ΕΞΟΔΟΣ

Ποντιακά bar snacks στο Surfer Maya, στη Θεσσαλονίκη

Αυτήν την Παρασκεύη 11/2, η σεφ Αφροδίτη Γεωργιάδου από την ποντιακή βιοτεχνία Ραγιάν ετοιμάζει στο Surfer Maya μπουκιές με γεύση από την κουζίνα των προγόνων της.

08.02.2022
Ποντιακά bar snacks στο Surfer Maya, στη Θεσσαλονίκη

Οι βραδιές με καλεσμένους είναι μια συνήθεια που υιοθέτησαν πρόσφατα και συνεχίζουν με επιτυχία στο Surfer Maya, στη Θεσσαλονίκη. Το fast casual εστιατόριο με τις υβριδικές λιχουδιές που τρώγονται και στο χέρι –βλ. tacros, που σημαίνει τάκος με ζύμη κρουασάν–, ανοίγει την κουζίνα του σε γνωστούς και ταλαντούχους σεφ, δίνοντάς τους χώρο να κάνουν τα δικά τους, αντλώντας μέρος της έμπνευσής τους από το στυλ και το ύφος του χώρου που τους φιλοξενεί.

Αφροδίτη Γεωργιάδου από τη φάρμα Ραγιάν

Αγριογούρουνο μαγειρεμένο σε λάκκο με πελίτια, κρέμα λευκής μελιτζάνας με θόγαλα, γουλαχλιά με τσιλγανιά, σάλτσα από τρος

Έτσι, λοιπόν, μετά τον Ιωάννη Λουκάκη (Μούργα και +Τροφή ), την ομάδα του εστιατορίου Τριζόνι και τον Vasilis Chamam (πρώην σεφ του Catalyst Roasters στο Λονδίνο), σειρά παίρνει η Αφροδίτη Γεωργιάδου από τη φάρμα Ραγιάν. Η σεφ έχει σχεδιάσει ένα μενού με ποντιακά bar snacks, τα οποία θα συνοδεύονται από δύο tailor made κοκτέιλ δια χειρός του bartender Άρη Θεοδωρίδη (του μπαρ Θερμαϊκός). Το μενού βασίζεται σε προϊόντα από τη φάρμα Ραγιάν της οικογένειας Γεωργιάδη, στο Κιλκίς, και περιλαμβάνει:

  • Τυροχάβιτσο, καπνιστό αυγό ορτυκιού, φρικασέ από κιντέας
  • Σαλάτα με εποχιακές φύτρες και σιτάρι, μανάτ, φασκόμηλο και πρόβειο γιαούρτι
  • Στύπα από ψητό λάχανο, πετιμέζι πιπεριάς και φασόλι στον ξυλόφουρνο
  • Αγριογούρουνο μαγειρεμένο σε λάκκο με πελίτια, κρέμα λευκής μελιτζάνας με θόγαλα, γουλαχλιά με τσιλγανιά, σάλτσα από τρος

 

Για το παραπάνω μενού προφανώς θα χρειαστείτε λεξικό, αλλά έχουν προβλέψει και γι’ αυτό:

Τυροχάβιτσο = καλαμποκάλευρο ψημένο με γαΐς, ένα τυρί που μοιάζει με ζωνάρι – στα ποντιακά γαΐς σημαίνει ζώνη. Πρόκειται για ανάλατο και άπαχο τυρί, με το οποίο κάνουν και το κιουνεφέ

Κιντέας = τσουκνίδα

Μανάτ = ψητές κολοκύθες ή αλλιώς καστανίτσες. Είναι οι πορτοκαλί και πολύ γλυκές κολοκύθες

Στύπα = παραδοσιακό τουρσί πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό, κυρίως ο ζωμός του. Δεν περιέχει ξύδι, παρά μόνο αλάτι, και η ζύμωση γίνεται με ρεβίθι και κλιματόβεργες

Πελίτια = βελανιδιές

Θόγαλα = κρέμα από κεφίρ

Γουλαχλιά = φύλλα ανοιγμένα στο χέρι που έχουν σχήμα τριγωνικό και η ζύμη τους είναι παρόμοια με το λαζάνι

Τσιλγανιά = ξέφτια από το αγριογούρουνο με λίγο λίπος. Μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά στα κάρβουνα για να βγάλουν το λίπος τους. Αυτό χρησιμοποιείται αντί άλλης λιπαρής ουσίας, π.χ. στους κουραμπιέδες

Τρος = λυκίσκος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών