ΕΞΟΔΟΣ

Χωρίς κρέας: Νόστιμα πιάτα για μια διαφορετική Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη χωρίς κρέας; Ναι, αν έτσι σας αρέσει. Αφήστε τα κοψίδια για τις ήσυχες βραδιές και γιορτάστε χωρίς συνωστισμό με διαφορετικά πιάτα.

21.02.2022| Updated: 15.02.2024
Χωρίς κρέας: Νόστιμα πιάτα για μια διαφορετική Τσικνοπέμπτη

Αν ο συνωστισμός και η μαζική κατανάλωση κρέατος δεν είναι το καλύτερό σας, το καταλαβαίνουμε. Τηλεφωνήματα σε φουλαρισμένες ταβέρνες, τσίκνα, σερβιτόροι σε συναγερμό – ο πανικός της Τσικνοπέμπτης μας κάνει μερικές φορές να λαχταράμε οτιδήποτε άλλο εκτός από κοψίδια. Όχι από αντίδραση, αλλά για πρακτικούς λόγους. Αφήνουμε, λοιπόν, την επίσκεψη στα αγαπημένα μας κρεατάδικα για μια άλλη μέρα και απολαμβάνουμε με την ησυχία μας τις λαχταριστές προτάσεις άνευ κρέατος των αθηναϊκών εστιατορίων.

Τσουχτή στη Στοά Φιξ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stoa Fix (@stoafix)


Ένα σύγχρονο «καφενείο» με ελληνικές γεύσεις και αρκετούς νεωτερισμούς έστησε η σεφ Γωγώ Δελογιάννη πριν από ένα χρόνο και κάτι στο υπόγειο της Στοάς Φιξ, κάτω από την οδό Αιόλου, μια ανάσα από την Ομόνοια. Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια, συναντάμε έναν μοντέρνο χώρο με ρετρό στοιχεία. Ανάμεσα στα αγαπημένα μας πιάτα, η τσουχτή μακαρονάδα Μάνης, με μυζήθρα, τηγανητά αυγά και ουμάμι μαύρο σκόρδο. Σερβίρουν κι έναν τραχανά, γλύκισμα!

Αιόλου 102, Ομόνοια, Τ/211-11.90.119

 

Σαρδέλα με ντομάτα στο ψωμί από το Υπερωκεάνειο

Ένα απλό και genius πιάτο, από μόνο του λόγος να κατηφορίσουμε προς το λιμάνι. Στο δημοφιλές ψαροστέκι του Χατζηκυριάκειου οι μεζέδες θα σας κάνουν να ξεχάσετε εντελώς τα κοψίδια. Ειδικά το φρυγανισμένο ψωμί με τη ζουμερή ντομάτα, την ψημένη στην εντέλεια σαρδέλα και το μπόλικο ελαιόλαδο για τελείωμα είναι από τα αγαπημένα μας. Και για επίλογο, παγωτό καϊμάκι.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030

 

Ρεβιθάδα ή τραχανάς; Και τα δύο, στο Dopios


Δεν είναι μόνο για vegetarians οι χορτοφαγικοί μεζέδες του Χριστόφορου Πέσκια. Με τις σούπερ τραγανές πατάτες που σερβίρουν στο Dopios παραγγέλνουμε και τη μελωμένη ρεβιθάδα με ρεβίθια του Σαλαμούσα από τη Λήμνο, μπόλικο δεντρολίβανο και σχοινόπρασο για μυρωδιά, και στο τέλος μια κουταλιά κρέμα μανούρι. Απόλυτα comfort πιάτο είναι και ο σταρένιος τραχανάς με καραμελωμένο κουνουπίδι και χαλούμι.

Σκουλενίου 1, Αθήνα, Τ/210-33.10.049

 

Μπιάνκο στην Cookoovaya


Καθαρότητα και γεύσεις από την ελληνική τοπική κουζίνα βρίσκουμε στο νέο μενού που δημιούργησε ο Περικλής Κοσκινάς για την Cookoovaya. Με τη βαθιάς νοστιμιάς σφυρίδα μπιάνκο, με πατάτα, σκόρδο και λεμόνι, ο σεφ τιμά την καταγωγή του. Το κρέας δεν θα σας λείψει ούτε από τις πατάτες γιαχνί που προτείνει, μαγειρεμένες με άγρια μανιτάρια και χόρτα εποχής και σερβιρισμένες με λίγη φρέσκια τρούφα.

Χατζηγιάννη Μέξη 2A, Ιλίσια, T/210-72.35.005

 

Oinoscent


Ο νέος σεφ του Oinoscent, Γιάννης Τσικουδάκης, έχει στήσει ένα μενού που ενώ περιλαμβάνει αρκετά σοβαρά κρεατοφαγικά πιάτα, έχει και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις άνευ κρέατος. Ο ταραμάς με νερό ντομάτας και μαϊντανό σε τρεις μορφές (λάδι, πούδρα και φύτρες) είναι ορεκτικό πρώτης τάξεως, ενώ από τα κυρίως μας έχει μείνει αξέχαστη η ροζ cacio pepe με φρέσκα σπαγγέτι και πιπέρι Τασμανίας, που θεωρείται ο βασιλιάς των πιπεριών. Όσο για τα νιόκι με άγρια μανιτάρια, στάκα και φασκόμηλο, ανακατεύονται με το ελαφρώς μελάτο αυγό, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως topping και σάλτσα.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών