ΕΞΟΔΟΣ

5+1 σάντουιτς που πρέπει να δοκιμάσετε τώρα στην Αθήνα

Από το bagel με salted beef μέχρι το ρυζόψωμο με γουρουνοπούλα, αυτά είναι τα καλύτερα σάντουιτς στην Αθήνα τώρα.

19.01.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
5+1 σάντουιτς που πρέπει να δοκιμάσετε τώρα στην Αθήνα

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 972.

1 Μορταδέλα-burrata από την Kora

Τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται είναι το σάντουιτς του Kora Bakery, που αποτελεί πλέον αγαπημένη μας επιλογή για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανές λιγούρες κ.ο.κ. Η αφράτη φοκάτσια του κολωνακιώτικου φούρνου γίνεται ιδανική βάση για να χτιστεί το φωτογενές μίνι γεύμα. Είναι αρκετά μαλακή (για εύκολες δαγκωματιές) και αρκετά τραγανή στις άκρες (για να κρατάει το ενδιαφέρον). Στη μέση μπαίνουν στρώσεις από εξαιρετικής ποιότητας μορταδέλα με φιστίκι, burrata απαλή σαν κρέμα, relish από κόκκινες πιπεριές, ντοματίνια confit και μια τραγανή έκπληξη που κάνει τη διαφορά: καβουρδισμένο βούτυρο με φιστίκια Αιγίνης. 

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι 210-36.27.855 Google Map

2 Salted beef bagel στο Dope Roasting Co

Τα bagels της Brick Lane είναι θεσμός και, όπως κάθε καλοφαγάς που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Γιώργος Λαϊνάς τα τιμούσε και με το παραπάνω όσο έμενε στο Λονδίνο. Τώρα ο ίδιος, ως σεφ του Dope, προτείνει τη δική του εκδοχή γεμίζοντας τα φρεσκοψημένα bagels που φτιάχνονται κάθε πρωί στο in house αρτοποιείο του café με παχουλές φέτες μπρίσκετ, καπνιστό τυρί, iceberg, μαγιονέζα, μουστάρδα και σπιτικές πίκλες αγγουριού. Έχει προηγηθεί μια ιδιαίτερη διαδικασία, κατά την οποία το μοσχαρίσιο κρέας γίνεται «παστό», δηλαδή εκείνο που ξέρουμε ως salted beef. Αυτό σημαίνει επτά μέρες παραμονής του κρέατος σε άλμη συν πέντε-έξι ώρες σιγανού βρασμού σε ζωμό λαχανικών και μπαχαρικών, για να μαλακώσει και να κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού, όπως θα έλεγε μια διάνοια του μάρκετινγκ στα ’90s.

Βύσσης 25, Μοναστηράκι 210-32.15.209 Google Map

3 «St. Viateur, I Miss You» στη Marketta

Πολλές διαφορετικές υφές, τραγανά στοιχεία, ακόμα και λίγη πίκρα για ισορροπία έχει το ωραιότερο σάντουιτς τόνου που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα. Δημιουργός του είναι η καναδικής καταγωγής  Έρικα Κρος, οικοδέσποινα και μαγείρισσα του μικρού και χαριτωμένου Marketta της οδού Λέκκα, στο Σύνταγμα. Σε σπιτική φοκάτσια που ζυμώνει η ίδια καθημερινά βάζει τόνο κονφί, κορδέλες αγγουριού, μαρουλάκια, φινόκιο, κρεμμύδι, φύτρες άλφα-άλφα και σπιτική μαγιονέζα με άνηθο και αγγούρι τουρσί. Το ονομάζει «St.Viateur, I Miss You», μνημονεύοντας το διάσημο σαντουιτσάδικο που της λείπει από την πατρίδα της, το Μοντρεάλ. Πάει τέλεια με την ξινούτσικη λεμονάδα, την οποία φτιάχνει επίσης από το μηδέν. 

Λέκκα 10, Σύνταγμα 210-32.25.388 Google Map

4 Sando γουρουνοπούλα από το Gastone

Ως μοντέρνα χασαποταβέρνα, το Gastone επιλέγει να σερβίρει γουρουνοπούλα, και μάλιστα γουρουνοπούλα-λουκούμι με κριτσανιστή πέτσα, όπως πρέπει. Στο υβριδικό εστιατόριο του Κλεομένη Ζουρνατζή οι σούβλες γυρίζουν, τα κοκτέιλ σερβίρονται παγωμένα στους μαρμάρινους πάγκους και κάπου στη μέση του κρεατοκεντρικού μενού βρίσκεται και το σάντουιτς που δεν ξέραμε ότι μας έλειπε, μέχρι που το δοκιμάσαμε: ένα sando με τη signature γουρουνοπούλα του, παρέα με γιαπωνέζικη μαγιονέζα και πικάντικο λάχανο. Όλα μαζί μέσα σε φέτες φρυγανισμένου ρυζόψωμου.  

Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου 210-32.11.455

5 Τυρί-γαλοπούλα (αλλιώς) στο Six Seasons Kitchen

Φαίνεται απλό, αλλά το σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα που ετοιμάζουν τα κορίτσια του Six Seasons Kitchen φτιάχνεται με μεγάλη φροντίδα για κάθε υλικό ξεχωριστά και το αποτέλεσμα απέχει χιλιόμετρα από ό,τι αντίστοιχο κυκλοφορεί. Η Μαριάννα Μπόικου και η Κυριακή Αγρίτη ξεκινούν φουρνίζοντας το δικό τους ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης, μέλι και αμύγδαλα, καρύδια και αποξηραμένα φρούτα – άλλοτε σύκα, άλλοτε κράνμπερι, βερίκοκα ή δαμάσκηνα. Θέλοντας να αποφύγουν κάποιο έτοιμο αλλαντικό, αποφάσισαν να βάλουν στο ψωμί τους τρυφερές φέτες γαλοπούλας που ψήνεται εντός. Το μυστικό είναι ότι αφήνουν πρώτα τη γαλοπούλα σε άλμη και μυρωδικά για ώρες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντα ζουμερό. Τη συνοδεύουν με μια γλυκιά γραβιέρα Κρήτης και ένα ήπιο ντρέσινγκ από μουστάρδα και μαγιονέζα. 

Παράσχου 8, Χαλάνδρι 211-41.80.585

6 Παστράμι στο Black Salami

Στον νέο αγαπημένο φούρνο των Εξαρχείων τα ψωμιά γίνονται νωρίς νωρίς sold out. Και όσοι ξυπνάνε αργότερα πάντως δεν μένουν παραπονεμένοι, αφού η ανοιχτή κουζίνα του Black Salami ετοιμάζει επικές συνθέσεις που κλείνονται μέσα σε ψωμιά αργής ωρίμανσης. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του micro-bakery, το σάντουιτς με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και μπόλικο σπιτικό sauerkraut απέκτησε φανατικούς θαυμαστές. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και τα σάντουιτς με μαγειρευτά – από κοκκινιστό μέχρι μανιτάρια γιαχνί, ανάλογα με το πιάτο ημέρας. Για παράδειγμα, πρόσφατα πετύχαμε το «black moussaka», έναν «αποδομημένο» μουσακά σερβιρισμένο βολικά μέσα σε ρωμαϊκό flatbread. 

Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια 211-41.87.956

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών