ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπώσεις από την έκθεση κρασιών Raw Wine Berlin

Η μεγαλύτερη έκθεση φυσικών κρασιών έλαβε χώρα στο Βερολίνο τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

16.12.2019| Updated: 15.01.2022
Εντυπώσεις από την έκθεση κρασιών Raw Wine Berlin

Η μεγαλύτερη έκθεση φυσικών κρασιών έλαβε χώρα στο Βερολίνο τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

«Grown naturally, made naturally» ήταν το μότο στη φετινή έκθεση Raw Wine, που είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα βιολογικών, βιοδυναμικών και φυσικών οίνων χαμηλής παρέμβασης. Η έκθεση έλαβε χώρα σε μια απίθανη, σκεπαστή foodie αγορά του Βερολίνου, το Markthalle Neun. Απλοί ξύλινοι πάγκοι χωρίς σύνθετες και πομπώδεις κατασκευές σε ένα χρωματιστό street περιβάλλον. Κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης από όλο τον κόσμο, και μαζί οι ρομαντικοί παραγωγοί τους, βρέθηκαν σε ένα χώρο καλαίσθητο και σύγχρονο, που τους ταίριαζε και τον χαρήκαμε πολύ, παρά το γεγονός ότι συχνά οι μυρωδιές των φαγητών από τα κιόσκι της αγοράς μπλέκονταν με εκείνες του κρασιού.

Στα ποτήρια μας βρέθηκαν κρασιά από βιολογικά και βιοδυναμικά σταφύλια, παραγμένα με χειροποίητες ή και παραδοσιακές τεχνικές, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο οινοποιείο, και με διάθεση κοινωνικής και τοπικής ανάπτυξης. Αυτά ήταν τα κριτήρια που έθετε η έκθεση, χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρούνται όλα ταυτόχρονα, αλλά με ειδικά σηματάκια που υποδήλωναν την κάθε περίπτωση (υπήρχε επίσης επισήμανση για τα ποσοστά περιεκτικότητας σε θειώδη, όπου αυτά χρησιμοποιούνται, αλλά και σχετικά με το αν ένα κρασί είναι vegan).

Να επισημάνουμε βέβαια ότι η παραγωγή κρασιού με τους προαναφερθέντες τρόπους κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Ειδικά σε μια εποχή που τα οινικά βοηθήματα είναι ικανά να κάνουν θαύματα. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε δοκιμάσει αμέτρητες αποτυχημένες εκδοχές φυσικών κρασιών. Έτσι λοιπόν μείναμε εντυπωσιασμένοι από τον αριθμό αφενός των αξιόλογων κρασιών που δοκιμάσαμε στην έκθεση, κι αφετέρου των περί των 160 οινοποιείων που συμμετείχαν.

Και αν κάτι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σίγουρα δεν είναι η δυνατή συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας, αλλά η έντονη παρουσία με φυσικά κρασιά, χωρών όπως η Γεωργία, η Αυστρία και η Γερμανία. Είχαμε την σπάνια ευκαιρία να γευτούμε ακατέργαστα μονοποικιλιακά ευρωπαϊκά κρασιά από χώρες όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Τσεχία, η Φιλανδία, αλλά και από τις ΗΠΑ, και να μυηθούμε σε σπάνιες, αυτόχθονες ποικιλίες με τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του terroir τους, κι ακόμα, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα από μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα, πολύ χρήσιμη οπτική.

Πολλά μπορεί κανείς να πει για την φιλοσοφία και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων ήπιας φυσικής οινοποίησης, ανεξάντλητη η κουβέντα με συμφωνίες και πολλές διαφωνίες, όμως γεγονός είναι πως αυτό που ξεκίνησε σαν μόδα τείνει να γίνει καθεστώς, ειδικά μάλιστα στα new age εστιατόρια μητροπόλεων όπως το Βερολίνο όπου δεν ήταν λίγες οι φορές που συναντήσαμε wine lists αποτελούμενες αποκλειστικά από κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης. Μεταξύ άλλων από τα κρασιά της έκθεσης ξεχώρισα τα σπουδαία γαλλικά κρασιά των Chateau le Puy, Domaine de l’ Horizon,, Domaine Arsac, τα κρασιά του Milecnik από τη Σλοβενία, του Natenadze’s Wine Cellar από αμπελώνες μαθουσάλες 400ετών και τα ιδιοσυγκρασιακά κρασιά του Chona’s Marani από την Γεωργία, αλλά και τους πολύ ξεχωριστούς οίνους που παράγει ο ιδιόρρυθμος Nate Ready στην Hiyu Wine Farm στο Όρεγκον των ΗΠΑ όπου έχει φυτεμένες περισσότερες από 80 διαφορετικές ποικιλίες.

Και χάρηκα βεβαίως που συνάντησα εκεί ως εκθέτες και συμπατριώτες μας όπως το κτήμα Κοντοζήση από τους πρόποδες των Αγράφων, το οινοποιείο της οικογένειας Αφιανέ από την Ικαρία, και την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που κάνει στη Σάμο με το Μοσχάτο ο οινολόγος Ιάσωνας Λίγας με τους συνεργάτες του με την επωνυμία Sous le Vegetal. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απήχηση που είχε η έκθεση. Μέσα στις δύο ημέρες που διήρκησε είχαμε περί τους 2.000 επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ταξίδεψαν στο Βερολίνο ειδικά για αυτήν. Μάλιστα το 71% των επισκεπτών ήταν εξειδικευμένοι επαγγελματίες» μου λένε οι διοργανωτές. Η έκθεση Raw Wine είναι προγραμματισμένη να γίνει επίσης στο Λονδίνο, στις 8 και 9 Μαρτίου 2010 – περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών