το συμιακό γαριδάκι που τρώγεται ολόκληρο. Ό,τι και να διαλέξετε, μην παραλείψετε το «σουξέ»: ψητή σαρδέλα με ντομάτα πάνω σε καψαλισμένο προζυμένιο ψωμί και γερό ράντισμα με έξοχο ελαιόλαδο. Στο τέλος σερβίρεται παγωτό καϊμάκι.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030

Η ρετρό διακόσμηση στο Υπερωκεάνειον / Νίκος Κόκκας

Ψητή σαρδέλα με ντομάτα πάνω σε καψαλισμένο προζυμένιο ψωμί, στο Υπερωκεάνειον / Νίκος Κόκκας

Το ψαροκόκκαλο της Άννας

Στο ταπεινό, καλτ ταβερνάκι που δεν επιχειρεί μοντερνιές ούτε στη διακόσμηση ούτε στα πιάτα, με λιγότερα από 20 ευρώ θα σας ετοιμάσουν σουπιές, σαργούς, καβούρια στη σχάρα -η σπεσιαλιτέ τους-, μπαρμπούνια, κουτσομούρες… Αν θέλετε, υπάρχουν και φαγκριά, όστρακα ή ό,τι άλλο ιωδιούχο κάνετε κέφι. Σημαντική λεπτομέρεια: ο πατέρας της Άννας, της ιδιοκτήτριας, είχε μαγαζί με είδη αλιείας και γνωρίζει πολύ καλά τους ψαράδες. 

Τσακάλωφ & Βίκτωρος Ουγκώ, Κερατσίνι, Τ/210-43.23.010

Ό,τι άλλο ιωδιούχο κάνετε κέφι στο Ψαροκόκκαλο της Άννας / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Οι κουρασμένοι από τη βαβούρα και τα ψώνια στην Ερμού, μαζί με τους εργαζόμενους των γύρω γραφείων που πείνασαν στη μέση του οκταώρου, βρίσκουν καταφύγιο στη στοά. Ο Τριαντάφυλλος είναι εκεί και περιποιείται τις παρέες, σερβίροντας πιατάκια με τηγανητά μικρόψαρα. Μας αρέσουν πολύ οι σαρδέλες του στη σχάρα, φιλεταρισμένες και πασπαλισμένες με μαϊντανό, όπως και η χορταστική «σπιτική» σαλάτα με βραστά λαχανικά, χόρτα και μαυρομάτικα φασόλια.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, Τ/210-3227298

Λέσβος

Από το 1970 το ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη υπήρξε στέκι για τους Λέσβιους της Αθήνας. Τώρα έχει γίνει αγαπημένο μαγαζί όλων όσοι θέλουν να απολαύσουν νησιώτικες γεύσεις στο κέντρο, χωρίς να υποφέρει το πορτοφόλι τους. Έχει ωραία, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και πολλές ετικέτες ούζων από τη Λέσβο, που απαντώνται σπάνια εκτός νησιού. Θα τα συνοδεύσετε τέλεια με απαλό λαδοτύρι Μυτιλήνης, σουπιές με ξύδι και εξαιρετικά παστά ή μαρινάτα θαλασσινά. Δοκιμάστε τηγανητά μπαρμπουνάκια και κουτσομούρες, στα οποία ειδικεύονται. 

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

Λέσβος, Εξάρχεια

Τηγανητά μπαρμπουνάκια στο ουζερί Λέσβος

Ατλαντικός

Και πενήντα φορές να έχεις περάσει από τους γύρω δρόμους, είναι δύσκολο να αντιληφθείς τον Ατλαντικό αν δεν πας συστημένος. Μεταξύ καφενείου και μεζεδοπωλείου, το μαγαζάκι απλώνει τις χαρακτηριστικές κίτρινες καρέκλες του στο στενό και οι θαμώνες, προφυλαγμένοι από τη φασαρία του κέντρου, παραγγέλνουν μπόλικα μικρά πιάτα, χορταίνοντας με λίγα χρήματα. Μας αρέσει ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά παρέα με τηγανητές πατάτες πέτουλες κομμένες στο χέρι, η ρεβιθάδα φούρνου με ρέγκα και σκουμπρί και η ψαρόσουπα. Το ψαροσάντουιτς, γεμιστό είτε με λαβράκι είτε με ψητό καλαμάρι, το δίνουν και πακέτο. 

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850 

Ατλαντικός στου Ψυρρή

Μπόλικα μικρά πιάτα για λίγα χρήματα, στον Ατλαντικό

Λέσβιον 

Το συνοικιακό ουζερί στο Γαλάτσι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 ως καφενείο. Σήμερα, μαζεύει κόσμο απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας, για ουζοποσία και κλασικούς λεσβιακούς μεζέδες. Θα ευχαριστηθείτε σουπιές ψητές με το μελάνι τους, χταπόδι, γαύρο μαρινάτο, λακέρδα και παστή σαρδέλα που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τα τηγανητά είναι αφρός, οι ψήστες έμπειροι και, γενικά, η επιλογή εύκολη και δύσκολη μαζί, καθώς το φαί τους δεν απογοητεύει σχεδόν ποτέ και δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε. 

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689

Μαργαρώ

Πόσο ανακουφιστικό είναι, όταν πεινάς, να μη χρειάζεται να κοιτάξεις το μενού! Στο ταβερνάκι πλάι στην πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Χατζηκυριάκειο, ο κατάλογος είναι φιξ: γαρίδες ή καραβίδες και μπαρμπούνια ή κουτσομούρες – ανάλογα με την εποχή και τις ορέξεις της θάλασσας. Το τηγάνι δεν σταματάει να καίει, αλλά το λαδάκι αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα τα ολόφρεσκα ψαρικά να βγαίνουν πάντοτε τραγανά και ανάλαφρα. Από έξτρα, μόνο ντοματοσαλάτα και ψωμί. Ευτυχία! Μπορεί να μην είναι η πιο οικονομική ψαροταβέρνα, είναι σίγουρα από τις πιο value for money.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226

Το τηγάνι δεν σταματάει να καίει στη Μαργαρώ / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μάστρα

Λίγα βήματα από το Μέγαρο Μουσικής σιγοβράζει μια από τις νοστιμότερες ψαρόσουπες της πόλης. Και είναι ψαρόσουπα με τα όλα της: έχει και τον μπακαλιάρο της και τα λαχανικά της, συν ρύζι και αυγολέμονο. Στο απλό ταβερνάκι ανάμεσα στις πολυκατοικίες μαγειρεύουν επίσης ολόγλυκες σουπιές και χταπόδια, ενώ στη φωτιά ψήνουν με προσοχή σαρδέλες, συναγρίδες και ό,τι άλλο βγάλει η ψαριά της ημέρας. 

Παπαδιαμαντοπούλου 34, Ιλίσια, Αθήνα, Τ/210-74.82.642

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών