Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Πέμπτη 20 Ιουνίου, αφιερώνεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμων και διωγμών. Με αφορμή αυτή την ημέρα επιστρέφει για άλλη μια χρονιά το φεστιβάλ Cooking #WithRefugees, το οποίο διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με την υποστήριξη οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, στέλνοντας ένα νόστιμο μήνυμα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και συμπερίληψης. Αρκετά εστιατόρια και καφέ της Αθήνας ανοίγουν τις κουζίνες τους και υποδέχονται πρόσφυγες σεφ αποδεικνύοντας ότι το φαγητό έχει το δικό του τρόπο να βρίσκει ομοιότητες και να γεφυρώνει −τις όποιες– διαφορές.
Το φεστιβάλ ήδη ξεκίνησε με τα εστιατόρια Dopios και Σεϋχέλες. Στο πρώτο η Ιρακινή Khane Habdulla παρουσίασε την κουρδική εκδοχή των kubbeh (κίμπε), θυμίζοντας στον Χριστόφορο Πέσκια τις κούπες της πατρίδας του, και συνεργάστηκε με τη Ρίτα Καββαθά για μια «πειραγμένη» πρόταση του dolma. Η τριανδρία του δεύτερου, Φώτης Φωτεινόγλου, Κλεομένης Ζουρνατζής και Γιάννης Μαρκαδάκης, υποδέχτηκαν τον Diallo Safaye από τη Γουινέα.
Υπάρχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς άλλες κουλτούρες, άλλες συνήθειες, άλλες γεύσεις. Σήμερα Τετάρτη19 Ιουνίου, στο Feyrouz στην οδό Καρόρη από τις 2 έως τις 5 μ.μ. η κυρία Ελένη Φεϊρούζ Κιλτσικλή που κατάγεται από την Αλεξανδρέττα και η Aram ( (Mahboubeh) Dorostkar από το Ιράν συνδυάζουν αναμνήσεις και γεύσεις για μια ιδιαίτερη εμπειρία street food. Από τις 6 μ.μ. και μετά το ραντεβού είναι στο Λοκάλι στου Ψυρρή, όπου ο Mamadou Oury Diallo από τη Γουινέα θα μας συστήσει το φαγητό της παραθαλάσσιας πρωτεύουσάς της, του Κονακρί. Ο σεφ Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος μαζί με τον σεφ Δημήτρη Στράτή θα συνδυάσουν το παιχνιδιάρικο μενού τους με τις γεύσεις που έχει φέρει μαζί του ο Μamadou, προτείνοντας σε όσους καθίσουν στα τραπέζια του κήπου από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Cooking #WithRefugees συμμετέχει στη γιορτή «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Refugee Week Greece. Στο φιλόξενο cafe – πολυχώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κατά πλειοψηφία άτομα με αναπηρίες, ο Θωμάς Αυλακιώτης θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Sardar Hasemi από το Αφγανιστάν. Το διαπολιτισμικό πάρε-δώσε θα συνεχιστεί μετά τις 6 μ.μ. στη στρωμένη με χαλικάκι αυλή της Γαλιάντρας στο Μεταξουργείο. Η Blessing Ibeakam, με μεγάλη εμπειρία στα πιάτα της χώρας της, της Νιγηρίας, αλλά και γενικότερα στις γεύσεις της Αφρικής, θα συναντήσει στην πολύχρωμη καντίνα τη Γωγώ Δελογιάννη.
Διαπολιτισμικά μαγειρέματα και στη Μυτιλήνη
Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συριακή κουζίνα με ελληνικά στοιχεία. Ο Σύρος ιδιοκτήτης και μάγειρας του Reem, Mahmoud, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τις Ελληνίδες συναδέλφους του Αγγελική και Νίνα για να παρουσιάσουν ένα ειδικό μενού, που θα σερβίρεται καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 2 μ.μ. – 5 μ.μ.