ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι παραγωγοί και οι εταιρείες που κατέκτησαν φέτος τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου»

Οι παραγωγοί και οι εταιρείες που κατέκτησαν φέτος τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου»

10.06.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Οι παραγωγοί και οι εταιρείες που κατέκτησαν φέτος τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου»

Η αίθουσα εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς κατάμεστη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την περασμένη Δευτέρα 3 Ιουνίου, όταν έγινε η έκτη τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου». Η «παλιά φρουρά» των βραβευμένων ήρθε απ’ όλη την Ελλάδα, από τα Κύθηρα ώς τα Γιάννενα και από την Κρήτη ώς τη Μακεδονία, για να τιμήσει αυτούς που παίρνουν τη σκυτάλη. Καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της αγοράς, οι δικοί μας άνθρωποι από την οικογένεια της «Καθημερινής», αλλά και μια πρωτιά για φέτος: νέοι που κέρδισαν τις προσκλήσεις τους από τον ιστότοπο του «Γαστρονόμου» στο Διαδίκτυο. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Κ», κ. Σωκράτης Τσιχλιάς, αφιερώνοντάς τη στη μνήμη της Λένας Αλαφούζου, που στάθηκε πάντα δίπλα μας, εμψυχώνοντας και υποστηρίζοντας την προσπάθεια του «Γαστρονόμου» όλα αυτά τα χρόνια. Η ομιλία του έδωσε τον τόνο για ό,τι θα επακολουθούσε: «Δόξα σοι ο Θεός, λίγο οι προσπάθειες άξιων Ελλήνων που πρόκοψαν παράγοντας και λειτούργησαν παραδειγματικά σε όλη την επικράτεια, λίγο η κρίση και η σημασία που απέκτησε η παραγωγή για τη ζωή, τη διατροφή και την οικονομία, το ουσιώδες ήρθε επιτέλους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: όλοι τώρα γράφουν και μιλούν για προϊόντα. Μαθαίνουμε σιγά σιγά και στην Ελλάδα να τυποποιούμε και να εξάγουμε ξεχωριστά προϊόντα υψηλής γευστικής και διατροφικής αξίας, που βραβεύονται σε όλο τον κόσμο. Λάδι, τυροκομικά, μέλι, αλλά και λαχανικά και φρούτα ταξιδεύουν μεταποιημένα ή φρέσκα σε μακρινές και δύσκολες αγορές. Το κρασί μας επίσης. Κερδίζουμε βήμα βήμα τον χώρο που αξίζει για την παραγωγή μιας ευλογημένης χώρας». 

Το εξαιρετικό προϊόν, η καινοτομία, αλλά και η αντιπροσώπευση μεγάλου φάσματος εταιρειών ήταν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των φετινών βραβευομένων. Φροντίσαμε να αντιπροσωπεύεται ένα μεγάλο φάσμα εταιρειών, από τις μικρές προσωπικές εταιρείες έως τις ιστορικές εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις προϊόντων ευρείας καταναλώσεως, όπως είναι ο εκατοντάχρονος «Κύκνος» και νεότερες όπως το «Το Μάννα-Τσατσαρωνάκη». Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εκπροσωπήθηκαν επάξια από τον Α.Σ. Ροβιών που παράγει εξαιρετικές ελιές και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από την εταιρεία Αγροβίμ Α.Ε. που φέρνει το μεσσηνιακό λάδι και τις ελιές στις αγορές του κόσμου. 

Το ενδιαφέρον γνήσιο, το χειροκρότημα ζεστό, η συγκίνηση πηγαία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς. Οι ιστορίες των βραβευμένων παραγωγών και εταιρειών, ιστορίες προσπάθειας, μόχθου και αγώνα, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Οι ίδιοι, με τα δυο λόγια που είπαν παραλαμβάνοντας το βραβείο τους, φανέρωσαν το κοινό τους «μυστικό»: σκληρή δουλειά, επιμονή και μεράκι, πίστη στο προϊόν τους, σεβασμός στον καταναλωτή και στο περιβάλλον. 

Αλλά και οι άνθρωποι που απένειμαν τα βραβεία, ξεχωριστοί και οι ίδιοι, πετυχημένοι στη δουλειά τους, μίλησαν με θαυμασμό και αγάπη για τους παραγωγούς συμβάλλοντας τα μέγιστα στο «κλίμα» της βραδιάς. Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που για δεύτερη χρονιά μάς τιμά με την παρουσία του, είπε με μια δόση χιούμορ που έκανε το κοινό να χειροκροτήσει: «Ξεκινάνε με μικρές μονάδες και με πολύ μόχθο, μέθοδο, στηριζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στις δυνάμεις τους. Ο κ. Μανουσάκης του “Κύκνου” είπε προ ολίγου ότι “η Πολιτεία ήταν απούσα”, και εκείνη τη στιγμή, σκέφτηκα μέσα μου, καλύτερα απούσα παρά παρούσα. Μόνοι, λοιπόν, αλλά καταφέρνουν να μας δείξουν τον δρόμο της άξιας Ελλάδας». 

Την προσπάθεια του «Γαστρονόμου» τίμησαν με την παρουσία τους ο εκδότης της «Καθημερινής» κ. Θέμης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Νικόλ, η κ. Μάρθα Δερτιλή από το Δ.Σ. της «Καθημερινής», στελέχη της εφημερίδας κ.ά. 

Η γιορτή στο αίθριο, που ακολούθησε, είχε τους δικούς της πρωταγωνιστές και τη δική της πρωτοτυπία. Τους σεφ του «Γαστρονόμου», Ντίνα Νικολάου, Νένα Ισμυρνόγλου και Χριστόφορο Πέσκια, τον Στέλιο Παρλιάρο με τα περίφημα στο πανελλήνιο γλυκά του. Και για πρώτη φορά φέτος, τον «πάγκο» των παραγωγών με τα βραβευμένα προϊόντα, που επιμελήθηκε ο νεότερος σεφ του «Γαστρονόμου», Περικλής Κοσκινάς. 

Φεύγοντας πήραμε μαζί μας, εκτός από ένα γλυκό του Στέλιου Παρλιάρου, και μία σειρά από την επιτυχημένη έκδοση του «Γαστρονόμου» «Φτιάξ’ το μόνος σου» και κάτι ακόμη: Ικανοποίηση, περηφάνια και ελπίδα ότι ο τόπος μας θα ξεπεράσει για ακόμη μία φορά τους χαλεπούς καιρούς. 

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

«Πελίτι» – Π. Σαϊνατούδης


ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Τυροκομείο Ζαγόρι


ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Αγρ. Συνεταιρισμός Ροβιών


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Κτήμα Βασιλάκη


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ

Τυροκομείο Σαμοθράκης


ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

«Κασέρι Ξάνθης»


ΠΡΟΪΟΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ

«Κύκνος»


ΠΡΟΪΟΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ

Το Μάννα – Τσατσαρωνάκης


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Μανιτάρια «Δίρφυς»


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Αγροβίμ Α.Ε.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Αρτονοστιμιές Μάζη


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΤΟΥ

Septem

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών