ΕΞΟΔΟΣ

7 στέκια που μας χρωματίζουν τη διάθεση

Πάμε για τον καλό καφέ, το καλοφτιαγμένο φαγητό ή τα κοκτέιλ και τα ωραία σκηνικά που βάφουν τη μέρα μας σε όλες τις αποχρώσεις της παλέτας.

22.02.2022
7 στέκια που μας χρωματίζουν τη διάθεση

«To χρώμα είναι το μέρος όπου συναντιούνται το μυαλό μας και το σύμπαν» έχει πει ο Paul Klee, που όταν ζωγράφιζε πρόσθετε και αφαιρούσε χρώματα και σκιές, μέχρι να νιώσει ότι πέτυχε τη σωστή ισορροπία. Ισορροπία όμως δεν θέλουν μόνο τα έργα, αλλά κι οι άνθρωποι (εσωτερικού τύπου αυτοί). Μια έξοδος με καλή παρέα και καλό φαγητό και ποτό βοηθάει ως προς αυτό. Λίγο μπλε, κόκκινο ή πορτοκαλί επίσης. Τα καφέ, εστιατόρια και μπαρ που θα βρείτε παρακάτω, ντυμένα καθένα με το δικό του στιλ και τις αγαπημένες του αποχρώσεις στο χρωματολόγιο, κάπως τα καταφέρνουν όποτε χρειάζεται και γυρίζουν τη μέρα σε multicolor.

Μοnsieur Cannibale

Είναι ωραίο όλες τις ώρες το ατμοσφαιρικό παγκρατιώτικο μπιστρό με τη ρετρό αύρα που εμπνεύστηκε από τον κόσμο του τσίρκου. Δίπλα σε έναν ζωγραφιστό ελέφαντα, μια χορεύτρια ή έναν μασίστα απέναντι από ένα φωτιστικό-καρουσέλ, το πρωί πίνεις καφέ και υποκύπτεις στην croque madame, στα πληθωρικά pancakes με γεύση μπανόφι και τσιζκέικ ή σε κάτι άλλο από το μενού του brunch και το βράδυ επιστρέφεις για κοκτέιλ και πίτσα, tacos surf ‘n’ turf, που παίζουν μεταξύ στεριάς και θάλασσας, και μαύρα bao buns με σιγομαγειρεμένη πανσέτα. Μπορείς να καθίσεις και στα τραπέζια έξω, κάτω από την ασπρόμαυρη τέντα. Τα φωτιστικά-μπάλες βάζουν κι εκεί μια χρωματιστή νότα. Α.Σ.

Βρυαξίδος 24, Παγκράτι, Τ.210-75.26.130

Kobra

Got Mozart; Έτσι γράφει στον τοίχο, από τα ηχεία όμως ακούγονται κουλ electro-pop/synth-pop μουσικές. Σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο στη Ναυαρίνου που χωράει μεταλλικά τραπέζια, πλαστικές καρέκλες, έναν 3D printed Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου μέχρι ένα… εξομολογητήριο, ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς πατάει μια στο comfort food και μια στο γκουρμέ. Μέχρι τις 5 μ.μ. στο Kobra θα καθίσετε για brunch, διαλέγοντας ανάμεσα σε burger με smushed μπιφτέκι με τηγανητό αυγό, ένα πολύ ωραίο vegetarian taco με κολοκύθα και μανούρι, ένα french toast από τσουρέκι με κρέμα από τσιζκέικ και όχι μόνο. Αν το προτιμήσετε το βράδυ, θα δείτε την πιο δημιουργική πλευρά της κουζίνας. Το νέο μενού μόλις έκανε πρεμιέρα. Έμαθα για το…. μπιφτεkobra, ένα μπιφτέκι με τρεις διαφορετικούς κιμάδες (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό) με περγαμόντο και λεμόνι κονφί και αρακά, ψητό και σε σάλτσα, και για για ένα τηγανητό χταπόδι με σάλτσα από κεφάλι χταποδιού και ντομάτες σε ζύμωση, κρέμα ταραμά και σαλάμι Λευκάδος και ψήθηκα. Α.Σ.

Ναυαρίνου 11, Αθήνα, Τ/210-36.38.134

Uncle Tan’s Drinking House

Δεν ξέρω άλλο μέρος στην πόλη που να μπορεί κανείς να πιεί baijiu (το «εθνικό» ποτό της Κίνας) μέσα από μικροσκοπικά κολωνάτα ποτήρια, χαζεύοντας ένα ενυδρείο με πλαστικά κοράλλια και-επίσης πλαστικές- μέδουσες. Το Studiomateriality σχεδίασε το πειραιώτικο μπαρ γεμίζοντάς το με ποπ αναφορές στην ασιατική κουλτούρα. Κάτω απ’ τα νέον φωτα θα προσπαθήσεις να πιάσεις κάποιο από τα λούτρινα στη «δαγκάνα», όσο στο μπαρ θα σου ετοιμάζουν ένα περιποιημένο Singapore Sling ή μια παραλλαγή του Zombie από μείγμα ρουμιών, χυμό τζίντζερ, σιρόπι τόνκα, bitters δαμάσκηνου και καλαμανσί (εσπεριδοειδές με γεύση ανάμεσα σε μανταρίνι και λάιμ). Αξίζει να δοκιμάσεις και κάποιο από τα πολλά ασιατικά ουίσκι του καταλόγου. Γ.Π.

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Τ/210-45.10.011

Βuba Βistrot Exotique

Περνάς το κατώφλι ενός κηφισιώτικου αρχοντικού και ξαφνικά πατάς Tαϊλάνδη. Στην κουζίνα, που είναι στημένη σαν καντίνα, μαγειρεύουν αρωματικές σούπες, πράσινα και κόκκινα κάρι, κοτόπουλο με τσίλι, κάσιους και φρέσκο κρεμμυδάκι κι άλλα πολλά. Στο μπαρ φτιάχνουν κοκτέιλ με εξωτικό χαρακτήρα. Κι εσύ, σ’ έναν χώρο με πολλά διαφορετικά μικρά σκηνικά, τριγυρισμένος από καλαμωτές, φυτά, φλοράλ μαξιλάρες, φανάρια κι ομπρέλες που δένουν με μικρές πινελιές πολυτέλειας και μπόλικα αναμνηστικά από ταξίδια, νιώθεις ότι τηλεμεταφέρθηκες στη νοτιοανατολική Ασία. Η κονσόλα σε πάει ακόμη πιο μακριά, με ένα εξαιρετικό ποτ πουρί από swing και calypso, reggae, mambo, μουσικές από τις χώρες του Μαγκρέμπ, ακόμη και ρεμπέτικα της Αμερικής. Α.Σ.

Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, Τ. 210-62.31.151

Tiki Bar

Οι φωτισμένες παλιές φωτογραφίες –της δεκαετίας του ’50– από τη Χονολουλού σου δίνουν μια ιδέα ήδη απέξω. Η πολυνησιακού στιλ exotica συνεχίζεται μέσα, με κόκκινους και πράσινους τοίχους, λεοπάρ πολυθρόνες και ρετρό αφίσες ταινιών. Είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα Mai Tai, ένα Zombie, ένα Painkiller κι όλα τα υπόλοιπα που προτείνουν ο Γιάννης Πέτρος Πετρής κι ο Βασίλης Ρούσσος. Την ώρα που στην μπάρα με τις ψάθες και τα μπαμπού ετοιμάζουν θαυμάσια κοκτέιλ με φρέσκα εποχιακά και εξωτικά φρούτα, παπάγιες, ανανάδες, passion fruit και τα συναφή, δίνοντας τον πρώτο λόγο στην πρώτη ύλη, στην κουζίνα φτιάχνουν tacos, spring rolls, κοτόπουλο yakitori, burgers και πίτσες. Όσο για το soundτrack, που παίζει μεταξύ swing, calypso και rock ’n’ roll, δίνει το δικό του χρώμα σ’ όλα τα παραπάνω. Εντάξει, ηχόχρωμα. Α.Σ.

Φαλήρου 15, Κουκάκι, T. 210.92.36.908

Marmelada Concept

Η ροζ πρόσοψη με τα γλομπάκια που γράφουν «Μαρμελάδα» τραβάει το βλέμμα. Και το εσωτερικό όμως, που πλέκει όμορφα ποπ, βιομηχανικά και ρετρό στοιχεία, είναι πολύ όμορφο. Σ’ αυτό το απλό, φιλικό στέκι που άνοιξαν πέντε φίλοι, οπαδοί του υγιεινού και νόστιμου φαγητού, σε μια ήσυχη γωνιά της Καλλιθέας, έχουν ιδέες για όλες τις ώρες. Μπορείς να ανοίξεις το λάπτοπ σου το πρωί, να πιεις τον εσπρέσο ή τον καπουτσίνο σου και να τσιμπήσεις κάτι, να βρεθείς με φίλους μετά τη δουλειά για ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο από τα κοκτέιλ, που τα φτιάχνουν όλα με ποτά ελληνικής παραγωγής, τζιν από την Καλαμάτα ή την Εύβοια, βότκα από τη Θράκη, μεκίλα από την Αμοργό, λικέρ και πάει λέγοντας. Τι να δοκιμάσεις; Pancakes βρώμης, πιτόψωμο με μοτσαρέλα και χειροποίητο πέστο και εκείνο το burger κοτόπουλο, με το ψωμάκι που φτιάχνεται στην κουζίνα τους, γραβιέρα από την Πάρο και ψητές γλυκοπατάτες, που το ’χουν καμάρι. Α.Σ.

Παναγή Τσαλδάρη 129, Καλλιθέα, Τ. 211-01.32.560

Tuk Tuk

Στα λίγα τετραγωνικά του έχουν χωρέσει ένα σωρό μικροαντικείμενα-από φαναράκια, βούδες και τις γνωστές διακοσμητικές γάτες που χαιρετάνε μέχρι πλαστικά φυτά, ομπρελίτσες και πόστερ από τον ταϊλανδέζικο κινηματογράφο των 60s. Στο ροζ-γαλάζιο Tuk Tuk με τον στενό πάγκο και τα λίγα τραπέζια μπορεί, με λίγη φαντασία, να νομίσετε πως βρίσκεστε σε κάποιο δρομάκι της Μπανγκόκ. Τα ντάμπλινγκς ατμού με χοιρινό και η λευκή, αρωματική σούπα tom ka khai με κοτόπουλο, μανιτάρια, γάλα καρύδας, καλαμπόκι, λεμονόχορτο, φύλλα kaffir, galangal και κόλιανδρο είναι ιδανικά ορεκτικά. Το pad thai αλλά και τα κάρι τους είναι επίσης απολαυστικά. Γ.Π.

Βεΐκου 40, Κουκάκι, Τ/211-40.51.947

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών