ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια εστιατόρια της Αθήνας πήραν φέτος αστέρι Michelin

Δύο νέες αφίξεις και τέσσερις σταθερές παρουσίες στην περίφημη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια που καταρτίζει κάθε χρόνο ο οδηγός Michelin.

20.11.2021| Updated: 21.01.2022
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καραντζάς
Ποια εστιατόρια της Αθήνας πήραν φέτος αστέρι Michelin

Ο φετινός Οδηγός Michelin για την Αθήνα δημοσιεύθηκε και μας επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις, αφού αυξήθηκαν τα ελληνικά εστιατόρια που κέρδισαν το πολυπόθητο αστέρι. Τα δύο νέα εστιατόρια που μπαίνουν στο χορό των αστεριών είναι το CTC και το Pelagos. Άλλα τέσσερα διατήρησαν τις προηγούμενες διακρίσεις τους: η Σπονδή τα δύο της αστέρια και τα Botrini’s, Hytra και Varoulko Seaside, από ένα αστέρι.

Τα νέα αστέρια

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

CTC

«Το CTC προστέθηκε στον Οδηγό Michelin πριν από 5 χρόνια και πρόσφατα μετακόμισε σε νέα τοποθεσία. Ο έμπειρος σεφ-ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Τσιοτίνης οδηγεί τους καλεσμένους σε ένα “Ταξίδι” 11 πιάτων που λαμβάνει υπόψη τη μαγειρική ιστορία της Ελλάδας και συνδυάζει τολμηρές γεύσεις με καινοτομία και πρωτοτυπία. Η ενθουσιώδης ομάδα του σέρβις συμβάλλει επίσης στη δημιουργία μιας πραγματικά αξέχαστης εμπειρίας» αναφέρει η ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο της Michelin.

«Είναι κάτι για το οποίο προσπαθούσαμε καιρό και μας γεμίζει ικανοποίηση» δήλωσε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Μια ιστορία που ξεκίνησε το 2015! Ένας αγώνας καθημερινός με ήττες και νίκες… Χαρές και λύπες, μια προσπάθεια που αν δεν την είχε αγκαλιάσει κάθε μέλος της ομάδας από την πρώτη μέρα, σήμερα δεν θα ήμασταν στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε το αστέρι μας (…). Μια ευκαιρία για όλους να θέσουμε νέους στόχους, να διεκδικήσουμε νέες επιτυχίες και να βρούμε νέους τρόπους να κάνουμε αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ. Να μαγειρεύουμε!» έγραψε ο γνωστός σεφ του CTC σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram ευχαριστώντας και τα μέλη της ομάδας του εστιατορίου και συγχαίροντας τα υπόλοιπα αθηναϊκά εστιατόρια που διακρίθηκαν.»

Pelagos

Η κουζίνα του με βάση τα θαλασσινά συνδυάζει εκλεπτυσμένες γαλλικές τεχνικές με εξαιρετικές μεσογειακές πρώτες ύλες

To εστιατόριο Pelagos του Astir Palace Hotel στη Βουλιαγμένη κερδίζει επίσης για πρώτη φορά ένα αστέρι: «Στο Pelagos επικεφαλής είναι ο σεφ Luca Piscazzi, ο οποίος στο παρελθόν ηγήθηκε της ομάδας στο διάστερο La Dame de Pic του Λονδίνου. Αυτό το κομψό, διακριτικό εστιατόριο βρίσκεται στο Astir Palace Hotel, στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, και προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Η κουζίνα του με βάση τα θαλασσινά συνδυάζει εκλεπτυσμένες γαλλικές τεχνικές με εξαιρετικές μεσογειακές πρώτες ύλες και χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, κομψότητα και τολμηρές αλλά αρμονικές γεύσεις» σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της Michelin.

H ομάδα της Σπονδής

Τα εξής εστιατόρια διατηρούν και φέτος τις θέσεις τους στον οδηγό: η Σπονδή με δύο αστέρια Michelin και τα Botrini’s, Hytra και Varoulko Seaside με ένα αστέρι έκαστο.

«Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον Άλεξ και τον Luca, τα νέα παιδιά που κέρδισαν φέτος αστέρι. Έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια και αξίζουν με το παραπάνω τη βράβευση. Όσον αφορά το Botrini’s, χαιρόμαστε και προχωράμε. Δεν υπάρχει χρόνος για γιορτές, είναι ωστόσο μια σημαντική διάκριση, ένα χτύπημα στην πλάτη. Τα εστιατόρια δεν είναι μόνο οι σεφ τους, είναι μια μεγάλη οικογένεια από ανθρώπους που προσπαθούν όλοι μαζί, από το σέρβις και την προετοιμασία, μέχρι τους προμηθευτές και τους παραγωγούς. Και είναι μια διάκριση που τη χαιρόμαστε όλοι» είπε σχετικά με το αστέρι που απέσπασε για άλλη μια χρονιά το Botrini’s o head chef του εστιατορίου, Νίκος Μπίλλης.

Botrini’s
Varoulko Seaside

Οι υπόλοιπες διακρίσεις

Δύο εστιατόρια – το Nolan και το Oikeîo – διατηρούν τη διάκριση Michelin Bib Gourmand για το 2021. Στην ίδια κατηγορία προστίθεται φέτος και το Cerdo Negro 1985.

«Σε αυτή τη μικρή ταβέρνα, τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Γιώργος συνδύασαν την ελληνική τους κληρονομιά με το πάθος για την ισπανική κουζίνα. Τα πιάτα τους, οικονομικά και με γενναιόδωρες μερίδες, είναι κυρίως μαγειρεμένα σε ανοιχτή φωτιά και γεμάτα γεύση. Τα αδέρφια είναι υπέροχοι οικοδεσπότες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σχετικά με το εστιατόριο.

Le Pavillon

Οι υπόλοιπες προτάσεις του οδηγού

Στον οδηγό συμπεριλαμβάνονται και εστιατόρια που προτείνονται ως αξιόλογα χωρίς να φέρουν κάποιο σήμα. Αυτά είναι τα «Athénée», «GB Roof Garden», «Ergon House», «Άνετον», «Okio», «Aleria», «Cookoovaya», «Alficon», «Vezene», «Sense», «Le Pavillon» και «Annie Fine Cooking». Τα «Le Pavillon», «Okio» και «Annie Fine Cooking» προτείνονται για πρώτη φορά.

Η Αθήνα τα πάει περίφημα και χαιρόμαστε να βλέπουμε τα εστιατόριά μας και τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά γι’ αυτά, να επιβραβεύονται και να ακούγονται σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε πολύ ο έγκριτος οδηγός να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ελλάδα για να μπορέσει να αναδείξει τις εξαιρετικές γαστρονομικές προσπάθειες που γίνονται και εκτός πρωτεύουσας όπως στην «αδικημένη» Θεσσαλονίκη, στα νησιά και όχι μόνο.

Με πληροφορίες από: guide.michelin.com

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών